Den 5: 6 oblíbených autorů

Konečně jsem se donutila sepsat další část projektu 10 knižních dní. Dnešním tématem jsou mí oblíbení autoři. Vybrat jich pouze šest nebylo vůbec jednoduché. Nakonec jsem vybrala ty, s jejichž knihami jsem vyrůstala, a na které nedám dopustit.


Prvenství samozřejmě zaujímá John Ronald Reuel Tolkien. Pro mnohé z vás tato volba rozhodně není překvapením. Tolkien je mým oblíbeným autorem vlastně odjakživa a pochybuji, že to jednou bude jinak. O jeho díla se aktivně zajímám 13 let a ani tato doba mi nestačila, abych prozkoumala každé zákoutí Středozemě. Ano, až tak rozsáhlé Tolkienovo dílo je. Tohle není jen Hobit a Pán Prstenů, kterým mnoho lidí přisuzuje prvenství. Pro Tolkiena byl mnohem důležitější jeho Silmarillion. K tomu vzniklo ještě dvanáct svazků Historie Středozemě, které žel nebyly nikdy přeloženy do češtiny.
Tolkien stvořil něco neskutečného, něco trvalého a krásného. Slovy to vlastně ani nedokážu popsat. Položil základní kameny žánru fantasy a stal se motivací dalším spisovatelům i čtenářům.

Dále tu máme Christophera Paoliniho, velice mladého spisovatele. Jeho Odkaz dračích jezdců je velice diskutovaná série. Hodně se mluví o inspiraci jinými díly, kterou rozhodně nepopírám. Ale. Odkaz dračích jezdců má potenciál, a když si vezmu, v jakém věku Chris svoje dílo psal, musím žasnout. Příběh Safiry a Eragona zná každý. Jejich příběh a boj proti zlu se odehrává v imaginárním světě Alagaesie, pro kterou autor vytvořil různé rasy, legendy, krvavou historii, národy a jazyky. Jeho příběh oplývá akcí, ale i poklidnějšími momenty s hezkými myšlenkami. Kouzla jsou na každém kroku. Odkaz dračích jezdců jsem naposledy četla jako mladší a je to jedna ze sérií, na které nedám dopustit, protože jsem s nimi vyrůstala. Ještě teď si pamatuji, jak jsem nedočkavě vyčkávala poslední díl tetralogie.

John Flanagan se řadí hned vedle Paoliniho. Jeho tvorba je sice určena mladším čtenářům, ale zde platí opět to, že jsem s jeho sérií de facto vyrůstala. Jeho knihy mají v mé knihovně nezastupitelné místo. A co je ještě lepší, John Flanagan je spisovatelsky neustále aktivní, účastní se různých autogramiád a jde vidět, že do své tvorby vnesl svoji duši a srdce. 
Dnes pro mě příběhy o Willovi a jeho přátelích z Araluenu představují oddechovou a milou četbu. Takže, pokud se na Johna a jeho Hraničářova učně zrovna necítíte, ale přesto byste chtěli sáhnout po něčem oddechovém, rozhodně se do něj pusťte. Kromě Hraničářova učně se John pustil i do další série, která nese název Bratrstvo a je výše zmíněné série velice blízká.


Na Jamese Rollinse jsem narazila asi před rokem, kdy jsem měla možnost přečíst si knihu s názvem Písečná bouře. Kniha si mě naprosto získala, a o to větší jsem měla radost, když jsem zjistila, že je to pouze první díl z rozsáhlejší série. James Rollins je ten typ spisovatele, který ve svých dílech kombinuje historii s vědou a technikou. Jeho teorie jsou mnohdy náročnější na pochopení a je potřeba je brát s nadhledem. 
Akce je nosným bodem jeho děl. Je pravda, že mnohdy je tam té akce až moc a mnohdy mi hlavní hrdinové přijdou téměř nesmrtelní. 
James Rollins je ten typ spisovatele, který dokazuje, že prostě umí a hlavně má základnu znalostí z mnoha oborů. Pokud se zrovna nechcete pouštět do sérií, James Rollins napsal i pár jednotlivých příběhů.

