Recenze - Jiskra v popelu

Název: Jiskra v popelu
Autorka: Sabaa Tahir
Počet stran: 456
Rok vydání: 2016
Nakladatelství: Host

Laia je dívka z lidu Učenců, který žije pod krutou nadvládou válečnického Impéria. Když je její bratr zatčen za velezradu, nabídnou jí učenečtí povstalci bojující proti Impériu dohodu: pokud se nechá prodat jako otrokyně na imperiální vojenskou akademii Šerosráz a bude pro ně špehovat, odboj zachrání jejího bratra před popravou. 

Elias, nejlepší voják na šerosrázské akademii, je znechucený pronásledováním a zabíjením Učenců a rozhodne se dezertovat. Než však stačí utéct, dostane příkaz zúčastnit se zkoušek, nemilosrdného klání, z něhož má vzejít nový válečnický císař. Prohrát znamená okamžitou smrt, zvítězit znamená ztratit vlastní duši. 

Když se Laiiny a Eliasovy cesty na Šerosrázu zkříží, oba zjistí, že jejich osudy jsou propletené víc, než by si kdy dokázali představit, a že jejich rozhodnutí může změnit budoucnost celého Impéria.

Jiskra v popelu ihned po vydání vzbudila velký poprask. Nejenže má na první pohled naprosto bezkonkurenční obálku, ale také slibuje dech beroucí příběh plný napětí a násilí zasazený do světa, který se velice podobá Římské říši. Není to tak dlouho, kdy se Jiskra v popelu dostala do popředí znovu, a to díky hostovskému Knižnímu battlu, ve kterém se utkala s další horkou novinkou - Ódinovým dítětem. Jiskra v popelu sice svůj boj prohrála, ale co je důležitější, získala si srdce mnoha čtenářů.

Hlavním námětem příběhu se stal nám tak známý a otřelý boj mezi dvěma tábory, třídní boj. Na jedné straně máme Válečníky, uchvatitele, kteří vládnou pevnou rukou celému Impériu. Na straně druhé tu máme utlačované Učence, kteří svůj boj o svobodu dávno prohráli a je s nimi nakládáno jako s otroky a kromě nepříliš úspěšného odboje nemají žádné zastání. A i když je podstata knihy starým ale dobrým klišé, kniha má rozhodně kvality, které čtenáře dostanou do kolen.

Ač se jedná o prvotinu, Sabaa Tahir může být se svým výkonem navýsost spokojená. Jiskra v popelu má moc polapit vás již na prvních několika stranách a nepustit až do samotného konce. V napětí vás bude držet neustálý strach o hlavní hrdiny. Díky velkému množství akce nebudete mít ani na jedinou chvíli čas se nudit. Kromě toho se na vás vyvalí velké množství emocí, které pramení z rozervanosti a vnitřního boje, které musí hlavní hrdinové každou vteřinu svého života svádět. Z některých momentů vás bude dokonce mrazit.

Příběh je rozdělen do dvou hlavních dějových linií. Čtenář chvíli špehuje pro odboj v kůži Laiy, a pak se vciťuje do Eliase a náročných císařských zkoušek. Jejich příběhy se samozřejmě proplétají a souvisí se sebou. Postupně je obestírá temnota a nadpřirozeno, ze kterých si vzájemně musí pomáhat, ať už stojí tváří v tvář džinům či pouhým lidem. Protože právě v lidské podobě se ukrývají ty největší stvůry. 


Autorka staví příběh na kvalitních a propracovaných charakterech, kterým dává možnost se pozvolna vyvíjet. Elias, který byl vychován Domorodci si za celý svůj život nemůže zvyknout na fakt, že bude nemilosrdnou Maskou a bude muset konat "spravedlnost" pro Impérium. Je to právě Elias, který v sobě svádí ten největší boj. Chce jen jedno - svobodu, což je v Šerosrázu to jediné, co mu nebude nikdy dopřáno. Elias je vytrvalý bojovník a věrný člověk. Bojuje za to, čemu věří a nevzdává se, ani kdyby ho to stálo hlavu.

Laia je oproti tomu prosté děvče, které se pro záchranu svého bratra Darina vydá na pospas Velitelce v Šerosrázu a pracuje pro ni. Kromě toho ale špehuje pro odboj. Laia prochází snad největším vývojem. Dívka, kterou každý využívá, se stává ženou, která se musí postavit všem svým strachům a trochu riskovat. Je to bojovnice každým coulem svého těla.

Kromě Laiy a Eliase tu máme pár dalších důležitých postav. Nejlepší přítelkyně Eliase Helena je jedním z nejzajímavějších charakterů celého příběhu. Její největší slabostí je ale smysl pro povinnost a oddanost Impériu. A pak tu máme Velitelku, matku Eliase a vůdkyni celého Šerosrázu, které žádné násilí není proti srsti. Několikrát nám dokáže, že ani city nejsou její silnou stránkou. Ale možná tu je ještě něco horšího, než striktní a krvelačná Velitelka.

