Recenze - Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti

Název: Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti
Série: Sirotčinec slečny Peregrinové
Autor: Ransom Riggs
Díl: 1.
Počet stran: 358
Rok vydání: 2012
Nakladatelství: Jota


Tajemný ostrov. Opuštěný sirotčinec. Zvláštní sbírka velice podivných fotografií. To vše čeká na odhalení v knize Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti, nezapomenutelném románu, kde děj a děsivé fotografie přináší jedinečný čtenářský zážitek. Náš příběh začíná strašnou rodinnou tragédií, která přivede šestnáctiletého Jacoba k cestě na vzdálený ostrov u břehů Walesu, kde objevuje rozpadající se trosky sirotčince slečny Peregrinové pro podivné děti. Když Jacob bloumá jeho opuštěnými ložnicemi a chodbami, ukazuje se postupně, že děti slečny Peregrinové byly víc než podivné. Byly možná nebezpečné. Možná byly na opuštěném ostrově drženy v jakési karanténě z velmi dobrých důvodů. A nějak – i když to zní jako něco nemožného – jsou možná stále naživu. (anotace převzata z Databáze knih)

Americký spisovatel Ransom Riggs se vydal do nakladatelství se záměrem vydat kuriózní sbírku fotografií, šéfredaktor mu však poradil, aby k fotografiím sepsal i příběh. To je krátká historka o tom, jak nakonec vznikl první díl série Sirotčinec slečny Peregrinové, který u nás poprvé vyšel v roce 2012. Nedávno se do kin dostal i film, natočený na základě této knihy, a společně s touto událostí dostal první díl i filmový přebal. Jak nakonec autor zvládl skloubit své podivné fotografie s požadovaným příběhem?

Podivné fotografie, záhadná smrt, určitá dávka napětí a tajemna, odlehlý ostrov zahalený do mlhy, chátrající sirotčinec, motiv cestování v čase a postupné odhalování tajemství. To vše vypadá na první pohled skvěle, a když se vše spojí dohromady, musí to tvořit opravdu poutavý a napínavý příběh. A vlastně to tak částečně i je. Příběh, ač obsahuje vše výše zmíněné je docela jednoduchý a sám autor nezachází do zbytečných podrobností. Pomalými krůčky odhaluje tajemství podivného sirotčince, ale v tomto případě není těžké odhadnout, kam se příběh bude ubírat. Když pomineme předvídatelnost, příběh částečně vyprávěný pomocí starých a podivných fotografií je výborným a originálním počinem.

Zklamání přichází ruku v ruce se samotným závěrem, který sice nepostrádá gradaci, ale je zbytečně natahovaný. Místy vyvolával pocit, jako by autor přesně nevěděl kam šlápnout, což vede k tomu, že závěr příběhu působil nedotaženě. Jednání hlavních postav a dalších podivných dětí bylo do jisté míry absurdní, nepředstavitelné a směšné. Několikrát jsem sama sebe přistihla, jak kroutím hlavou. Výhrady by spadaly i na některé dialogy a vztahy mezi hlavními hrdiny se vyvíjely příliš rychle vzhledem ke všem okolnostem. 

Autorův styl psaní, ač se někomu může zdát těžkopádný, je hlavně vystihující s pestrou slovní zásobou. 
Byl by jistě hřích nezmínit grafické zpracování knihy, od obálky přes podivné fotografie a obrazovou přílohu filmového zpracování, bez které by se ale kniha jistě také obešla. Grafická stránka této knihy je jako pohlazení po duši.


Hlavní postavou je Jacob, který se vydává na téměř opuštěný ostrov pátrat po tajemství svého dědečka. Jacob je sympatický hrdina se smyslem pro čest a velkou odvahou. Je uvědomělý, bystrý a inteligentní. Jeho chování je adekvátní s ohledem na jeho věk. Ale je tu něco, co mu chybělo, možná to byl prostor pro rozvoj, možná si mohl věci více rozmýšlet. Pod kůži se mi však nedostal, stejně jako zbytek postav.

