Minirecenze 13

Zdravím všechny knižní nadšence,
sama sobě jsem slíbila, že do konce roku zveřejním ještě další dva články, ale moje aktivita je teď naprosto nulová. A i když mě to na jednu stranu docela mrzí, na stranu druhou se do psaní článků nehodlám nutit, všichni moc dobře víme, jak tohle dopadá - znechucení, žádná radost z blogování a nakonec postupný konec s blogem. 
Nakonec jsem skončila i s recenzními výtisky, ale o tom pravděpodobně bude článek až po novém roce.
A co vy, jak se máte a co čtete? Určitě mi napište nějaké typy do komentářů :)


Bratrstvo: Otroci ze Sokora - John Flanagan

Po zastavení Zavaka a znovu získání andomalu se Hal s posádkou zdržují ve Skandii a tak nějak nemají do čeho píchnout. Něco se ale chystá a Volavky skočí po každé příležitosti. A tato příležitost se namane dřív, než si myslí. Volavky společně s Lýdií jsou vyslány do služby krále Duncana do Araluenu, který má problémy s pašeráky a otrokáři. Jak se Hal vypořádá s další hrozbou? A jak se autorovi povede návrat do starého dobrého Araluenu? 

Návrat do starých známých i neznámých míst působil poněkud nostalgicky. Přece jenom jsme opět v Araluenu, kde čtenář, pokud četl Hraničářova učně, také nějakou chvíli pobyl a zažil nejedno dobrodružství. Návrat do Araluenu samozřejmě také nabízí uvést do hry postavy, se kterými jsme se už jednou také setkali. V tomto případě se jedná o hraničáře Gilana.
Araluen sice nostalgicky působil, ale Gilan už tak ne. Vlastně postava Gilana byla největším zklamáním celého příběhu, protože tohle už Gilan vůbec nebyl. 

Otroci ze Sokora nabízí všechno, co ostatní Flanaganovy příběhy, najde se tu moře akce, předvídatelnosti, dynamiky, morálky, etiky, napětí a lehkého vývoje vztahů. Kromě toho nám autor opět poodhaluje něco ze svého světa a bystřejšímu čtenáři rozhodně neunikne podobnost se světem naším. Je jedno, jak je tahle série, pro mladší čtenáře v očích čtenáře staršího předvídatelná či kde všude lehce postrádá logiku, kde to skřípe. S Johnem Flanaganem jsem vyrostla, a vždy to bude jeden z nejlepších autorů. Jeho příběhy jsou mým, a věřím že nejen mým, knižním domovem a vždy dokážou potěšit a rozesmát.

Sigma Force: Šestý zánik - James Rollins

Už je to doba, co jsem naposledy četla příběh ze snad nikdy nekončící série Sigma Force. Nakonec jsem se ale do této série zase s chutí pustila. Šestý zánik dějově spěje do míst, kde má člověk možnost umrznout na místě, pokud si nedá dobrý pozor. Autor nás dále vezme třeba do takových deštných pralesů Brazílie a Yosemitský národní park si na nás také smlsne. 

Opět se budu opakovat, že je neuvěřitelné, jakými způsoby může autor přivodit zánik světa. Jeho představivost je neuvěřitelná, stejně tak jako jeho znalosti z oblasti vědy, fyziky, chemie a historie, ve kterých se pohybuje. Co je však na Rollinsových knihách stále více patrné je stereotyp zápletky, který začíná postupně nudit. Všechny jeho knihy téměř věrně strukturou kopírují jednu a tu samou. Samozřejmě tím až tak netrpí četnost překvapení, ale čtenář může snadno odhadnout závěr. Co už je fakt stereotypně otravné jsou mladí lidé, kteří v brzkém věku, myslím tím třeba 24 let, dokázali získat doktorát z různých náročných oborů a jsou pomalu špičkami v této oblasti.

Šestému zániku opět nechybí pořádná dávka akce, kterou je potřeba stejně jako zápletku brát lehce s nadhledem. Dále napětí a postupná gradace. Jisté rezervy jsou v oblasti vztahů, kdy jsou jednotlivé postavy od prvopočátku jasně spárované. No, on celkově má autor v oblasti vztahů jisté rezervy, možná by se mohl lehce zaměřit i na ně. Šestý zánik není Rollinsova nejlepší kniha, ale není ani nejhorší. Osobně doufám, že v pokračování se dostaneme zase více do historie.

Kroniky Kaninu: Políbená ledem - Amanda Hocking

Políbená ledem je již druhým dílem ze série Kroniky Kaninu a splňuje snad všechny aspekty přechodného dílu. Šablona je více než patrná. Bryn se snaží odhalit co se děje nejen v jejím království, ale také v království Skojarů. Zbytek už dokáže vnímavý čtenář lehce odhadnout. První díl této série byl příjemným překvapením, protože se na rozdíl od autorčiny původní série lehce vyšvihl. Nicméně díl druhý opět zapadl do autorčina stereotypu plného nesmyslů a hloupých hrdinů.

