Minirecenze 2


Ahoj,
dnes vás vítám u dalšího bloku minirecenzí, tedy názorů na knihy, na které jsem nikdy nenapsala recenzi a vlastně ani nenapíšu, ale ráda bych se s vámi podělila o svoje myšlenky. Dnes tu mám druhý díl populární knižní série pro dívky, kdy se díl první objevil v prvním bloku minirecenzí. A pak tu mám dvě knihy, které se vážou k významným dílům fantasy žánru. Takže, jdeme na to.


1. Tolkien a jeho čarovný svět

Je asi zbytečné vám tu představovat Tolkiena, Hobita nebo třeba Pána Prstenů. Tolkien a jeho čarovný svět je jedna z mnoha knih, která byla napsána v rámci Tolkienovy tvorby, ať už pro lásku k těmto dílům, a nebo pro peníze. Ať je to jak chce, pojďme se této knize podívat na zoubek.

Tolkien a jeho čarovný svět je po grafické stránce opravdu skvěle zpracovaná kniha. Je kompletně ilustrovaná a plná různých detailů jako je například kousek Gandalfovy šály, koňská houně nebo třeba soubor pohledů s různými středozemskými motivy. Velká škoda, že kniha není o něco delší. Má kolem dvaceti stran, od čehož se odvíjí další úskalí. 

Kvůli omezenému počtu stran kniha nenabízí širší spektrum informací, pouze základy a vlastně ani ty nejsou komplexní. Tento obrazový počin patří rozhodně mezi ty průměrné, za což ve velké míře může právě grafické zpracování. Pokud jste fanoušci Tolkiena a jeho díla, je to hezký doplněk do vaší sbírky, ale na druhou stranu to není kniha, která by byla nutností. 

2. Mudrosloví urozeného pána Tyriona z Lannisterů

Série Ledu a ohně od G. R. R. Martina teď hýbe světem, hlavně tedy díky seriálovému zpracování. Tyrion Lannister je jedna z hlavních postav. Ač je urozený, narodil se jako skřet, z čehož se odvíjí právě tato drobná kniha, plná jeho životních mouder.

Kniha je rozdělena do několika částí a každá tato část pojednává o určité oblasti, týkající se Tyrionova života. Ať už to je rodina, knihy nebo víra. Pokud nemáte ani trochu načtenou Martinovu ságu, tato kniha vám moc neřekne, protože jednotlivé citáty jsou vytržené z kontextu.

Pokud jste ale ten druhý případ a sérii Ledu a ohně načtenou máte, bude tato kniha skvělým doplňkem do vaší knihovny a určitě ve vás vyvolá řadu emocí. Navíc je skvěle graficky zpracovaná ať už se jedná o obálku nebo ilustrace uvnitř knihy. Takže za mě Mudlosloví urozeného pána Tyriona z Lannisterů klidně ano.

3. Elita (#2)

Elita s velice krásnou obálkou představuje pokračování boje o srdce prince Maxona. Hlavní hrdinka Amerika si konečně přiznala, že někdo, kdo vyrůstá ve všem přepychu, to přece jen nemusí mít lehké, a hlavně, že by někoho takového mohla mít dokonce ráda. Ale na scéně se neobjevuje jen Maxon, ale také její bývalá láska Aspen, pro kterého Amerika ještě nějaké ty city má. A zde je právě kámen úrazů této oddechové knihy. Ze vzdorovité hlavní hrdinky se stává naivní dívka, která se neumí rozhodnout a neustále si na něco stěžuje.

Vedle toho opět stojí rebelové, kteří nějakým způsobem ohrožují královský palác. V této oblasti ale autorka zas tak s ničím převratným nepřišla, což je velká škoda, protože problematika kastovního systému by čtenáři rozhodně mohla říct více než zbytečné pasáže o věčném bezpředmětném dumání hlavní hrdinky. 

