Recenze - The Iron Knight

Název: The Iron Knight
Autorka: Julie Kagawa
Série: Železná víla
Počet stran: 394
Rok vydání: 2011
Nakladatelství: Harlequin Teen

Férie opět o vlásek unikla naprostému zničení. Ale nebylo to zadarmo a naši hlavní hrdinové museli mnohé obětovat. Někteří přátelství, jiní lásku a domov. Za záchranu Férie by položili vlastní životy, a přesto to jsou v konečném důsledku oni, co nejvíce trpí. Ash, který by obětoval vše, aby mohl být s Meghan. Puk, který se věčně protiví vůli letního vládce Oberona. Grimalkin, který při náznaku sebemenšího nebezpečí zmizí a mnozí další, jejichž cesty budou svedeny dohromady..

The Iron Knight je posledním dílem série Železná víla, který žel nebyl přeložen do češtiny, a pochybuji, že někdy bude. Už samotná obálka i anotace napoví, že poslední díl bude v něčem jiný, že se bude od zbytku série značně lišit. Autorka se totiž rozhodla pro jeden značně odvážný krok. Otázkou ale je, jestli se jí to vyplatilo.

Odpověď je jednoduchá. Ano vyplatilo. Hlavní změna přichází v prvenství postav. Autorka odsunula doposud hlavní hrdinku Meghan do pozadí a její místo zastoupil zimní princ Ash. Se zmizením Meghan zmizely i části, které knihy Julie Kagawy táhly dolů. Úvahy hlavní hrdinky, neustálé stěžování si a její věčné dumání nad tím, jestli si jí Ash všiml nebo ne. S nástupem Ashe se závěrečný díl vyšvihl na vyšší úroveň.

Další změna přichází s námětem příběhu. Doposud jsme byli zvyklí na jistý stereotyp, který se týkal záchrany Férie. Ale v Železném rytíři už o Férii až tak nejde. Jde především o Ashe, jeho vnitřní boj a rozervanost. Ash se vydává do míst, kam vstoupilo zatím jen málo z jeho druhu, aby si vysloužil duši a stal se smrtelným. Překážky jsou ale na každém kroku, ať už se jedná o emocionální bariéry či fyzické nestvůry.


Akce je aspekt, který knihám Julie Kagawy rozhodně nechybí. K tomu máme možnost vracet se do Ashovi minulosti. Co se však autorky drží jako klíště, jsou milostné trojúhelníky. Bez Meghan na scéně logicky mizí i milostný trojúhelník, ale i zde si autorka našla způsob, jak ho přivést zpět k životu. Pozornějšímu čtenáři opět neunikne pár milých i hlubších a dobře směřovaných myšlenek. Protože jsou věci, na které když člověk zapomíná, ztrácí význam a umírají. 

Více než ostatní díly je Železný rytíř prostoupen emocemi a vnitřním bojem. Ash bojuje téměř na každém kroku a není sám. Jeho boje jsou protkány napětím a nečekanými i čekanými zvraty.
Dveře naší představivosti v závěrečném dílu jsou otevřeny na 100%. 

Při téměř čtyř seti stránkách kniha neztrácí svoji čtivost, i když samozřejmě od poloviny tušíte, jak to musí dopadnout, což byl vždy kámen úrazu Železné víly, ale k tomu to už prostě neodmyslitelně patří. 


Jak už bylo řečeno, je to právě Ash a jeho prvenství v příběhu, který závěrečnému dílu konečně dodal tolik chybějící šťávu. Z pohledu zimního prince, jehož emoce jsou někde pod bodem mrazu, a jež vede vnitřní boj, vše vyznívalo jinak. Kniha nebyla plná mnohdy otravných myšlenek hlavní hrdinky, ale jasného uvažování vyvíjejícího se charakteru. No řekněte, Ash je favoritem téměř každé dívky, která se kdy do Železné víly pustila, takže, komu by se nelíbilo mít takového hlavního hrdinu.

Nesmí chybět samozřejmě Puk. Starý a dobrý Puk se svými dobře mířenými hláškami, který prostě dokáže vykouzlit úsměv na tváři a skvěle pobavit. Ale i Puk byl lehce odsunut do pozadí a sloužil spíše jako odrazový můstek pro Ashe či jako vtipný doplněk Ashova doprovodu.

Grimalkin nesmí chybět snad nikde a když si k tomu domyslíte dalšího společníka ve formě velkého vlka, určitě vám z toho nevyjde pro Grima nic příjemného. Ale aby to nebylo o postavách jen známých, autorka do světa živých přinesla další postavu. Tu, kterou už všichni znáte z Ashových vzpomínek. 


Závěrečný díl Železné víly byl z celé série jednoznačně nejlepší. První tři kousky jsem hodnotila jako průměrné počiny v oblasti Young Adult pro mládež. Ale The Iron Knight si zaslouží o hvězdičku navíc. 
Pokud je vám líto, že putování Férií končí, nemusíte být smutní. Není to tak dávno, kdy vyšel poslední díl z trilogie, která se odehrává také v tomto prostředí. A ústřední postavou není nikdo jiný, než bratr Meghan, se kterým celé putování do Férie začalo. 
Železný rytíř má svoje negativa, ale rozhodně nezklamal, ba naopak příjemně překvapil. Tak nějak jsem tušila, že to autorka dokáže.

4/5






7 komentářů:

  1. boze jak ja bych chtela tu serii kompletni, me ty nedovydane serie zabiji....

    OdpovědětVymazat
  2. Ehm, asi budu jediná, která ti teď napíše, že jsem tuhle sérií ještě nečetla, ale doufám, že se mi to podaří napravit ;))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě nejsi jediná, kvůli tomu, že jí u nás nedovydají se této sérii hodně čtenářů vyhne :)

      Vymazat
  3. Mne to nic nehovori, takze Christen nie si jedina :)
    Pozyvam na luxusnu GIVEAWAY o setrnu kulmu ROWENTA a balicek kozmetiky DOVE. Tu: http://biancaprincipessa.blogspot.sk/2016/09/obrovska-dove-rowenta-giveaway.html

    OdpovědětVymazat
  4. Podle toho co píšeš mě to hodně zaujalo. Tuhle sérii jsem nečetla a trošku mě odrazuje to co píšeš o prvních dvou dílech, tak uvidíme

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, škoda, že na nich autorka trochu nezpracovala. Protože tento poslední byl prostě nejlepší :)

      Vymazat
  5. Nádherná obálka a ráda bych si jí i přečetla, jen škoda, že nebyla přeložena do čj. Krásná recenze.

    OdpovědětVymazat

Created by Agata for WioskaSzablonów. Technologia blogger.