Recenze: Talon - Společenstvo draků - Zkouška věrnosti

Název: Zkouška věrnosti
Série: Talon: Společenstvo draků
Autor: Julie Kagawa
Počet stran: 336
Rok vydání: 2015
Nakladatelství: Fragment


Před dávnými lety byli draci na pokraji vyhynutí. Legendární drakobijci z Řádu sv. Jiří je téměř vyhubili. Ti, kteří přežili, se skrývali v lidské podobě. Jejich počet pomalu rostl, a moc sílila. Uběhla staletí a draci se připravují na okamžik, kdy lidem ukážou, kdo je skutečným pánem světa…

Sledovat, začlenit se, splynout.

Přesně to má za úkol dračí dívka Ember. Má za sebou základní výcvik a dokáže na sebe vzít lidskou podobu. Její budoucnost je předem naplánovaná: má poslouchat, nevyčnívat z řady a slepě plnit rozkazy. To vše pod taktovkou supertajné a nesmlouvavé dračí organizace s názvem Talon. Svět však není takový, jak ho Talon popisuje. Je opravdu Talon ztělesněním dobra?

Americká spisovatelka Julie Kagawa není žádným nováčkem. Má za sebou již jednu úspěšnou sérii s názvem Železná víla. V České republice bohužel vyšly pouze první dva díly výše zmíněné série, což je velká škoda. Zatímco se Železná víla točí kolem imaginárního světa prapodivných stvoření, Talon je zaměřen na draky, kteří žijí po našem boku v našem světě.
Jak si autorka s dračí tematikou poradila? A vyrovná se Talon autorčině dřívejší tvorbě?

Talon je kniha, ve které se vše odehrává strašně rychle, autorka nás zbytečně nezatěžuje zdlouhavými, někdy nepotřebnými popisy. Přestože nejsem zastánce popisných částí, rychlost plynutí děje mi trochu vadila, a přitom jsem postrádala hloubku příběhu, protože potenciál na to příběh rozhodně má.

Nemůžu také pominout fakt, že pro inspiraci autorka nešla příliš daleko a myšlenka příběhu není také zrovna originální. Přesto kniha dokáže zaujmout.
Talon, Společenstvo draků, jeho historie, hierarchie, to je jedna velká kapitola sama o sobě a její absenci bych také neřadila do jednoznačných kladů knihy. Ale možná je to údělem dalších dílů.

Příběh má i své kladné stránky. Příjemné prostředí, ve kterém se celý příběh odehrává, akční momenty, které dokážou rozproudit krev v těle a to nemluvím o krásné obálce, kterou kniha dostala.

Několik překvapivých závěrů v knize na čtenáře také čeká, některé jsou předvídatelné, jiné opravdu splňují svůj účel. Poněkud useknutý konec v tom nejlepším vyvolává touhu po pokračování, na které si čtenář bude muset ještě nějakou dobu počkat.


Hlavní hrdinkou příběhu je mladá dračí dívka Amber, která se sebe může brát lidskou podobu. Má jediný úkol, pozorovat okolí, včlenit se a splynout. To se jí výtečně daří, ale bohužel má i své dračí povinnosti a zodpovědnost vůči Talonu. Amber nebyla špatná, na první pohled je to jasná rebelka, která se nebojí porušovat pravidla, bohužel i ji dostihla zběsilá rychlost příběhu.

Velmi sympatickým hlavním hrdinou mužského pohlaví byl Garret. Trošku mi neseděl jeho věk s povoláním, ale budiž. Garret je silná osobnost s minulostí, o které toho také moc nevíme. Je statečný, bojácný a má velký smysl pro spravedlnost.
Vztah Amber a Garreta jsem opět viděla jako by z rychlíku, chtělo by to, věnovat této dvojici ještě několik okamžiků.

V druhé polovině knihy se dalším významným hrdinou stává Riley, je to drak rebel, který vás dokáže lehce naštvat tím, co si o sobě myslí. Je nesympatický, sice se snaží konat dobré skutky, ale myslím, že hluboko je koná pro své vlastní úmysly.


První díl Talonu má své mouchy, zápletka bohužel není originální, příběh není přesvědčivý na 100% a vztahy mezi hlavními hrdiny pro mě nejsou dostatečně nosné.
Přesto má kniha i silnější stránky, jak už jsem dnes jednou napsala, příběh je zasazen do příjemného prostředí, protkán mnoha akčními momenty a překvapivými okamžiky. Závěr je napsán takovým stylem, že máte chuť číst dál.
Knihu bych doporučila spíše mladším generacím, kterým je toto téma určitě mnohem bližší.

3/5

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Fragment.
Knihu můžete koupit zde.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Created by Agata for WioskaSzablonów. Technologia blogger.