Recenze - Polévková mánie

Název: Polévková mánie
Autorka: Kathryn Brutonová
Počet stran: 160
Rok vydání: 2016
Nakladatelství: Metafora

80 chutí a vůní zabalených do méně než 300 kalorií
Už naše babičky říkávaly, že polévka je grunt. A nejlepší ze všeho je domácí. Jenže co s tím, když nemáme čas? A po pravdě řečeno, klasické polévky – bramboračka, hrachovka, gulášovka – už nás tak trochu nudí. Chtělo by to něco nového, originálního, dobrého a přitom zdravého. A právě tohle vás v této knize čeká.

Částečně kvůli dnešní uspěchané době nejsou polévky na našem jídelníčku tak často, jak bychom si přáli. A ruku na srdce, s polévkami to jde poslední dobou z kopce. Ať už na jejich přípravu není čas nebo jsou to neustále jedny a ty stejné polévky dokola. A upřímně, kdo by si raději nedal pořádný kus masa. Ale polévky na přípravu nemusí být složité a už vůbec ne nudné, což nám dokazuje ve své polévkové knize Kathryn Brutonová.

Polévková mánie zahrnuje osmdesát receptů, které obsahují méně než 300 kalorií a jsou vhodné jak pro vegetariány, tak pro vegany. Některé z receptů jsou bezlepkové a jiné bez mléčných výrobků. 
V úvodu  kuchařky nám autorka vysvětluje, proč se rozhodla zrovna pro polévky, jaký měla motiv, jaké jsou její polévky, a proč je potřeba si je vychutnat a klidně i trochu obměnit, to vše velice milým a příjemným stylem.



Po úvodu následuje představení hlavního vybavení, které je pro přípravu polévek nejvhodnější, dále nás autorka seznamuje s méně známými přísadami, které bohužel nejsou zas tak dostupné, a tvorbou domácího vývaru, který tvoří základ mnoha polévek. Zbytek kuchařky je věnován jednotlivým polévkám, které se dělí do několika kategorií, např.: krémové polévky, vývary a consommé nebo polévky ze superpotravin. 

Podle názvů jednotlivých kapitol se může zdát, že se jedná o obyčejné polévky jako slepičí vývar či hráškový krém, ale opak je pravdou. Autorka strávila nějakou dobu v jihovýchodní Asii, což se odrazilo i v některých polévkách. Tím se polévky stávají mnohem zajímavějšími, ale díky rozdílům v kulturách i zvláštnějšími. Byly polévky, které bych si s chutí dala, ale i takové, které bych vůbec nemusela. Ale říká se, sto lidí, sto chutí a o této kuchařce to platí na 100%. Kromě polévek jsou v knize popsány i různé přípravy past, chleba nebo i sušenek.



Na první pohled je naprosto patrná silná stránka této kuchařky. Je to její grafické provedení, které je naprostou pastvou pro oči. Jednoduchý design obálky vede k elegantním a velice povedeným fotkám uvnitř, které Vás teprve nažhaví na nějakou tu dobrou polévku. Kromě toho je kniha nádherně barevná a  jednotlivé recepty jsou přehledné. U každého receptu je navíc uvedeno, jestli se hodí ke zmrazení, kolik obsahuje kalorií, jestli je vhodná pro vegany či vegetariány nebo jestli je bez lepku. 

Polévková mánie se hodí do každé domácnosti, která je unavená klasickými polévkami, a raději by zkusila něco exotičtějšího a hlavně ozkoušeného. Proto od této kuchařky nečekejte klasické polévky, ale polévky, o kterých jste ještě nikdy neslyšeli, které jsou zajímavé a do jisté míry Vám mohou připadat i poněkud zvláštní. Ale představivosti se meze nekladou a vždy si můžete daný recept upravit. Za mě polévky rozhodně ano.



No, a protože jsou polévky v naší rodině oblíbené pouze u ženské části osazenstva, rozhodli jsme se podle ní některé polévky připravovat. Třeba Fladelsuppe (německá polévka s fritátovými nudlemi) je na přípravu velice jednoduchá a moc se neliší od našeho klasického kuřecího vývaru. Pokud nemáte čas dělat vývar, bude muset stačit bujón. Rozdíl je ve fritátových nudlích, které připomínají slané palačinky. Na jejich přípravu potřebujete mouku, polotučné mléko, 2 vejce a olej na smažení. A příprava kuřecího vývaru není tajemstvím. Pak už stačí přidat koření, pažitku a s chutí do toho.




5/5

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Metafora.
Polévkovou kuchařku si můžete pořídit zde.



5 komentářů:

  1. Rozhodně by bylo zajímavé si knihu přečíst, u nás už moc polévky nejedou, ale to je proto, že už prostě jíme ty samé do kola. Krásná recenze.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, to píšu právě v úvodu recenze, že jsou to ty samé dokola, ale stačí jen trocha, a ta polévka může být jiná :)

      Vymazat
  2. I když na polévky moc nejsem, po přečtení tohoto receptáře bych možná změnila názor :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem právě také nebyla, a pak se to nějak změnilo a nedám na poctivou polévku dopustit :D

      Vymazat
  3. Je to velmi zajímavá kniha a recepty, které obsahuje jsou velmi lákavé.. :) Ale upřimně já moc na polévky nejsem, ale zase je umím velmi ocenit a tvůj pokus vypadá velmi dobře.. ;))

    OdpovědětVymazat

Created by Agata for WioskaSzablonów. Technologia blogger.