Recenze: Edith Piaf

Autor: Jean - Dominique Brierre
Název: Edith Piaf
Podnázev: Bez lásky nejsme nic
Počet stran: 230
Rok vydání: 2014
Nakladatelství: Metafora


Anotace:
Příběh fenomenální zpěvačky... Ze dna ulice až na vrchol světových pódií
  
Osud, který se stal legendou. Magickou, triumfální i tragickou...

Barvitá dobová mozaika, kterou přišli poskládat Edithini slavní souputníci, mecenáši, kolegové, přátelé, manželé, milenci i rivalové. Marcel Cerdan,Théo Sarapo, Marlene Dietrich, Charles Aznavour, Jean Cocteau, Yves Montand,Georges Moustaki... a mnozí další se svěřují s důvěrnými vzpomínkami. Slavní promlouvají o ještě slavnější.

Byl by hřích se na úvodu recenze nezmínit o krásné obálce knihy. Kniha je oblečena do strakatě hnědé barvy tak, jako další tituly z edice životopisy z nakladatelství Metafora. Na přední straně obálky je vyobrazena sama Edith na lesklém papíru, který je na dotek velmi příjemný a odlišný od zbytku knihy. V tomto případě obálka zcela jistě dokáže upoutat čtenářův zájem.

Edith Piaf, zpěvačka, dítě ulice, drogy, Francie ... To vše se mi vybaví, když se řekne Edith Piaf. Tedy, to vše se mi vybavovalo, dokud jsem nepřečetla tuto skvělou knihu. Kniha pojednává o celém životě zpěvačky od narození až po její smrt. A protože Edith nežila izolovaně od zbytku světa, kniha nabízí i jedinečný pohled na přátele, milence, nepřátele a společníky Edith..

Jak je jistě známo, Edith Piaf je francouzská rodačka, a proto se francouzštině nevyhneme ani v knize. Tento, pro mě složitý jazyk, se v knize objevuje téměř na každé stránce. A to byl pro mě kámen úrazů. Nějak jsem se popasovala s francouzskými jmény, ale nad názvy písní jsem jednoznačně prohrála. I přesto francouzština k této knize neodmyslitelně patří a dodává ji kouzlo a osobitý ráz.

"Je nenapodobitelná. Nikdy nežil nikdo jako Edith Piaf a nikdy už nikdo takový žít nebude."

Autor knihy má velký smysl pro detail a mnohdy zachází do podrobností, takže se čtenář nemusí bát, že by mu něco uniklo. Na druhou stranu ne každý uvítá hlubokou sondu do života populární francouzské zpěvačky.

Od knihy jsem měla velká očekávání, která se mi nakonec splnila. Kniha je obohacena o překlady nejznámějších písní zpěvačky i o její diskografii a filmografii.
Celý příběh je napsán nenuceným stylem, a každý si z něj může vzít to, co sám chce. Přesto, že je kniha životopis, navíc obsáhlý životopis, čte se jedna báseň.


Edith Piaf je obdivuhodná žena. Život k ní nebyl vždy spravedlivý, přišla o hodně, ale stejnou měrou dávala druhým. Když byla na pokraji svých sil, zatnula zuby a opět vystoupila na jeviště. Zpěv pro ni opravdu hodně znamenal, což autor dokázal snad v každé kapitole knihy. Po celý svůj život se mu věnovala se stejnou vervou. Cestovala a rozdávala radost jiným. Je neuvěřitelné, kolik se toho může skrývat v jedné osobnosti.

Kniha Edith Piaf je opravdu skvělé a naučné počtení. Rozhodně ji doporučuji těm, kteří o Edith nic nevědí, i těm, kteří o ní vědí dost, protože kniha vás určitě dokáže překvapit a okouzlit zároveň.

5/5
  
Velice děkuji nakladatelství Metafora za poskytnutí knihy k recenzi.
Určitě si knihu kupte zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Created by Agata for WioskaSzablonów. Technologia blogger.