Recenze - Temnota kovaná v ohni

Název: Temnota kovaná v ohni
Autor: Chris Evans
Série: Železní elfové
Díl: 1.
Počet stran: 317
Rok vydání v ČR: 2011
Nakladatelství: Fantom Print 

V tomto světě je Konowa Rychlý Drak, bývalý velitel Imperiálních jednotek Železných elfů, považován za někoho zcela neobyčejného. Za vraždu zrádného místokrále byl odsouzen a v nemilosti uvržen na místo, které nenáviděl snad nejvíce – do lesa. Smířen se svým osudem nyní touží pouze po klidu… jenže pro Konowu nic tak jednoduchého neexistuje.
Záhadná a svůdná dcera elfkynského guvernéra jej vyhledá v nebezpečné divočině, aby mu předala královský výnos, kterým je s okamžitou platností opět povolán do služby jako důstojník Imperiální armády. Mezitím na východě zvěstuje padající Červená Hvězda návrat magie, jež na dlouhou dobu ze země zmizela. Zběsilý závod o její získání může začít. (Anotace převzata z oficiálních stránek nakladatelství Fantom Print)

Chris Evans je kanadský rodák, který nyní působí v New Yorku. Vystudoval historii, politické vědy a nakonec ještě specializaci ve vojenské historii. Jeho záliba ve vojenství vedla k tomu, že každý rok organizuje a vede naučné zájezdy po nejslavnějších evropských bojištích. Dříve pracoval jako editor, ale od roku 2013 se rozhodl stát se spisovatelem na plný úvazek. Temnota kovaná v ohni vyšla již v roce 2008 a představuje první díl trilogie s názvem Železní elfové a zároveň nese také titul prvotiny. Evansovi do světa fantasy otevřel dveře především Tolkien, tak se pojďme podívat, jestli je za sebou autor hned nezavřel.

********

Temnota kovaná v ohni je v první řadě fantasy, která ani neurazí, ale ani příliš nenadchne. Samotné jádro příběhu ničím nevybočuje z normálu ani z motivů, které už ve fantasy literatuře byly použity nespočetně krát. I přesto je to ale příběh, který má rozhodně co nabídnout.
Svět není komplikovaný a všechna jeho zákoutí provází čtenáře po celou dobu příběhu. Vyvíjí se souběžně s ním, a skutečnosti, které jsou již dané, jsou tu rovnoměrně servírovány. Čím příběh rozhodně trpí je absence mapy, která tu vyloženě chyběla. Historický podklad je nosný pro všechny aspekty knihy. Jsou tu motivy, rasy a stvoření, které nenajdete v žádné jiné knize, ale jsou tu také ty, které jsou velmi časté. Nicméně autor si je vzal zcela za své a docela dobře s nimi pracoval. Dal jim jiné vlastnosti i charakteristiky, udělal je zvláštními a v několika případech hodně zajímavými.

Příběh nejen Konowy je doslova prosáklý akcí a bojovými machinacemi. Některé zvraty jsou už z dálky předvídatelné, jiné zase vůbec. Jako by všechno v této knize bylo rozděleno napůl, jako by na každé pozitivum muselo odpovědět něco, co příliš nesedí.
Jsou věci, ať už se jedná o vztahové záležitosti, dialogy nebo třeba i popisy akčnějších momentů, které zkrátka potřebují více času. Autor na ně šel někdy až moc přímočaře, stroze a zbrkle. Velká škoda, protože některé věci nelze urychlit, protože pak působí neuvěřitelně a chabě. Zvláště pokud mají tvořit základ pro něco hlubšího. Naopak některým skutečnostem je pak věnováno až příliš mnoho času. Zapracovat by se mohlo i na dialozích, které jsou podpořeny myšlenkami postav, protože vzájemnost mezi nimi zrovna nefungovala.

Více úhlů pohledů pomáhá obsáhnout a zkoumat příběh z mnoha různých stran. Není to pouze Železný elf Konowa, ale také trpaslík Yimt, místokrál Gwyn, elfkyna Visyna a voják Alwyn. Některé postavy jednají šablonovitě, jiné mají sílu příběh pohřbít a další ho zase neuvěřitelně táhnout vpřed. Konowa, co by také hlavní postava, je neskutečným tahounem a sympaťákem. Je nositelem mnoha cílených vtipů, které jsou tak trefné, že jednoznačně baví.

*******

Konowa je postava, na které stojí opravdu všechno, a která si pro sebe zabírá opravdu velkou část pozornosti. Rozhodně ale ne na úkor ostatních. Konowa by klidně mohl dostat ještě o něco více zájmu, který byl věnován méně zajímavým postavám. Konowa má totiž co vyprávět, mohl vyprávět víc, mohl do všeho o něco víc zabřednout. Je drsný, vznětlivý, někdy zkrátka dříve jedná, než myslí, nevidí si do pusy, má na všechno svůj striktní názor. Je to dobrák od kosti, má pro strach uděláno a je omylný. 
Velká škoda je, že vzájemná chemie mezi postavami funguje opět tak nějak na půl. Vztahy by rozhodně potřebovali více času a péče.

Visyna má hodně podobných rysů jako Konowa, přesto jsou oba naprostými protiklady. Každému jde o něco jiného, jejich drobnější cíle se střetávají, rozchází a zase schází. Visyna je sebevědomá, někdy až příliš, svědomitá, rozumná a tvrdohlavá. Dokáže Konowu skvěle odrovnat a trefně vyprovokovat. Rozhodně je to postava s obrovským potenciálem.

*******

Temnota kovaná v ohni do fantasy žánru nepřináší zase tak nic nového a originálního, ale naopak neskutečně baví. Má nosné základy, ale ještě to chtělo čas. Je škoda, že některé věci nebyly dotaženy do zdárného konce, protože už jen samotná postava Konowy si to rozhodně zaslouží. Základ v tom rozhodně je, teď na něm ještě o něco víc pracovat. 


3/5
Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Fantom Print.
Knihu můžete zakoupit zde.

4 komentáře:

  1. Kouknu po ní, méně známí autoři jsou posledních pět let moji.

    OdpovědětVymazat
  2. Júú, napriek tomu, že niektoré veci nebolo dotiahnuté to vyzerá ako fajn čítanie, takže si pridávam titul na môj (nekonečný) tbr zoznam :D

    OdpovědětVymazat

Created by Agata for WioskaSzablonów. Technologia blogger.