Minirecenze 5

Zdravím všechny,
ani jste se nenadáli a už jsou tu další minirecenze. Ráda bych označila tuto várku za takový vánoční speciál, ale to bych ho nesměla vydávat až po Vánocích a vlastně to ani není tak pravda, protože jedna z knih vánoční tematikou rozhodně nedisponuje. Takže vás vítám u plánovaného vánočního speciálu, který díky nepřízni osudu až tak vánoční není :D


1. Sněží, sněží - John Green, Maureen Johnson, Lauren Myracle

Sněží, sněží je souborem tří vánočních povídek od různých autorů, které jsou vzájemně propletené a souvisejí spolu. V České republice se tato kniha dočkala vydání minulý rok a přitom získala krásnou, sněhově laděnou obálku. Souhrnně se jedná o velmi milou knihu, která je pro vánoční čas a atmosféru rozhodně tím pravým ořechovým. 

První z povídek od Maureen Johnsonové si vedla zdaleka nejhůře. Začala opravdu nadějně s ironickým nádechem, ale skončila jako prvotřídní klišé. I když je povídka opravdu krátká, několikrát jsem si říkala, kdy už tohle skončí, a dočetla jsem ji opravdu jen z povinnosti. 

Druhá z povídek od Johna Greena si vedla již o poznání lépe. Nechybělo jí napětí, dynamika, akce i vtipné momenty. To vše během jednoho putování za roztleskávačkami v té nejhorší sněhové kalamitě, kdy hlavní hrdiny doprovází jeden nezdar za druhým. Kromě toho povídka nabízí také uvědomování si blízkosti přátel a jejich význam.

Poslední z povídek od Lauren byla také velice zdařilá. Nejenže uzavírá celý kruh propletenosti, ale také disponuje vtipnými až bizarními náhodami a vtipem, to vše v kombinaci s hrdinkou, která je až příliš zahleděná do sebe a od sobeckosti nemá nikdy daleko. 

2. Sigma Force: Jidášův kmen - James Rollins (#4)

Jidášův kmen je již čtvrtým pokračováním série Sigma Force a kvalitou se rozhodně vyrovná dílům předchozím. Celý příběh vlastně sleduje obdobnou šablonu, vyskytnou se určité problémy na různých místech světa, které se hlavní hrdinové snaží nějakým způsobem vyřešit. Ale není to už trochu nuda? Pokud každý autorův příběh postupuje podle stejného schématu? Není tomu tak, protože autorova představivost je opravdu neskutečná, a vždy do příběhu vnese něco, co čtenáře zaujme. 

Opět platí to, co říkám snad o každé knize tohoto autora. Je potřeba brát hrdinské činy jeho hrdinů trochu s nadhledem a to stejné platí také o jeho fyzicko-chemických postupech. Pak už na čtenáře ale čeká příběh plný akce, napětí a dynamiky na pozadí historické události, která má přesah do přítomnosti a mohla by ovlivnit budoucnost. Ale nechybí ani vývoj mezilidských vztahů, který tvoří základ pro další příběhy.

V Jidášově kmeni nás James Rollins bere do Benátek, byzantských katedrál a také do hluboké a neprostupné džungle. To vše ve spojitosti s nebezpečnou nákazou, která by mohla zničit celý svět.

3. Coming Home for Christmas - Julia Williams

Už nějakou dobu jsem toužila, přečíst si o svátcích nějakou příjemnou tematickou knihu. Nakonec jsem v Levných knihách narazila na Coming Home for Christmas, která svojí obálkou prostě říkala:"vezmi si mě". No a já si ji samozřejmě musela vzít. Už od začátku jsem nečekala nic extra, což se v konečném důsledku vlastně splnilo. Příběh se odehrává během celého roku a ústí právě v kouzelný čas Vánoc, což je trochu škoda, protože kdo se těší na pořádný vánoční a hlavně nefalšovaný příběh, bude zklamaný.

Hlavními hrdinkami jsou tři ženy, které žijí v jedné malé zapadlé vesničce ve Velké Británii, a kromě běžných vztahových starostí musí ještě řešit budování nového luxusního hotelového komplexu, který zničí soukromé podnikatele. Zápletka je opravdu jednoduchá, průměrná a celý příběh ubíhá v poklidném tempu od začátku až do samotného konce, který čtenář odhadne již po několika stranách.