Nikdy jsem jako malá nepropadla kouzlu Harryho Pottera. Číst jsem ho začala až někdy před třemi lety a velmi mě uchvátila ta promyšlenost příběhu, provázanost a souvislosti. A to nemluvím o kouzlech, Bradavicích a všem kolem toho. 
Když pominu vše, co se teď kolem autorky a "osmého" dílu děje, bude Rowlingová vždy ta, která stvořila tento skvělé svět, a proto mě vlastně ani nic jiného nezajímá. Ať si dala práva k několika filmům či ať si jde klidně po penězích. Jde tu především o tu sérii.  
Takže děkuji za Harryho Pottera, který bude vždy na předních příčkách žebříčků.


A jako posledního jsem zvolila Ricka Riordana, který je známý svými díly s mytologickými prvky. Percy Jackson, Bohové Olympu, Kroniky Cartera Kanea nebo Magnus Chase. To jsou Riordanovi série. Na tohoto autora mě přivedl bratr, kterého si Percy Jackson rychle získal. A stejně rychle si získal i mě. A co oceňuji na jeho práci? Rozhodně jednoduchost, akci a humor. Jeho díla se opět řadí do kategorie mládeže, ale snad neurazí ani náročnějšího čtenáře.
Co mi na jeho knihách vadí je stereotyp. Každá série je vlastně stejná, jen se mění postavy a mytologie.



Samozřejmě mám více oblíbených autorů, kteří by mohli zastoupit místa některých mnou vybraných. Ale ještě mě zcela nepřesvědčili, tak jako tito.

A co vy a vaši oblíbení autoři?

12 komentářů:

  1. Krome Jamese Rollinse, ktereho neznam, bych vicemene asi mela stejny vyber. Alespon tam mas vsechny autory, ktere mam rada...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ono záměrem článku rozhodně nebylo mít na seznamu alespoň spisovatele, které máš ráda ;)

      Vymazat
  2. Flanagana, Rowlingovou a Riordana mám taky moc ráda :) Jinak mezi mé oblíbené autory patří ještě Jo Nesbo, Lars Kepler, Stephen King a Robert Fulghum :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, já na ty autory detektivních příběhu čí thrillerů jednoduše moc nejsem, ale věřím, že mají kvalitní knihy :)

      Vymazat
  3. Ani jednoho nečtu, ale znám je.
    Já mám v podstatě asi tak +- 5 oblíbených autorů a pak čtu různé knížky od různých spisovatelů.

    OdpovědětVymazat
  4. Rowlingová je i moje oblíbená autorka. Tolkien, no mám ráda jeho tvorbu,a le číst mi moc nejde. Ale Hobit je pecka :)
    Já bych dodala Kinga, Robothama, Nesba atd atd. Ale určitě bych nemohla zapomenout na Sekoru, Čtvrtka atd :D Já bych si asi nevybrala :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tolkien není pro každého to je pravda. Hodně lidí odradí už jen ty zdlouhavé popisy, ale to je to, včem si tento autor tak trochu liboval :) ..

      Vymazat
  5. Zajímavý výběr. V mé žebříčku by se na prvním místě rozhodně umístil John Flanagan, protože podobně jako ty, i já jsem na jeho knihách vyrůstala, přivedl mě ke čtení a za to si ho nikdy nepřestanu vážit. Dále bych určitě zmínila Sarah J. Maas nebo Sally Green :)

    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sarah J. Maas mám také velice ráda, ale ještě toho nenapsala tolik, aby mě přesvědčila na 100% :)

      Vymazat
  6. Tvůj článek je jako můj seznam restů :D
    Hobita, Pána prstenů, Eragona, HP, PJ... resty, které chci co nejdříve přečíst :)

    OdpovědětVymazat
  7. Až na Riordana a Rollinsa sa plne zhodneme :D Nie, že by som Rollinsa nemala rada, ale zatiaľ som od neho tuším čítala iba jednu knihu a Riordan mi skrátka akosi nesadol, každopádne každý z autorov je tu nepochybne plným právom :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Vybrala jsi si skvělé autory :) I když je pravda, že já bych se s tebou shodla pouze se třemi a to "J.R.R Tolkien, Christopher Paolini, J.K. Rowling", ale myslím, že ani zbylí autoři nemusí být špatní ;))

    OdpovědětVymazat

Created by Agata for WioskaSzablonów. Technologia blogger.