Recenze: Malé ženy

Název: Malé ženy
Autorka: Louisa May Alcottová
Počet stran: 496
Rok vydání: 1868
Nakladatelství: Knižní klub

Romantická Meg, nezkrotná Jo, nenápadná Beth a rozmazlená Amy. Čtyři sestry, které musejí čelit stesku po tatínkovi, který bojuje v občanské válce, chudobě či vážné nemoci, ale hlavně svým vlastním ambicím, tužbám a malým nectnostem. Čtyři dívčí hrdinky, jež postupně dospívají, zakládají vlastní rodiny a poznávají velké lásky, velké smutky, všední strasti i nevšední krásy života. To jsou proslulé Malé ženy.


Pár dní po dočtení této knihy jsem se konečně rozhodla napsat recenzi. Nejdříve jsem ji ani psát nechtěla, protože jsem z knihy měla a stále mám protichůdné pocity, pořádně nevím jak ji uchopit. Všude na ni slyším samé pozitivní ohlasy, se kterými nemůžu souhlasit, tak mě napadá, jestli mi neuniklo něco, co jsem pořádně nedocenila.
Do Malých žen jsem se pustila z jednoho jediného důvodu. Navedl mě na ně americký seriál Přátelé, kde o nich byla zmínka jako o americké klasice, no a pak už jsem neváhala, a Malé ženy pořídila.

Celá kniha je rozdělena na dvě části. Část první pojednává o dětství, chudobě, zálibách, vzdělávání, výchově bez otce a dobrodružstvích čtyř sester Marchových. V druhé části se posouváme o celé tři roky kupředu a sledujeme už téměř mladé ženy, které se snaží vyznat v tom, jaká by měla být jejich budoucnost. 

Malé ženy nejsou pro každého. Pokud máte raději knihy plné akce, které se čtou jedna báseň, děj hezky plyne, a na konci váš čeká nějaká zajímavá pointa, po Malých ženách asi raději nesahejte. I to byl můj problém, nemohla jsem se do knihy ze začátku začíst, moc ráda jsem se k ní nevracela, čekala jsem "kdy se to konečně trochu rozjede". Malé ženy nabízejí něco jiného. Nabízejí nahlédnutí do chudé domácnosti, která je však bohatá v jiném slova smyslu. I když rodina Marchová neoplývá penězi, jsou vazby mezi sestrami to nejcennější co mají, ač si to mnohdy neuvědomují. A na tom je vlastně celý příběh postavený. Proto více než dynamiku (neříkám, že tam vůbec není) očekávejte příval emocí, pochopení, lásku, něhu, sounáležitost, ale také strach, smutek, slzy a smíření. V některých momentech mi kniha přišla jako emocionální bomba, která přesně ví, jak na vaše city zapůsobit.

Ač jsou Meg, Jo, Beth a Amy vychovávány k tomu, aby nežádali mnoho a spokojili se s málem, nastávají chvíle, kdy jsou prostě nespokojené a chtěli by více. A tak se vlastním přičiněním dostávají do situací, ze kterých vždy plyne nějaké ponaučení. V tomto směru je kniha velmi přínosná, poučná a každý si z ní může vzít tolik, kolik jen sám chce, 


Chvílemi jsem cítila, že potřebuji, aby autorka tak moc nezacházela do podrobností. Byla místa, která bych podstatně zkrátila, klidně i celá vypustila. Věci, které se dali říci jednodušeji, napsala na několik stran, i když neměli valný význam. Chvílemi jsem se zase cítila, jako bych byla zavřená v domečku pro panenky, kde se každý musí chovat podle pravidel, každému se musí omluvit a přijmout ponaučení s pokorou a ještě za ně poděkovat. Jsem přesvědčená, že v dnešní době tomu tak rozhodně není.

Ze všech sester jsem si nejvíce oblíbila Jo. Jo je téměř nezkrotný živel, který neustále vymýšlí nějaké vylomeniny. Chvíli neposedí, má ráda knihy a ráda někoho škádlí. Ale má i svoji druhou stránku, je citlivá, nadaná, milá a dokáže se vcítit do druhých. Pro svoji rodinu by udělala vše, což také několikrát dokázala. Vlastně si myslím, že Jo je právě ten největší nosný bod celé rodiny.

