Minirecenze 4


Zdravím všechny knižní nadšence,
po nějaké době jsme se tu opět sešli u minirecenzí, a já mám ohromnou radost, že se mi konečně podařilo se k tomuto článku dokopat. Poslední minirecenze jste si mohli přečíst někdy uprostřed října a hele, on už je tu prosinec. Doufám, že si čtvrté minirecenze užijete, že se někomu trefím do vkusu a na další várku se můžete těšit až někdy na konci února :D ..


1. Kroniky zapomenuté legie: Zapomenutá legie - Ben Kane (#1)

Touto knihou se rozhodně trefím do vkusu milovníkům historických příběhů. Děj příběhu je zasazen do období 1. století před Kristem a sleduje osudy hned čtyř hlavních hrdinů. Dvojčat Romula a Fabioly, etruska Tarquinia a gladiátora Brenna. A právě na těchto hrdinech autor vykresluje nespravedlnost vlády, podřadnost otroků a křivdy, které se páchají na obyčejných lidech. 

Kniha Zapomenutá legie se zakládá na skutečných událostech, které se prolínají s autorovou fantazií a uměním vykládat věci tak, že si je čtenář dokáže živě představit. Zapomenutá legie poskytuje barvitý předobraz Starověkého Říma, Parthie, ale třeba i Galie. Důležitým pilířem, na kterém si kniha zakládá je reálnost. Autor vše popisuje skutečně bez servítek, z čehož vyplývá, že tato kniha není pro slabé, citlivé povahy. Ne každému je příjemné číst o mučení či sexuálních praktikách a bojích, plných krveprolití.

Hlavní hrdinové jsou vyvážení, mají svoje silné a slabé stránky. Co je staví nad ostatní je fakt, že se snaží se svým osudem bojovat. Během příběhu se vyvíjí a stávají se sebevědomějšími, berou si ponaučení ze svých chyb a nad svými skutky přemýšlejí. Jsou rozervaní mezi dvěma světy, mezi minulostí a budoucností.

Už jenom slovní spojení "historický příběh" může mnoho čtenářů, kteří obdobné příběhy zrovna nevyhledávají, odradit. A Zapomenutá legie je takovým příběhem skrz naskrz, takže čekejte plno popisných částí, historických reálií a souvislostí. Nejedná se o jednoduché čtivo a vzhledem k tomu kniha oplývá i hluchými místy. Pokud jde ale o akci, dokáže autor rozproudit krev v žilách.

2. Sigma Force: Černý řád - James Rollins (#3)

Třetí kniha ze série Sigma Force nebyla nějakou dobu k sehnání. V obchodech byla vyprodaná a na bazarech se nevyskytovala. Nicméně před nějakou dobou došlo konečně k dotisku a fanoušci Jamese Rollinse si ji konečně mohli pořídit do své sbírky. Kdo zná Jamese Rollinse, rozhodně ví, do čeho jde, a co od autora očekávat. Kdo s tímto autorem zkušenosti nemá, no připravte se na pořádnou dávku akce, někdy až přehnaných schopností hlavních hrdinů a zápletku, která vás vezme jak do historie, tak do zákoutí chemicko-fyzických laboratoří.

Jamese Rollinse a jeho teorie je potřeba brát lehce s nadhledem. Tento autor má neuvěřitelnou představivost, co se týče způsobů zániku světa, a s touto představivostí se mile rád také dělí se čtenářem. Kromě toho vám hlavní hrdinové mohou v některých aspektech svých schopností připadat jako super hrdinové. No, na určitých místech by mohl autor lehce ubrat.

Černý řád čtenáře bere do Kodaně, nepálských hor, Polska ale také Německa. Do popředí příběhu se tentokrát dere evoluční teorie a Charles Darwin.

Sigma Force je rozsáhlá série, takže kromě akce můžete také čekat vývoj hlavních hrdinů a vztahů mezi nimi. Ano, není to pouze o střílení a hledání pravdy, ale také o náklonnosti a pochopení, i když v poněkud omezené míře. 

3. Artušův pád - J. R. R. Tolkien

Tolkien není autorem pouze Hobita, Pána Prstenů či Silmarillionu. Snad každý, kdo tohoto autora trochu zná, ví, že se v mnohém inspiroval dávnými legendami a mýty. Málokdo ví, že se Tolkien zabýval i poezií, a právě toho je jasným důkazem toto dílo, které se nám do rukou dostává díky jeho synovi Christopherovi. 

Bohužel Artušův pád zůstává nedokončený, což je obrovská škoda. Proč Tolkien toto dílo nikdy nedokončil, je tak trochu záhadou. Nicméně aby kniha neobsahovala pouhých 80 stran, rozhodl se Christopher Tolkien doplnit ji i o rozsáhlý srovnávací komentář, jehož četba je místy náročnější než četba samotného Artuše. Ač je Artušův pád z jiného soudku, nechybí srovnání i se Silmarillionem a Tolkienovými známějšími díly. 

Protože se jedná o poezii, je nutná snad veškerá pozornost čtenáře. Zde ve velké míře pracuje také představivost a schopnost číst mezi řádky a plně si uvědomovat smysl celého textu i jednotlivých aliteračních veršů. Do tohoto kousku, který nám Tolkien zanechal, stihl vložit jak dobrodružství, tak i velkou škálu emocí. Je jen otázkou, jakou roli by Artušův pád skutečně sehrál, kdyby byl dokončený. 





8 komentářů:

  1. Artušov pád by som si rada prečítala, hoci to vyzerá na skôr náročnejšie z Tolkienových diel :-) Ak zvyšné knihy ma zaujali, najviac však táto :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Artušův pád je trochu náročnější, už jen proto, že se jedná o poezii a ne prózu, ale nejnáročnější mi přišel asi ten rozsáhlý komentář jeho syna. Takže jsem zvědavá, co na něj řekneš :)

      Vymazat
  2. Tolkiena mám moc ráda, ale musím se přiznat, že tohoto jeho díla se trochu obávám. Na poezii moc nejsem, tak mám obavu, abych to celé dokázala vstřebat. Knihou jsem zatím jen zběžně prolistovala v knihkupectví, zalekla jsem se a šla dál :D Kdo ví, třeba se k ní ale někdy dostanu :)
    Měj se krásně, Barů

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není se čeho bát, samotný Artušův pád má něco málo k 90ti stranám, protože není dokončený. Horší je ten synův komentář, který je opravdu hodně rozsáhlý a pitvá tuto báseň snad slovo od slova :D .. Já si teď postupně pořizuji Historii Středozemě, která má 12 svazků a nikdy nebyla přeložena do češtiny, to je panečku odvaha :D

      Vymazat
  3. Už dlouho se plánuji pustit do Jamese Rollinse a slibuji si od toho to, co mám na knihách opravdu ráda: napětí, akce, tajemno až mysteriozno,... Snad se k němu a jeho knihách brzy dostanu :)
    No a do zmiňovaného Hobita a Pána prstenů bych se konečně mohla pustit taky :D
    Měj se hezky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak napětí akci a tajemno ti u Rollinse opravdu mohu zaručit :) Také se měj moc hezky.

      Vymazat
  4. Jeden Rollins na mě dlouho čeká, asi bych se do něho měla pustit :D

    OdpovědětVymazat

Created by Agata for WioskaSzablonów. Technologia blogger.