Další významnou postavou je Emma, jedna ze schovanek slečny Peregrinové, dívka se zvláštními schopnostmi. Kromě toho že je velice podezíravá, je i naivní, bláhová a jedná bez rozmyslu. Nemohu říct, že by byla nesympatická, ale nenašla jsem si k ní cestu, a v budoucnu si ji ani hledat nebudu, protože mě její postava vůbec nezaujala.

Sice nesdílím davové šílenství kolem této knihy, ale to neznamená, že je špatná. Je to takový průměr s jednoduchým příběhem, předvídatelným dějem, skvěle vykreslenou atmosférou a tajemnými podivnostmi. Do dokonalosti jí ale ještě hodně chybí, a já jsem upřímně zvědavá, jak si autor poradil s dalšími díly. Kdo ví, třeba příjemně překvapí.
Sirotčinec doporučuji především mládeži, ale sáhnout po něm může kdokoliv, kdo si libuje v cestování časem, tajemnu, podivnu a drsné kráse ostrovů, kam ještě technika zcela nepronikla.

3/5
Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji Knihcentru.
Knihu můžete sehnat zde
.

11 komentářů:

  1. Taky o ni premyslim :-) Doufala jsem tedy ale v nejakou opravdu temnejsi knizku...

    OdpovědětVymazat
  2. Že Sirotčinec vůbec existuje jsem zjistil až po zveřejnění prvního traileru filmové adaptace. Už tehdy jsem si ale řekl, že se do čtení pustím jen pokud se mi bude líbit snímek. Ten se údajně moc nevydařil, ale kniha mi přijde krapet podařenější... asi ji přihodím na sáhodlouhý seznam Možná někdy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná někdy, to si říkám o druhém dílu této série. Ale třeba překvapí, na film se nechystám.

      Vymazat
  3. Knihu som síce čítala už pomerne dávno, ale súhlasím s tvojím názorom. Najviac sa mi páčili fotografie, ktoré sa do knihy skvele hodili, škoda, že tam nebolo viac takých hororových a temnejších scén, čo som ja osobne čakala...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě by to tím sklidilo větší úspěch, takhle je to spíše pro méně náročnější čtenáře no.

      Vymazat
  4. Sirotčinec kniha přečten článek a můj komentář je: Knihu jsem ještě nečetla, ale v budoucnu se chystám, tak uvidím, jak na mě bude působit. Každopádně asi nejdříve uvidím film. Pěkná recenze.

    OdpovědětVymazat
  5. Upřimně tu knihu ti hrozně závidím, i když i já mám v plán si jí koupit.. :) A co se týče tvojí recenze ani já nesdílím davové šílenství sice trailery vypadají pěkně a film je asi také hodně propracovaný, ale na knihu to prost nikdy nebude mít a na víc já mám ráda knihy, kde je děj jednoduchý, a který rychle pochopím.. :) Každopádně jsem zvědavá, jaký budu mít názor na knihu, až si ji přečtu.. ;))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To já také. Pořád přemýšlím nad tím, proč je kniha tak oblíbená, protože to žádná hitparáda rozhodně nebyla, chápu, že se každému líbí něco jiného, ale takové nadšení jsem opravdu nečekala.
      Ale ta grafická část je opravdu povedená.

      Vymazat
  6. Je to z jediného důvodů a to, že nějaký režisér narazil zrovna na zmiňovanou knihu z toho se rozhodl stvořit film, a lidé si okamžitě knihu zamilovali kvůli filmu je to jak si sama již řekla velmi jednoduché.. ;))

    OdpovědětVymazat
  7. Už před filmem bylo hodně lidí z téhle série nadšených a teď se to jen umocnilo. A tentokrát uvažuji i já, jestli si knihu nepřečíst, ale ty říkáš, že je to průměr a tvému úsudku docela věřím. No... asi se podívám na film a když se mi bude líbit, tak si přečtu knihu.

    OdpovědětVymazat

Created by Agata for WioskaSzablonów. Technologia blogger.