Audiokniha - Pán prstenů: Společenstvo Prstenu


Název: Společenstvo Prstenu
Série: Pán Prstenů
Díl: 1.
Délka: 21 hodin, 24 minut
Autor: J. R. R. Tolkien
Namluvil: Aleš Procházka
Vydavatelství: Tympanum

V dávných dobách vykovali elfští kováři prsteny moci, netušili však, že Temný pán Sauron dal vyrobit ještě Jeden prsten, který měl vládnout všem. Spojené armády lidí a elfů nakonec Saurona porazily a prsten mu odňaly, tato magická věc se však ztratila, aby po mnoha letech padla do rukou Bilba Pytlíka. Trilogie Pán prstenů vypráví o nebezpečné cestě Bilbova příbuzného Froda, který musí opustit Hobitín v Kraji a vydat se na nebezpečnou cestu přes celou Středozem k Puklinám osudu, aby zničil Prsten, a zmařil tak Sauronovy temné plány.

Myslím, že Tolkiena, Hobita či Pána Prstenů je naprosto zbytečné tady vůbec představovat. Snad každý alespoň jednou slyšel o Jednom Prstenu, Frodovi a dlouhé, strastiplné pouti do Mordoru. Tolkien, co by přední představitel fantasy žánru, neustále ke svým čtenářům prostřednictvím svých děl promlouvá, stává se motivací a inspirací, a pro mnohé čtenáře i symbolem kvality. Někteří žasnou nad tím, co všechno Tolkien dokázal stvořit, jiným zase nevyhovuje ta rozsáhlost a náročnost díla. Někdo si raději přečte knihu, jiní preferují film či kino, a jsou i tací, kteří si velice rádi poslechnou audioknihu. 

Trilogie Pán Prstenů se beze sporu řadí mezi náročnější četbu. Při čtení jednotlivých dílů je třeba vnímat i nepatrné detaily, které postupně mohou tvořit důležité souvislosti. Ač se může zdát, že Tolkien zbytečně zabíhá do podrobností, jsou právě tyto podrobnosti to, co tvoří komplexnost celého díla a uvěřitelnost imaginární Středozemě. Proto nečekejte pohodový a odpočinkový poslech ani od této audioknihy, protože je stejně náročná jako samotná tištěná verze.

Aleš Procházka, který se řadí mezi přední české dabéry, a jehož hlas můžete znát z Harryho Pottera ale třeba i Hobita a Havrana, se svého úkolu zhostil s grácií. Po dobu dvaceti jedné hodiny a dvaceti čtyř minut předvedl skvělou práci s hlasem. S ohledem na probíhající děj měnil sílu hlasu, což v posluchači vyvolá celou řadu emocí, ať už jde o strach, napětí či úlevu. Pro navození tajemné atmosféry využíval různě dlouhé pauzy a nebál se přecházet až k šepotu. 
Tam, kde bylo potřeba, zrychloval, zdůrazňoval a dodal příběhu dynamiku a gradaci, jinde zase zpomaloval a dbal na správnou výslovnost. Pro monotónnost v tomto audioknižním počinu jednoduše není místo, čtení je živé a naprosto strhující. 


Rozsáhlejší příběh samozřejmě oplývá i vetším množstvím důležitých i méně důležitých postav. V popředí stojí hobit jménem Frodo Pytlík, který neoplývá ani neuvěřitelnou odvahou ani šermířskými schopnostmi. Je to přece hobit a hobiti s dobrodružstvím moc dohromady nejdou. Přece jen se Frodo od ostatních hobitů liší, protože výše zmíněné dobrodružství mu až tak proti srsti není. Frodo je bystrý, všímavý a odhodlaný. Není to prototyp dokonalého hrdiny, má své mouchy, ale jak víme, i ten nejmenší človíček může změnit chod budoucnosti, ne?

Frodovi po boku stojí kurážný Samvěd Křepelka, Smělmír Brandorád a Peregrin Bral. Na cestě k Mordoru Froda nedoprovází pouze hobiti, ale také další zástupci z ras Středozemě. Trpaslík Gimli s elfem Legolasem. Tajemný hraničář Aragorn, který sám sebe zatím hledá, čaroděj Gandalf, jehož role ve Středozemi je mnohem větší než myslíme a muž Boromir, který je sice silný ve zbrani, ale slabší v přesvědčení.

Tato prostodivná skupina se během své cesty setkává s různými lidmi a dalšími stvořeními. Nesmíme zapomenout na vnitřně rozervaného Gluma, ale také věky staré elfy či jen obyčejné lidi a hobity. 


Pan Procházka dodal Středozemi zase jiný rozměr a s poslechem této audioknihy mám pocit, že jsem jí zase trochu blíž. Bylo sice dost zvláštní najednou ze sluchátek slyšet hlas Severuse Snapea, ale se schopností této audioknihy navodit ve čtenáři ty správné pocity, jsem na to velice rychle zapomněla. Ať už jste fanoušky Tolkiena či ne, je radost si Společenstvo Prstenu poslechnout, ať už je na vině příběh, nebo samotná práce interpreta. 

5/5
Za poskytnutí audioknihy k recenzi děkuji Audiotéce.
Audioknihu můžete zakoupit zde

Zdroj úvodní fotky: audioteka.com

11 komentářů:

  1. Tolkiena miluji, ale audioknihu jsem ještě neposlouchal, myslím, že to zkusím. Díky za tip.

    OdpovědětVymazat
  2. S audioknihami nemám skúsenosti, avšak už dlhšie uvažujem, že by som nejakú vyskúšala :-) Vďaka za skvelú recenziu, možno siahnem práve po tejto :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Toto je také moje první zkušenost a hned na poprvé jsem byla spokojená a s čím jiným to zkusit, než s mojí srdcovkou? :D

      Vymazat
  3. Ehm, pokud i můj bratr ví, že hlavním hrdinou je Frodo Pytlík tak si myslím, že procento, kdo by tento příběh neznal mohlo být malé.. :D Každopádně nevím, jak jiný ale já mám ráda klasiku tedy knihu v ruce, ale netvrdím, že čas od času si nepustím nějakou tu audioknihu (především to dělám u nudných knih).. Ale například "Pán prstenů" namluvený jako audiokniha je skvělý nápad především pro lidi, kteří jsou extrémně líní sáhnout po knize a přečíst si ji.. ;))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také nedám dopustit na knihu. Chtěla jsem se poněkolikáté ponořit opět od Středozemě (ne že bych z ní někdy vyšla :D) a tak jsem to zkusila zase jinou formou a ono se to vyplatilo a bylo to epické. A jsem ráda, že zrovna na tomto díle si dali tak záležet.

      Vymazat
    2. Upřimně ono se není ani čemu divit, když to tak vezmeš Tolkien se považuje za zakladatele fantasy a tak mě nepřekvapuje, že i audioknihy budou kvalitní.. ;))

      Vymazat
    3. To si nemyslím, mohlo to být klidně nepovedené, tak jako hodně audioknih od velice známých autorů.

      Vymazat
  4. já mám s těma audioknihama strach, že bych tomu nevěnovala plnou pozornost...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To by se muselo zkusit, třeba Společenstvo bylo opravdu dlouhé, ale jsou i krátké kousky :)

      Vymazat
  5. S audio knihami jsem na počátku, zatím jsem si poslechla jen jednu krátkou, nějak nemám čas je poslouchat, ale určitě by bylo zajímavé slyšet příběh knih Pána Prstenu, zvláště když má pan Procházka tak skvělý hlas.

    OdpovědětVymazat

Created by Agata for WioskaSzablonów. Technologia blogger.