Problémem druhých dílů hodně často bývá fakt, že nejsou tak dobré, jako ty první. Tvoří pouze přechodný můstek mezi dílem prvním a třetím. A Elita je zářným příkladem. Kromě čtivého stylu psaní a nádherné obálky toho opravdu zas tak moc nenabízí. Ale pokud nechcete nad ničím přemýšlet a hledáte spíše velice oddechovou a jednoduchou četbu, klidně se do knihy pusťte. 

Zdroje fotek: Databáze knih a Book Depository

12 komentářů:

  1. Tolkien :) to vidím vážně na něho půjdu, pak dám vědět :D
    Katy

    OdpovědětVymazat
  2. Čítala som iba Elitu a tam som aj v tejto sérii skončila, mne prišiel tento druhý diel skrátka slabý a nemala som chuť viac pokračovať. Prvé dve spomínané knihy som nečítala, ale tú druhú by som si rada prečítala, svojho času som ju chcela kúpiť spolužiakovi, ktorý fičí na GoT tak som v nej listovala v kníhkupectve a vyzerala dobre :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, já jsem přečetla tu sérii celou i s tím zbytkem, co teď vychází a rozhodně o nic nepřicházíš :)

      Vymazat
  3. Kolem knihy "Tolkien a jeho čarovný svět" chodím už dlouho a přemýšlím, zda si jí koupit je sice pravda, že kniha není nijak dlouhá, ale myslím, že na doplnění sbírky se velmi hodí a možná, že je i dobré, že kniha není dlouhá, protože jak se říká: "V nejlepším je třeba skončit" Ehm, abych nezapomněla "G. R. R. Martina" má také ráda, ale na tuhle knihu jsem ještě nenarazila :D Co se týče třetí knihy vím, že má asi 4. díly, a už dlouho se na ni chystám, ale ještě jsem nenašla nějak ten čas ;))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No hezký kousek do sbírky to určitě je, ale poté co jsem si ji přečetla jsem zjistila, že ač je opravdu nádherně zpracovaná, ani jsem ji do té sbírky nepotřebovala :)

      Vymazat
    2. Já bych i jí pořídila třeba už jen z nutnosti, a protože se týká Tolkiena :) A abych nezapomněla dnes mi dorazila kniha a jsem hrozně nadšená a těším se až ji začnu číst ;))

      Vymazat
  4. Právě jsem rozbalila poštu, kterou si mi poslala a musím říct, že mám slzy v očích ještě nikdy mi nikdo neposlal tolik doplňků k jedné knize strašně moc děkuji! <3 A ještě taková drobnost ten pytlík s čajem "Pickwick" - hrozně moc ho miluji vlastně já jsem velký milovník čaje :D :D Ještě jednou hrozně moc děkuji!! ;))

    OdpovědětVymazat
  5. Nemáš vůbec zač. Já jsem upřímně ráda, že jsem mohla někomu udělat radost a vlastně jsem o to víc ráda, že je to někdo, kdo navštěvuje můj blog a vždy mě potěší nějakým tím komentářem :) ..
    Také miluji čaje :D

    OdpovědětVymazat
  6. Škoda, že je v Tolkienově světě tak málo informací, jistě by to byla zajímavá kniha :(

    Tyriona mám ráda, takže si knihu o něm ráda přečtu :) Jen nejdřív musím přečíst Píseň ohně a ledu.

    Myslím, žes ji vystihla přesně. Vážně je to jen způsob, jak se dostat ke třetímu dílu.

    OdpovědětVymazat
  7. z tohohle všeho jsem četla pouze elitu a v tom s tebou musím souhlasit. Moc se tam toho opravdu neděje, ale pro pohodovku to je hezké počtení :)

    OdpovědětVymazat
  8. Četla jsem jen Elitu, ale líbila se mi, nebyla tak dobrá, jako první nebo třetí díl, ale rozhodně jsem si jí zamilovala.

    OdpovědětVymazat

Created by Agata for WioskaSzablonów. Technologia blogger.