Recenze - The Early Years: The Tournament at Gorlan

Název: The Tournament at Gorlan
Série: The Early Years
Autor: John Flanagan
Díl: 1.
Počet stran: 400
Rok vydání: 2015
Nakladatelství: Random House Children's Publishers UK

Zrádný baron Morgarath shromažďuje pod svým praporcem další šlechtice hladové po moci. Král Osvald chřadne a princ Duncan – dá-li se věřit zvěstem – pustoší sever země.
Halt a Crowley se vydávají prince hledat, aby ho požádali o pomoc a pak mohli obnovit oslabený hraničářský sbor. Kdysi loajální hraničáři jsou roztroušeni po celém království. Podaří se je opět spojit k boji za svou zemi?
Dva mladí muži musejí připravit své plány dříve, než začne každoroční turnaj na hradě Gorlanu, protože tentokrát bude v sázce mnohem víc než jen to, kdo se stane vítězem. Pokud si Morgarath prosadí svou, dojde na souboj o život – a o počátek nové vlády.

John Flanagan, australský spisovatel, se proslavil hlavně díky sérii o hraničářovi Willovi a jeho přátelích. Další série o drsných Skandijcích na sebe nenechala dlouho čekat. A teď, o dva roky později se Flanagan opět vrací ke svým hraničářům. Turnaj na Gorlanu je prequelem Hraničářova učně, což znamená, že mu dějově předchází a zároveň dovysvětluje a objasňuje určité skutečnosti původní série. Měl ale Flanagan zůstat pouze u původní série, nebo je ta nová dobrým tahem?

Turnaj na Gorlanu vychází z jedné z povídek jedenáctého dílu Hraničářova učně s názvem Hiberňan. Tato povídka představuje vůbec první setkání Halta a Crowleyho a také nastiňuje hrozbu převratu v království. Flanagan, co by autor píšící hlavně pro mladší čtenáře, se doposud nevyhnul předvídatelnosti a ani Turnaj na Gorlanu není výjimkou, ba naopak, protože je příběh založen na již známé povídce, čtenář nemá zrovna na výběr. Ale s ohledem na věkovou kategorii, pro kterou jsou knihy prvotně psány, je to adekvátní.
Samotný příběh byl zdlouhavý a zbytečně natahovaný, a kromě pár skutečností nepřinesl nic nového. Šlo z toho určitě vyždímat víc. Zde je důležité si položit otázku, zda je vše způsobeno opravdu již částečně odtajněným dějem nebo, jestli nám už Flanagan nemá moc co nabídnout, o čemž by nás mohl přesvědčit druhý díl.

Z pohledu nostalgie ale bylo velice příjemné opět pobývat v přítomnosti hraničářů, putovat s nimi skrz na skrz královstvím, plížit se lesem, trávit celý den v sedle, střílet z luku, nasazovat život za spravedlnost a usmívat se nad uštěpačným humorem a žabomyšími hádkami mezi Haltem a Crowleyem.
Jak je u Flanagana již zvykem, příběh je plný akce a kaskádou neuvěřitelný hraničářských dovedností. Na čtenáře čeká také nějaké to překvapení a nepříjemné zvraty jsou těsně v závěsu. Kromě toho je příběh opravdu obohacen o pár drobností, které původní sérii a imaginární svět hraničářů dokreslují.


Halt, ač v mladším vydání je stále Halt, s typickým smyslem pro humor a schopností jednoho naprosto uzemnit. Je nedůtklivý a v určitém směru i nedůvěřivý. Drží si odstup, dokáže být přesvědčivý a myslet za pochodu. Je skvělým vůdcem, ale dokáže uznat a hlavně poznat lepší vůdčí osobnost. 

Clowley je však pravým opakem. Je přátelský a přístupný. Ani mu nechybí smysl pro humor, ale jiného rázu. Když se pro něco rozhodně, jde si za tím a někdy se nedívá napravo nalevo. Je však oddaný své věci a zapálenost je jeho kladnou vlastností.

Kromě Halta a Crowleyho se opět setkáváme i s baronem Araldem z hradu Redmont a třeba také s Lady Paulinou a mistrovským kuchařem redmontského hradu.



Tak, jako někteří vyrůstali na Harry Potterovi, já jsem vyrůstala na Hraničářově učni. Návrat po letech k této sérii nebyl špatný, ale rozhodně nebyl ani dobrý. Byl to průměrný počin a John Flanagan už napsal lepší příběhy. Jsem zvědavá, jaký bude druhý díl a jestli nám má autor ještě vůbec co nabídnout. Říká se, že je dobré přestat v nejlepším, takže uvidíme, jestli to bude i tento případ.

Knihu rozhodně doporučuji mladším čtenářům, kterým je prvotně určena, a kteří ji rozhodně ocení. Ty náročnější už tak neuspokojí, ale rozhodně je potěší návrat do Araluenu k počátkům jednoho trvalého přátelství.

3/5





9 komentářů:

  1. Málokdy se podle mě vyplatí,vracet se k úspěchu jiné série. Já osobně to moc nemám ráda. Častokrát to díky tomu ztratí kvalitu a to i když jde třeba o film.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Někdy je opravdu lepší zůstat pouze u původní série. Jak se říká, někdy je v nejlepším prostě dobré přestat. Uvidíme, třeba autor překvapí dalším dílem :)

      Vymazat
  2. Mrzí ma, že ťa táto časť sklamala, mne sa páčila, avšak mala nejaké chybičky :-) Na druhej strane stretnutie s mladým Araldom, Paulinou, Duncanom mi to vynahradilo, hoci je pravda, že k niečo podstatné sa začalo diať v podstate až ku koncu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Co se dá dělat, možná to bylo i částečně způsobené tím, že jsem knihu četla voriginále. Každopádně do dalšího dílu se rozhodně pustím, a uvidím :)

      Vymazat
  3. Ehm, musím se přiznat, že já "Hraničářův učeň" nikdy nečetla, ale autora znám takže nemohu soudit, ale myslím, že kdybych si knihu koupila tak by mě mohla mile překvapit.. :) ale jak se říká jsou autoři, kteří napíší fantastické příběhy, a když po čase opět něco začnou psát už to není pro stě ono.. :) Je to jako s Harrym Potterem ;))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím, já na tohoto autora nedám dopustit, ale tohle bylo opravdu trochu slabší :)

      Vymazat
  4. Nedávno jsem přečetla teprve první díl Hraničářova učně, takže na tohle mám ještě čas. S mým tempem to vyjde v češtině dřív, než těch dvanáct (snad to říkám dobře) dílů dočtu... což vlastně není zas až tak špatné :D

    OdpovědětVymazat
  5. Já jsem taky na Hraničářově učni vyrostla - a na pokračování jsme se strašně těšila. Je pravda, že John napsal už i lepší příběhy, co si budeme lhát, napsal o dost lepší příběhy, ale stejně... já prostě knížky o hraničářích nemůžu nemilovat :)

    Lory Humble × TICHÝ ODPOR

    OdpovědětVymazat
  6. No, nevím, asi budu ten čtenář, pro kterého už kniha není, ale kdo ví, třeba časem.
    Pěkná recenze.

    OdpovědětVymazat

Created by Agata for WioskaSzablonów. Technologia blogger.