Je nutné říct, že autorka je doslova královnou nelogičností. Tolik do očí bijících hloupostí jsem v jedné knize opravdu ještě nezaznamenala. Nutno poznamenat, že kniha je sice směřována mladší čtenáře, ale ani ti samozřejmě nejsou hloupí. Když se ještě vrátím k té mladší věkové kategorii, Políbená ledem obsahuje drobný sexuální akt. Dalším kamenem úrazů je fakt, že po celou dobu čtení se prakticky nic neděje. Nějaká ta akce, napětí, dynamika, to vše je doménou asi jen posledních padesáti stran. O předvídatelnosti snad nemůže být ani řeč, že?

Ani s Bryn mě autorka moc nepotěšila. I Bryn totiž ve své bystrosti, tvrdohlavosti, hlouposti i naivitě lehce sklouzla. 
Kolem a kolem se Políbená ledem četla opravdu lehce, rychle a jednoduše. Protože právě jednoduchost je autorčina doména. Bohužel jí to na mnoha místech doslova skřípalo a oproti dílu prvnímu bylo tohle opravdu hodně slabé. Uvidíme, jak si povede poslední díl.

20 komentářů:

  1. Krásné mini recenze.
    Musím se přiznat, že jsem se k Sigma Force stále nedostala a Políbená ledem mám také na seznamu, snad je stihnu příští rok.

    OdpovědětVymazat
  2. S Johnem Flanaganem to mám úplně stejně. Když jsem se pouštěla do Bratrstva, vydrželo mi nadšení asi až do druhého dílu. Pak jsem si chtě nechtě musela připustit, že to sice je nostalgické, ale tak nějak ne ono a jak jsi napsala - "skřípe to". Největším zklamáním Otroků pro mě ale podobně jako u tebe byl Gilan - protože s Gilanem, kterého jsem si zamilovala v Hraničářově učni, měl jen pramálo společného.
    No, uvidíme, co má autor s Bratrstvem dál v plánu - Umrlčí tváře mě docela mile překvapily, tak se to třeba zase zlepší :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem byla nadšená z prvního a pak to šlo lehce dolů asi jako u tebe, pak jsem byla ráda, když jsem se dozvěděla, že jedeme zpět do Araluenu a pak přišel Gilan a já jen cože, vždyť tohle je úplně někdo jiný. Dál než sem jsem se ale ještě nedostala, tak jsem zvědavá.
      Co mě třeba ale vůbec neláká je prequel k HU :/ četla jsem jen první díl a po něm se mi do druhého vůbec nechce :/

      Vymazat
    2. Z osobní zkušenosti radím, přečíst i druhý. Jak moc byl první mizerný tak je dvojka opravdu nepřekonatelně lepší a záživnější.

      Vymazat
    3. Dobře, já to postupně stejně asi zkusím :)

      Vymazat
  3. S Flannaganem jsem vyrostla a nedám na něj dopustit. Ale je pravdou že poslední díl bratrstva (Umrlčí tváře) jsem nečetla. Zkoušela jsem ty prequely, které sice nejsou špatné, ale ta šablonovitost už mi hrozně lezla na nervy. To samé s Rollinsem, který je můj velký oblíbenec. Šestý zánik mě opravdu hodně bavil.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo s Flanaganem to mám podobně, taé na něj nemám dopustit, ale taky si myslím, že v nejlepším by měl člověk prostě přestat a jí dál nebo za něčím jiným.
      Rollinse miluju, ten chlap je fakt skvělej, ale ta šablona už je taky docela ohraná.

      Vymazat
  4. Bratrstvo mám určite v pláne na rozdiel od poslednej knihy, ktorú zasa v pláne určite nemám :D Táto autorka nie je pre mňa :D Inak s tým časom to mám podobne, tiež teraz nemám čas v škole toho máme veľa, ale snáď v januári to už bude lepšie :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No já už sérii dočtu, zrovna jsem na konci posledního dílu, ale tuším, že si od autorky už asi nic nepřečtu, i když na těch knihách něco je, jsou takové uklidňující a člověk při nich nemusí na nic myslet :D
      Jo tak aspoň v tom nejsem sama -_-

      Vymazat
  5. Nečetla jsem a ani se nechystám, takže nemohu soudit :D :D

    OdpovědětVymazat
  6. Bratrstvo miluju! A na Políbenou ledem se taky chystám:D
    Windy pink style

    OdpovědětVymazat
  7. No, u Bratrstva jsem se zasekla nekde asi u tretiho dilu myslim. A na Amandu Hocking se chystam. Musim precist obe jeji trilogie :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak si je užij, já k nim sice mám výhrady, ale to je tak odpočinkové čtení a jakýmsi způsobem i když poměrně zvláštním ve mě zůstalo :)

      Vymazat
  8. Tuto sérii od Amandy Hocking jsem si chtěla přečíst, ale po tvé mini recenzi už asi ani nechci :D Knížek je spoustu a nechci se zabývat těmi, které za to nestojí :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hele to mi říká každý, jsem na tuto sérii trochu tvrdá, ale ona si to dle mého zaslouží. Na stranu druhou, jsou to skvělé knižní uklidňovačky :)

      Vymazat
  9. Flannagan je skvělý :) Druhý díl kronik Kaninumě také láká a špatně nevypadá ani poslední kniha :) Přeji krásné Vánoce :)

    OdpovědětVymazat

Created by Agata for WioskaSzablonów. Technologia blogger.