"Na světě jsou dva druhy viny... Jeden z nich je břemeno a ten druhý ti udává směr. Musíš dovolit, aby ti vina sloužila jako něco, co tě pohání. Aby ti připomínala, kým se chceš stát. Udělej si v mysli tlustou čáru. A už ji nikdy nepřekračuj. Máš duši. Je poškozená, ale je tam. Nedovol jim, aby ti ji vzali, Eliasi."


Příběh Eliase a Laiy, příběh o naději, je zasazen do světa, který je vystavěn na prvcích Římské říše stejně tak jako na představivosti autorky. Kromě existence Impéria zjistíme, že tento svět je daleko větší, prokreslenější a má svoji historii. Co brázdí téměř všechny kvalitní příběhy podobného ražení a ani u Jiskry v popelu tomu není jinak, je milostný trojúhelník, nebo bych spíše měla říct mnohoúhelník?

I při téměř pěti seti stránkách kniha oplývá neuvěřitelnou čtivostí. Trefně a napínavě zakončené kapitoly vás prostě nutí číst dál a dál. Stejně tak i závěr knihy. Pokud jste dostatečně zdatní v angličtině, už teď si můžete přečíst pokračování s názvem A Torch Against the Night. 

Jiskra v popelu byla po delší době knihou, která mi nedala spát. Tento skvěle vykreslený příběh plný brutalit, násilí, napětí, akce a naděje, navíc s prvky Římské říše, nadpřirozena a velkým potenciálem k dalšímu dobrodružství, rozhodně doporučuji každému. 
Sabaa Tahir napoprvé dokázala, že umí. Snad nás nezklame. 

5/5


Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji Dobrým knihám.
Jiskru v popelu můžete pořídit zde.








21 komentářů:

  1. Tuhle knížku mám v hledáčku už od doby, co vyšla. Setkala jsem se s nejrůznějšími ohlasy, ale asi se do ní v dohledné době už pustím obzvlášť když už je dostupná další část série.
    Děkuji za příjemnou recenzi :) jsem zvědavá, co na Jiskru řeknu já.
    fiamorisrunning.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Skvělá recenze. Knihu jsem taky četla a líbila se mi moc. S pokračováním ale raději počkám na překlad :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) .. Já se možná odhodlám do originálu, ještě si to promyslím :)

      Vymazat
  3. Já už jsme se docela dlouho nezačetla do knihy, která mi takříkajíc nedala spát. Nicméně na tenhle kousek se už nějaký ten pátek chystám a koukám, že bych si nejspíš měla vážně pospíšit :)

    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Byla jsem opravdu mile překvapena, už se mi opravdu dlouho nestalo, aby se mi kniha tak zalíbila :)

      Vymazat
  4. Krásně napsaná recenze. Hned sis mě získala. Jiskru popela už sice mám na svém čtenářském seznamu, ale neodolala jsem přečtení recenze, která mě ještě více nalákala. :o)

    OdpovědětVymazat
  5. Super recenze!
    Na tuto knížku se chystám od jejího vydání.. :)

    xxx
    dream-little-dream.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak snad se ti poštěstí co nejdříve a bude se ti líbit.

      Vymazat
  6. Zrovna jsem jí dostala do ruky a mám v plánu se do ní co nejdříve pustit, protože jsem se na tohle hrozně moc těšila...tak uvidíme. I když podle toho co píšeš se od toho neodtrhnu a s tou obálkou naprosto souhlasím, je skvělá

    OdpovědětVymazat
  7. Skvělá recenze na skvělou knihu. :) Jiskra v popelu se u mě zařadila mezi nejoblíbenější fantasy. Už se nemůžu dočkat dalšího dílu. :)

    OdpovědětVymazat
  8. Skvělá recenze! :)
    Knihu mám na čtečce a doufám, že se k ní co nejdříve dostanu, protože jsem zatím nečetla ani jednu negativní recenzi :)

    OdpovědětVymazat
  9. Aaaaa všetci tú knihu čítali a chvália ju, ja si ju musím niekde konečne zohnať! :D Recenzia je naozaj skvelá :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Cas, doufám, že se ti poštěstí se ke knize dostat co nejdříve, protože je opravdu výborná a chválu si zaslouží.

      Vymazat
  10. City of Bones má v tomhle vydání tak nádherný obal! ^.^ Škoda, že mi tahle série nesedla. Dala jsem šanci prvním několika knihám, ale bohužel jsme si nebyly souzeny... Doufám, že se ti bude líbit, pokud ji čteš prvně. ^.^
    Poslední dobou kupuji fyzické knihy jen v případě, že se mi líbily a že je plánuji někdy v budoucnu číst znovu. Přesto se mi tento měsíc nějak podařilo nashromáždit minimálně čtyři kousky od Sandersona, aniž bych třeba u The Stormlight Archive měla sebemenší tušení, o čem jsou. ^▽^

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nějak se mi podařilo nepozorovaně se překliknout a napsat komentář k jinému článku. ^▽^ Omlouvám se. ^.^

      Vymazat

Created by Agata for WioskaSzablonów. Technologia blogger.