Recenze - Cech objevitelů: Cesta do Shambhaly

Název: Cesta do Shambhaly
Série: Cech objevitelů
Autor: Jon Baird, Kevin Costner, Stephen Meyer
Ilustrátor: Rick Ross
Díl: 1
Počet stran: 784
Rok vydání: 2016
Nakladatelství: Omega


Za seriózně působícími veřejně přístupnými místnostmi pánského klubu ze starého světa se činí jiná, tajemnější organizace: Cech objevitelů, tajná skupina dobrodruhů, kteří se statečně vydávají tam, kde světlo ustupuje stínům a mýty přemáhají rozum. Tajemství, která hledají, jsou ukryta v pohořích a ztracena v pouštích, pohřbena na dně moře a zaklíněna hluboko v polárním ledu. Cílem Cechu dobrodruhů je objevit záhady, které leží za hranicemi známého světa. (Anotace převzata z oficiálních stránek nakladatelství Omega)

Již před nějakou dobou se na pultech knihkupectví objevila tato velice očekávaná kniha, očekávaná z mnoha důvodů. Tak například velký zájem a zvědavost vzbudilo grafické zpracování příběhu, jméno Kevina Costnera na přední obálce knihy a hlavně příběh, který slibuje stejné dobrodružství jako verneovky. Co se ale skutečně skrývá pod obálkou a za dveřmi tajného spolku Cechu objevitelů?

Bylo by hříchem se v úvodu nezmínit o grafickém provedení knihy, které v samotném příběhu hraje velice důležitou roli. Když opomeneme velice povedenou a na první pohled přitažlivou obálku, jsou to právě zažloutlé listy a ilustrace, které čtenáře vtahují do příběhu a hlavně samotný příběh vyprávějí. V tomto směru provedení knihy umocňuje čtenářovu představivost, dokresluje a dodává příběhu směr. Pokud by šlo pouze o hodnocení samotné obálky a celkového dojmu z grafického provedení, zasloužila by si kniha po právu plný počet bodů, hvězdiček či procent. 

Cesta do Shambhaly je kombinací vyprávění, komiksu, dopisů a deníkových záznamů. Velice často se stává, že autor shambhalského dobrodružství ke čtenáři promlouvá, vysvětluje, objasňuje, vypráví, vtahuje ho do příběhu, nabízí mu dobrodružství a různé možnosti. 
Přechody mezi částmi vyprávěcími a komiksovými mohou působit lehce zmateně a čtenáři může chvíli trvat, než se plně zorientuje. Stejně tak působí i větší množství postav, situací a motivů, které nemají až tak velké opodstatnění. 
Jako odrazující může působit i počet stran, přece jenom téměř osmi set stránková kniha může vzbudit dojem hluchých míst a nudy, ale tak to rozhodně není! Náročnější části s dlouhými souvětími odlehčují právě komiksové chvilky, které tvoří více jak polovinu příběhu. 

Chvíli trvá než čtenář, společně s hlavními postavami, skutečně zjistí, o co v příběhu jde, a kam jej cesty konečně zavedou. Díky neustálým zvratům je příběh dynamický a má spád. Nechybí ani průměrná dávka napětí a pořádná porce dobrodružství. Ale nejde pouze o honbu za bájným městem, ale také o sebeobětování se a o hledání vlastní cesty na pozadí první světové války. V konečné fázi nechybí ani humorné situace, při kterých se čtenářovi zvedají koutky.



Jak už je výše zmíněno, v příběhu se objevuje větší množství postav, z nichž některé jsou samo sebou velice důležité a jiné by šlo z příběhu klidně vypustit, či jejich roli nějak zkrátit či opodstatnit.

Beze sporu hlavou celého dobrodružství je major Ogden a jeho dragouni. Ogden je záhadná postava a tuto svoji roli nebo možná rys si ponechává až do konce. Čtenář má možnost se během putování seznámit s jeho rodinou, jeho motivy a rozhodnutími, ale plně poznat Ogdena bylo nemožné. Obestírá ho jakési působící tajemno a jeho samotná odtažitost a chladnost, netečnost. Dobrodružného a odvážného ducha v sobě nezapře, stejně tak jako smysl pro čest a rodinu. Už v samotném příběhu je psáno, že major Ogden je výplodem fantazie stejně dobře jako faktem

Většinu humorných situací mají na svědomí Ogdenovi muži, kteří jsou mnohdy jako utržení ze řetězu, ale jejich smysl pro humor, drzost a ironické přemítání umí zapůsobit na správných místech.

Cesta do Shambhaly není pouze záležitostí mužů. Do tohoto světového dobrodružství se připlete i několik žen, z nichž nejdůležitější roli hraje bývalá herečka slečna Harrowová, která má jednoduše řečeno svoji hlavu. Je to jedna z nejsympatičtějších charakterů a prochází největším vývojem. Je vtipná, někdy lehce naivní, ale jde si zarputile za svým.



Pokud i teď stále váháte, jestli do Cechu objevitelů vstoupit a přesně nevíte co čekat, představte si starobylou truhlu, ze které vytahujete zaprášené archy papírů, které jsou poseté drobnými písmenky a nechte se unášet na vlnách neobvyklého dobrodružství, které truhla ukrývá. Protože to je právě to, co první díl ze série Cechu objevitelů nabízí.

Na grafické provedení knihy je radost pohledět. Kombinace vyprávění, dopisů, deníkových záznamů a komiksu je originální a neotřelý způsob, jak vykreslit jedno velké dobrodružství a vtáhnout čtenáře přímo do jámy lvové. V knize ke svému čtenáři totiž promlouvá úplně všechno!

4/5
Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Omega.
Knihu můžete zakoupit na oficiálních stránkách nakladatelství Omega nebo v e-shopu Knihy Dobrovský.


10 komentářů:

  1. Nedavno jsem u jedne blogerky cetla,ze je to naopak precenovane dilo. Ve finale to pry je kniha o nicem. Jaem ráda,ze to tak neni,pritel by ji rad :)
    Katy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na pět hvězdiček to sice není, ale svůj účel skvěle splňuje :)

      Vymazat
  2. Skvělá recenze! Knížka vypadá naprosto luxusně a taky na ní mám zálusk :)

    OdpovědětVymazat
  3. Kniha vypada moc krasne a docela me laka. Ale netusila jsem, ze to bude mit vic dilu...

    OdpovědětVymazat
  4. Moc hezká recenze. Vážně zvažuju, že si knihu pořídím, nebo spíš, že mi ji pořídí někdo pod stromek :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak snad se ti bude líbit a pod stromečkem ji opravdu najdeš :)

      Vymazat
  5. Môžem len súhlasiť, že tá grafika je naozaj krásna, knihu som videla na viacerých fotkách a rýchlo sa mi zapáčila :-) Teší ma, že aj po obsahovej stránke pôsobí dobre a kvalitne :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To opravdu ještě je, když pominu vyloženě komiksy, tak jsem takhle zpracovanou knihu ještě nečetla :)

      Vymazat
  6. Grafické provedení je jednoduše úžasné :) Já čtu knihu od října a jsem lehce za půlkou... nějak se neustále objevuje něco jiného co musím přečíst nebo udělat, ale do Vánoc ji určitě přečtu :)

    OdpovědětVymazat

Created by Agata for WioskaSzablonów. Technologia blogger.