Dnes doporučuji 6


S dalším prázdninovým pátkem Vás vítám u Dnes doporučuji.
Moji závislost na Tolkienovi už asi před nikým neutajím. Dnes to bude o Hobitovi, který dějově předchází trilogii Pán Prstenů. Ač jsou tyto dvě díla mezi čtenáři nejznámější, pro Tolkiena nebyly nejstěžejnější. Byl to právě Silmarillion, který byl vydán posmrtně, a který tvoří základ jak Hobita, tak Pána Prstenů. Při hodnocení těchto titulů je potřeba si to uvědomit a zjistit, jak obrovské to Tolkienovo dílo vlastně je.



+

- příběh pro všechny věkové kategorie (každému příběh nabízí něco)
- akce, dobrodružství
- pohádkový motiv
- boj dobra se zlem
- originální, imaginární svět
- básně, hádanky
- ilustrace
- značka kvalita
- poselství o přátelství a předsudcích 
- základy k trilogii Pán Prstenů
- rozvoj představivosti

-

- velké množství postav (trpaslíci putující k Osamělé hoře) a nedostatek prostoru pro všechny
- místy delší popisy

O čem že to je?
Toto je příběh o tom, kterak se Pytlík vydal za dobrodružstvím a shledal, že náhle dělá a říká naprosto neočekávané věci… Bilbo Pytlík je hobit, který se těší z pohodlného a skromného života a jen zřídkakdy putuje dále než do své spižírny ve Dně pytle. Jeho spokojené bytí je však narušeno, když se jednoho dne u jeho prahu objeví čaroděj Gandalf v doprovodu třinácti trpaslíků a vezmou ho s sebou na cestu "tam a zase zpátky". Mají v úmyslu uloupit poklad mocného Šmaka, velikého a velmi nebezpečného draka... (anotace převzata z anag.cz)

13 komentářů:

  1. Hobita mám taky moc ráda! Líbil se mi i víc než Pán prstenů :) Pěkně shrnutá pozitiva!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Pán Prstenů je už pak náročnější na četbu :)

      Vymazat
  2. Kdekoliv vidím něco od Tolkiena, hned si vzpomenu na tebe :) Ani jsem netušila kolik knih má vlastně na svém kontě ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jééééé :D ... A stále posmrtně vycházejí nové a nové příběhy, ale už se zásahem Christophera Tolkiena :)

      Vymazat
  3. Tolkiena a jeho Stredozem miluju. Ale je to docela tezsi ctivo, lespon pro me, hlavne diky tehdejsi cestine :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Ach, Tolkien. Jeho dílo miluji, nejen tři zmíněné, ale i Nedokončené příběhy. Líbí se mi, jak se Středozem prolínala jeho dílem komplexně, třeba zmínka v Tulákovi Roverovi o vzdálených březích... Jeho pohled na svět miluji, snad i proto jsem se dala na studium mythologie a evropských náboženství.

    OdpovědětVymazat
  5. Hobit je výborná kniha, chcela by som ho skúsiť aj v angličtine, myslím, že z Tolkienových diel by som toto v angličtine zvládnuť mohla :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještě Dopisy Děda mráze by jsi v angličtině určitě zvládla :D

      Vymazat
  6. Upřimně nevím, jak jiní ale mě v knize nevadí delší popisy upřimně někdy je to i zajímavé a člověk se dozví spousty věcí. Co se týče tvých kladných bodů s těmi musím naprosto souhlasit :) A neboj nejsi jediná, kdo má pro Tolkiena slabost i já jsem jeho velký fanoušek, a proto jsem si musela přečíst "Nedokončené příběhy" - a jsem hrozně ráda, že jsem do toho šla, protože mi to hodně dalo ;))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Můj přítel četl Společenstvo prstenu celý rok, ty popisky ho doslova zabíjely, ale je pravda, že PP už je prostě co se tohoto týče náročnější.
      Já jsem se minulý týden osmělila a objednala první ze dvanácti svazků Historie Středozemě v angličtině a už se na ně vskutku těším :)

      Vymazat
  7. Hobita zrovna čtu v angličtině (a tedy spíše "Hobbita). Přiznávám, že někdy sáhnu po mobilu, aby mi poradil s cizími slovíčky. Pána prstenů jsem přelouskala před několika lety v češtině. :)

    karolina-kahounova.blog.cz

    OdpovědětVymazat
  8. Hobita jsem četla několik let zpátky a díky těm popisům mi trvalo dost dlouho, než jsem ji dočetla, ale nakonec to stálo za to :) Možná bych si mohla dát re-reading... teď už jsem na delší popisy zvyklá, tak bych ji snad nečetla tak dlouho a čtení si víc užila.

    OdpovědětVymazat

Created by Agata for WioskaSzablonów. Technologia blogger.