Dále je tu Beth, dívka, která je tak nesmělá, že nechodí ani do školy, ale vyučuje se doma. Když se řekne Beth, hned se mi vybaví anděl. Beth byla až příliš hodná a na svůj věk strašně vyzrálá. Nic pro sebe nežádala, vždy se dívala pouze na druhé. Její chování bylo dost nepřiměřené a zvláštní. Právě proto jsem si Beth nedokázala oblíbit.

Pak tu máme vyrovnanou Meg, o které jste vždy věděli, co udělá. A Amy, která působí poněkud rozmazleně a horlivě. Je ze všech sourozenců nejmladší, takže se není čemu divit. V mnoha věcech mi připomínala Jo. No a nebylo by to ono, kdybychom tu neměli žádného chlapa. Soused Laurie prožívá všechny zásahy osudu společně s rodinou Marchovou, je to jejich rodinný přítel, který by pro ně udělal také téměř všechno. 


Jak už jsem napsala, tato kniha není pro každého. Já sama si vybírám tu zlatou střední cestu. Vadilo mi přílišné rozpitvávání, zacházení do podrobností a občasná nuda. Děj spíše stagnuje a životy si poklidně plynou, samozřejmě sem tam se před sestrami naskytne nějaká překážka či velká bouře. 
Na druhou stranu je kniha plná krásy, pravdy a ponaučení z chyb. Je o sounáležitostí, naději, lidském vývoji a porozumění. Emoce z ní přímo tryskají, a když už ji rozečtete, přejete si vidět, jak to se sestrami dopadne. 
Také si troufám tvrdit, že Malé ženy nejsou knihou na jednou přečtení, protože je toho v nich tolik, že napoprvé není možné vše pochytit.
Pokud se na Malé ženy necítíte, ale přesto byste si je chtěli přečíst, existuje i zkrácené vydání. 


3/5





14 komentářů:

  1. Ahoj. Pěkná recenze a doporučím ti i film , který je natočený http://www.csfd.cz/film/16851-male-zeny/prehled/ . Já si díky němu tuhle knihu před lety přečetla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vůbec jsem netušila, že nějaký film je, určitě se na něj podívám. Děkuji za doporučení :)

      Vymazat
  2. Tahle knizka se mi desne libila. Cejtila jsem se pri cteni desne pozitivne, coz ja nebyvam :D I kdyz to bylo smutny, porad to bylo takovy miloucky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Miloučký, to je to slovo, kterým se dá kniha prostě vystihnout :)

      Vymazat
  3. Moc se mi líbí tvoje recenze, krásně ses rozepsala :) Knihu vidím ale poprvé :o

    OdpovědětVymazat
  4. Obálka vypadá pěkně, ale musím přiznat, že na přečtení se moc necítím. Myslím, že to není kniha pro mě. Jinak pěkná recenze.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kniha opravdu není pro každého, takže není potřeba se do ní nutit :) Sto lidí, sto chutí. Děkuji :)

      Vymazat
  5. O knihe som už niečo počula, najmä ako spojitosť s inými knihami, kde ju postavy spomínali :D Ale ako tak vidím, nebude to práve titul pre mňa :-) Každopádne pekne si napísala recenziu, kniha je evidentne pre istý typ ľudí a nie pre každého, ako si sama napísala :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Hezká recenze. Taky mám knihu nachystanou k přečtení, ale zatím jsem se neodhodlala. Asi čekám na tu správnou chvíli :)
    Kateřina
    trojtecka.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  7. Mně se knížka moc nelíbila, respektive přišla mi hodně dlouhá a nudná. Líbilo se mi moderní zpracování nazvané Dopisy malých žen.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, to mi na knize právě také vadilo, ale nakonec jsem to vydržela, do Dopisech malých žen se podívám, třeba to bude lepší :)

      Vymazat
  8. Ráda bych si Malé ženy přečetla, ale jak se znám, bude mi to trvat věky :(

    OdpovědětVymazat

Created by Agata for WioskaSzablonów. Technologia blogger.