Recenze - King's Cage

Název: King's Cage
Autorka: Victoria Aveyard
Série: Red Queen
Díl: 3.
Počet stran: 528
Rok vydání:  2017
Nakladatelství: HarperTeen

Karty se otočily a Mare Barrow se nyní ocitá na druhé straně povstání. Je zajatkyní bez jediné šance na útěk. Její schopnosti jsou potlačované a ona je vydána na milost a nemilost svých nepřátel, a bohužel i přátel. Chlapce, kterého kdysi milovala nenávidí k smrti a musí přihlížet všem zvěrstvům, jichž se každý den dopouští. Rebelové však nejsou tak bezmocní, jak se může zdát a princ v exilu se rozhodně nehodlá vzdát jediné šance na záchranu Mare. 

Někdy se stane, že se série nevyvíjí zrovna směrem, kterým by měla. Stejně tomu je i u Rudé královny. První díl byl skvělý. Autorka vsadila na částečnou originalitu světa a poněkud klišé zápletku s tím, že vše docela dobře fungovalo. Druhý díl bohužel upadl ve velkou nemilost, a to hlavně u fanoušků. Popravdě si to docela zasloužil, ať už kvůli úpadku hlavních postav, tak kvůli vývoji zápletky, která až moc připomíná sérii Hunger games. Jaký další směr ale určil díl třetí?

********

Popravdě řečeno, by se Králova klec dala rozdělit na dvě půlky. Od první není možné čekat nic závratného, přesto je pro zbytek svým způsobem hodně důležitá. Připravuje půdu, zostřuje vztahy mezi Mare a Mavenem, prostupuje a testuje Mare z možných stran a místy nám povolí nahlédnout pod pokličku rebelantské revoluce. Nicméně tempo této knihy je udáno v mírných tónech a brzy klouže do monotónnosti a nudy. Mare a její myšlenky, její počínání a sebelítost šly zkrátit minimálně na polovinu. Autorka si sama a úplně zbytečně vytvářela hluchá místa, jež šla zaplnit jinak.
Druhá část je ale naprosto zlomová. To, co bylo šetřeno v první polovině knihy, je zde vypuštěno bez jakýchkoliv otěží. Velké množství akce, napětí a opravdu dobré zvraty. Mdlé tempo nahrazuje neuvěřitelná dynamika a jistá gradace. Pojítka mezi sériemi skvěle fungují, a i když to místy skřípe nedomyšleností, autorka má hlavní osu příběhu skvěle promyšlenou. Svoji sílu si druhá polovina knihy drží až do samotného závěru, který opět ústí skvělým cliffhangerem. S konci si Victoria Aveyard rozhodně umí a nebojí se Mare pořádně zavařit. 

Velké plus třetího dílu rozhodně spočívá ve velké dávce politiky, která se hezky proplétá jak životy Rudých, tak i Stříbrných. Politické pletichaření, které se zde rodí, má velký potenciál do budoucna. Čtenář nebude ochuzen ani v případě světa. Tam, kde druhý díl strádal pro nedostatek nových informací ať už o samotných zemích, rozličných kulturách a historii, díl třetí opravdu slušně exceluje a čtenáře bere až k samotným kořenům sváru. 
Předvídatelnost je přirozeným rysem, jenž sužuje young adult žánr a ani Králova klec ji zcela neunikla. Nicméně některá překvapení jsou držena pod pokličkou tak dlouho, že si je čtenář pořádně uvědomí, až když už v nich plave. 
Stejně tak je v dnešní době trendem zacházet k sexuálním aktům, jež ani zde nejsou výjimkou. No a novinkou nakonec nejsou ani homosexuální poměry, jež jsou v tomto druhu literatury stále více vyhledávány a Králově kleci rozhodně nemohou ublížit. 

Monotónnost Mařina věznění se autorce lehce podařila rozbít střídáním pohledů. Už to není pouze Mare jejímaž očima lze všechno sledovat. Pro potřeby rebelů si autorka vybrala dívku Cameron, která svoji dějovou linku vedla docela obstojně, nicméně potenciál v podobě Cala byl opět pohřben. A pro mnohé bude jistě velkým a milým překvapením Evangeline, jejíž drsná povaha je velkým lákadlem. Styl psaní je srovnatelný s ostatními díly, nudná místa se míchají s místy hluchými a zbytečnými. Akcí poháněná dynamika graduje ve zvraty, jež formují další počínání hrdinů. Škoda jen, že tyto dva aspekty nejsou více vyvážené.
Autorka na žádné velké rozepisováni není, a pokud se do něj pustí, týká se především věčně opakovaných myšlenek Mare. Emoce jsou dalším aspektem, jež se daří probouzet tam, kde je to potřeba, a že se jedná o docela širokou škálu.

“To stand in front of a person who is your whole world and be told you are not enough. You are not the choice. You are a shadow to the person who is your sun.” 

Mare už nějakou dobu doprovází věčně přítomná sebelítost, která z ní udělala něco, čím není. Neustálé omývání určitých věcí jí nesvědčí a je až otravné. Nicméně pokud už nějakou dobu hledáte tu Mare, která nás uvedla v život Rudých a Stříbrných, máte se na co těšit. I když jí to nějakou dobu trvalo, ta stará Mare je opět tady.

Cal je postava, která bohužel ani zde nedostala příliš mnoho prostoru a jeho vztah s Mare sám o sobě nestojí na žádném vývoji, jenž by stál za řeč. Je jiný, založený pouze na potřebě toho druhého. Naštěstí zde dostává další formu. Neustále je tu ale silný pocit toho, že si samotná autorka s Calem neumí poradit, že jej neumí pořádně uchopit a pustit se do něj. Anebo si ho možná šetřím do závěrečného dílu.

“Now I'm in a king's cage. But so is he. My chains are Silent Stone. His is the crown.”

Dát šanci dalším dílům či ne? S touto sérií je to bohužel jako na houpačce - jednou jste dole a jednou zase nahoře. Druhý díl prohrál na celé čáře a konec třetího se opět dere výš. 
Victoria Aveyard zase ukázala, že je jednou z královen napínavě zakončených dílů, že dokáže oživit svůj svět a přes únavný úvod se do toho dokáže částečně opřít. Jestli jí tento zápal vydrží i do dalšího dílu, má z velké části vyhráno.

3/5


4 komentáře:

  1. Mám na to docela podobný názor. Mare mě neskutečně štvala, a ten konec byl náramný!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, Mare byla kolikrát na hraně únosnosti, několikrát i za ní :D Každopádně na čtverku se docela těším :)

      Vymazat
  2. Ja som pri trojke v čítaní tejto série aj skončila - dvojka bola slabšia a dúfala som, že to trojka napraví, ale márne. Mare mi liezla na nervy, ale bavili ma pohľady Evangelliny, jej pasáže boli naozaj super - prekvapivo :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evangeline mě taky hodně překvapila, právě proto chci dát šanci čtverce, ale neslyšela jsem moc pozitiv :D

      Vymazat

Created by Agata for WioskaSzablonów. Technologia blogger.