Recenze - Měsíční svit nad Paříží

Název: Měsíční svit nad Paříží
Autorka: Jennifer Robsonová
Počet stran: 368
Rok vydání: 2016
Nakladatelství: Jota


Je jaro 1924 a Helena Montagu-Douglas-Parr právě přijíždí do Paříže, aby si zde léčila rozchodem zlomené srdce. Je připravena přijmout opojný půvab Města světel a nechává se vtáhnout do světa ztracené generace a okruhu amerických krajanů, s jejichž podporou nachází odvahu k realizaci svého snu – stát se umělkyní.
Jako Phoenix se Paříž znovu rodí z popela velké války a Helena si uvědomuje, že i ona se mění. Dobrá dívka, kterou kdysi byla, tak svědomitá a poslušná, vědoma si svého místa ve světě, je navždy pryč. Ale teď, když odhodila své staré já, kým se stane a kam patří?

Jennifer Robsonová je autorkou hned několika historických fikcí, které pojednávají o První světové válce a důsledcích, které světu přinesla. Hlavními hrdinkami těchto příběhů jsou ženy, které se s následky Velké války musejí vyrovnat. Tyto ženy jsou zlomené a snaží se o jediné, najít samu sebe, najít si své místo ve světě po zvěrstvech války. Jednou z těchto hrdinek je i Helena Parrová, která si své místo snaží vydobýt v srdci francouzské metropole. Měsíční svit nad Paříží je prvním z autorčiných příběhů, který se dostává do rukou českých čtenářů ve velmi krásném provedení.

Celý příběh lze charakterizovat hned několika slovy - milý, příjemný a odpočinkový. Po celou dobu se nese v poklidném tempu, které místy vyústí do nějaké lehce dynamičtější situace, ale rozhodně není na místě očekávat emocemi vyhrocené stavy. Síla tohoto příběhu spočívá úplně někde jinde.
Je to právě pařížská atmosféra, která dělá příběhy obdobného ražení tím autentickým čtenářským zážitkem. A v Měsíčním svitu to prostě fungovalo na jedničku. Pařížská atmosféra, doba ztracené generace, to vše ke čtenáři promlouvá a vtahuje ho do samotného příběhu. 

Už podle anotace je jasné, jakým směrem se příběh bude ubírat. Angličanka ve středních letech, která se vydává do Paříže, aby se odpoutala od přísných společenských pravidel, pokořující minulosti, a aby našla samu sebe skrze umění. Ale v tomto případě není potenciál příběhu plně využit. Helena neprochází velkým vývojem, jako by se pořádně nedokázala odpoutat od svého anglického já. Šla si sice za svým cílem, ale v porovnání s ostatními hrdiny byla málo průbojná a působila spíše ušlápnutým dojmem. 

Sama Helena ještě nezažila tu pravou lásku a od Paříže očekává mnohé. Přesto ale nečekejte sršící emoce a láskou poblázněné hrdiny, kteří se nemohou nabažit jeden druhého. Toho nás autorka naštěstí ušetřila, a místo toho nasadila zápletku, kdy si oba protějšky nejdříve musí vyřešit svoje záležitosti, které jim brání se do vztahu pustit. 

Kromě Helenina hledání svého místa ve světě příběh nabízí také nahlédnutí do dvou odlišných kultur. Naproti sobě stojí Anglie a striktní pravidla společenského chování a na straně druhé je Paříž, která je proslulá spíše nekonvenčním chováním. A mezi těmito odlišnými světy stojí Helena. 
Slečna Parrová není jedinou hrdinkou příběhu, a proto nám autorka poskytuje také lehké nahlédnutí do osudových příběhů Heleniných přátel. Shodou okolností si Helena všechny své přátele najde během prvního dne na Univerzitě, což působí vynuceným dojmem.

Styl psaní je velice příjemný, bez zbytečného zacházení do podrobností. Požitek ze čtení ale trochu kazí dosti časté překlepy a chyby. 


Ani několika dnech po dočtení si nemyslím, že je Helena úplně tou správnou hrdinkou pro takový příběh. Tento příběh si zasloužil hrdinku, která by ho obohatila a dodala mu jiskru. Helena je velice milá a vděčná. Je také velice skromná a poněkud tichá. Je sympatická, ale drží se při zemi a vše až moc řeší. Je také velice přátelská a umí naslouchat svým přátelům. Je pravdou, že v některých momentech se odvázat dokázala.

Helenini přátelé oplývaly rozličnými charaktery od bohémských živlů až po klidné majáky v pařížské bouřlivé společnosti. A samozřejmě nesmí chybět ani muž.


Měsíční svit nad Paříží je velice milý a odpočinkový příběh. Mám ale obavu, že nenaplnil svůj potenciál na 100%, což je veliká škoda, protože tak krásná obálka si zaslouží stejně povedený příběh. Do dokonalostí toho knize ještě trochu chybí, když pominu Helenu, co by hlavní hrdinku, vadila mi velká přítomnost chyb a překlepů v textu, za to ale samotná autorka vinu nenese.

Knihu doporučuji především ženám jako nenáročnou a oddechovou četbu, která dokáže potěšit, dokonce i pohladit po duši. Náročnějšího čtenáře ale neuspokojí.

4/5

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji Knihcentru.
Knihu můžete sehnat zde.







8 komentářů:

  1. Obálku má naozaj krásnu a ako oddychovka to vyzerá na dobrú a ako si sama napísala príjemnú knihu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta obálka je opravdu jedinečná a hezky zdobí knihovnu, co si budeme povídat :D

      Vymazat
  2. Mám vesměs podobný názor jako ty :) Ta tři slova milý, příjemný, odpočinkový knížku opravdu vystihují nejlépe. Mně Helena jako hlavní hrdinka nevadila, není to ten typ postavy, na které bych vzpomínala ještě za dlouhý čas, ale líbilo se mi, že nebyla klasickým prototypem ženy bojovnice, její pojetí se mi zdálo celkem originální a jak píšeš, autorka se naštěstí vyhnula i nadměrnému patosu. I já bych knihu s opatrností doporučila ženám, které si chtějí odpočinou a opět souhlas - těch chyb a překlepů tam bylo opravdu tolik, že to rušilo požitek z četby.
    Měj se krásně, Barů

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je na tom to skvělé, že každému se líbí něco jiného. Já jsem si k Heleně cestu prostě nenašla. Potřebovala jsem ji "trochu živětjší" jestli víš, co myslím. Tím ale neříkám, že byla vyloženě špatná. Celkově kniha tvořila hezký a milý celek, který se hodí právě do tohoto období. Třeba se ke knize jednoho dne vrátím a budu se na Helenu dívat zase jinýma očima :)
      Ty se měj také krásně Hani :)

      Vymazat
  3. Ty jo, možná dobrá volba pro oddechovku, občas to své drama prokládám lehčím čtením :D
    Katy

    OdpovědětVymazat
  4. Ehm, knihu jsem viděla v knihkupectví a hrozně mě oslovila její obálka, ale bohužel samotný příběh mě moc neoslovil, já asi na takovýto žánr prostě nejsem.. ;))

    OdpovědětVymazat
  5. Zní to dobře. Občas je nenáročná oddechová četba potřeba, zvlášť po těžkém týdnu :)

    OdpovědětVymazat

Created by Agata for WioskaSzablonów. Technologia blogger.