Během vyprávění autorka střídá různé časové linie, z přítomnosti místy odbočuje do minulosti, čímž příběh dokresluje. Protože se jedná o opravdu jednoduchou zápletku, nejsou tyto skoky do minulosti žádným problémem a zmateně rozhodně nepůsobí. Hluboko autorka nejde ani v případě hlavních hrdinek, které jsou poněkud ploché a velmi čitelné. Coming home for Christmas nenadchne, ale také neurazí. Je to ten typ knihy, u které prostě nemusíte vůbec přemýšlet a skvěle si u ní odpočinete.


12 komentářů:

  1. Tyhle minirecenze jsou prostě super, Baru. Na Sněží, sněží a Coming Home for Christmas jsem se etos taky chystala, ale nakonec jsem vůbec neměla tu správnou vánoční náladu, tak jsem to zase o rok posunula... A kdo ví, třeba se na ně dostane teď v lednu. Měj se krásně a těším se na další článek! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Kristy, já jsem také nebyla úplně vánočně naladěná, popravdě ani po dočtení těchto dvou knih, ale to nemohu přičítat na vrub jim.
      Všimla jsem si, že sis také pořídila docela dost vánočních, anglických knih, tak snad se budou líbit :)

      Vymazat
  2. Knihu Sneží, sneží poznám z recenzií a má naozaj krásnu obálku, avšak k čítaniu ma až tak neláka. Druhá kniha vyzerá dobre, vidím, že máš túto sériu naozaj rada :-) A čo sa týka záverečnej vianočne ladenej knihy, síce bola jednoduchšia, ale verím, že k Vianociam sa aspoň trochu hodila :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Já osobně znám z této várky asi jenom Sněží, sněží, ale pořád si nejsem moc jistá, zda se dát do čtení nebo ne, i když ohlasy jsou většinou kladné - nějak jsme si asi nesedla s Greenem.

    OdpovědětVymazat
  4. Už mám přichystaného jednoho Rollinse, těším se na něho už kvůli tobě :)
    Katy

    OdpovědětVymazat
  5. Sněží, sněží si chci koupit už nějakou dobu, problém je v tom, že mám ostatní knihy od Greena v paperbacku. Yoli se ale nemá k tomu, aby Sněží, sněží vydalo podruhé a pokud ano, určitě bude s filmovou obálkou (jistě vidíš, v čem je problém ^▽^).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chápu, chápu. Já mám pouze dvě knihy od něj. Tuto, kterou jsem koupila asi za 90 Kč a Příliš mnoho Kateřin, kterou jsem vyměnila s jednou slečnou. Obě jsou hardbacky. Ale Greena nesbírám, zatím .. ještě jsem se s ním pořádně neseznámila :)

      Vymazat
    2. Četla jsem Hvězdy, Kateřiny a Města. Hvězdy se mi příliš nelíbily, nepochopila jsem přesně, proč jsou jimi lidé unešení. Kateřiny mě asi nejvíc okouzlily svým vzorečkem. Pamatuji si, že jsem podobné vymýšlela v době dospívání. ^▽^ Ale Města jsem si opravdu oblíbila. Říká se, že postavy jsou ve svých charakterech v Greenových knihách trochu repetitivní, ale Města se mi líbila i svým příběhem, humorem... Pokud budeš mít příležitost, zkus jim dát šanci, třeba ti sednou. ^.^

      Vymazat
  6. Poslednou dobou som čoraz viac fanúšikom mini-recenzií, sú stručnejšie, jasnejšie a prehľadnejšie. Z knižiek, ktoré si spomenula poznám iba Nech sneží, ale stále som voči nej skeptická, aj napriek množstvu pozitívnych ohlasov, s Greenom sme si totiž do oka nepadli :D
    ☾ fluidEscence

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sněží, Sněží špatné nebylo, ale rozhodně to není kniha, kterou bych chválila do nebe nebo musela číst několikrát. Více jsem do kontaktu s Greenem nepřišla, ale mám jakousi obavu, když ho každý tak haní :D

      Vymazat
  7. Sněží, sněží jsem četla a v podstatě s tebou můžu jen souhlasit. Třetí povídka byla rozhodně nejlepší.

    Tuhle knihu jsem nečetla. Vlastně jsem nečetla žádnou knihu od autora, ale mám to v plánu.

    Třetí příběh vypadá skutečně oddechově a možná bych ji zvládla přečíst i já. Až budu v LK, mrknu, jestli tam náhodou nějaká nezůstala.

    OdpovědětVymazat

Created by Agata for WioskaSzablonów. Technologia blogger.