Minirecenze 7

Zdravím čtenáři,
dnešní sorta minirecenzí mi v konceptech ležela už nějakou dobu, takže konečně nastal čas, aby uzřela světlo světa. Dnešní kombinaci tvoří dvě anglické knihy a můj milovaný James Rollins. Pro Julii Kagawu a její železné série mám opravdu slabost. Kouzelnický svět mám také docela ráda a Fantastická zvířata jsou pro mě naprostou novinkou (ne, že bych o nich neslyšela, přeci jen nežiji v pralese), ale ještě jsem neměla možnost vidět film. No a James Rollins a série Sigma Force je pro mě takovým přístavem jistoty.

1. Iron Traitor - Julie Kagawa

Iron Traitor je druhým dílem spin-off série Call of the Forgotten trilogy a navazuje na sérii Železná víla, kdy do češtiny byly přeloženy pouze první dva díly z celkových čtyř. Zatímco Železná víla sledovala osudy Meghan Chaseové, Call of the Forgotten sleduje jejího nevlastního bratra Ethana, který nenávidí svět víl do morku kostí. Snaží se tomuto světu vzdorovat, nicméně neúspěšně. Svoje si ve Férii užil, a teď doufá, že se tam nebude muset opět vydat, zvlášť když k tomu má opravdu pádný důvod. Nic ale nejde podle plánů, o tom Ethan už něco ví. 

Julie Kagawa ve svých příbězích nabízí jednoduchý styl psaní v kombinaci s jednoduchým příběhem, ale velice hezkými a aktuálními myšlenkami. Její knihy jsou určeny mladším čtenářům, ale skvěle se u nich zrelaxuje i starší generace. V příběhu, který je poněkud předvídatelný se kombinuje akce s poklidnými okamžiky a čekanými i nečekaným zvraty. Vlastně by se dalo říct, že autorka postupuje neustále podle stejné šablony, jen s jinými postavami a obměněnou zápletkou. Chvíli to sice fungovat může, ale v nejlepším je potřeba přestat. 

U prvního dílu této série jsem měla pocit, že se autorka lehce vyhrabala z průměrnosti. S mužskými postavami jí to jde daleko lépe, ale v dílu druhém do průměrnosti opět upadla, a na vině je paradoxně hlavní hrdina. Ten se jakoby "posestřil", pořád si na něco stěžoval, nedokázal se odpoutat od nenávisti, zloby a byl pořádně zatrpklý. 

I Ethanovo dobrodružství ve Férii jednoho dne skončí, a tím skončí i mé potulování se v tomto světě plném neuvěřitelné představivosti. S posledním dílem, který na mě už čeká v knihovně, i já nadobro opustím Férii, a tak trochu budu doufat, aby ji opustila i autorka, protože je patrné, že už nám toho nemá tolik co nabídnout.

2. Fantastic Beasts and Where to Find Them - J.K. Rowling

Fantastic Beasts and Where to Find Them je dalším dílem velice známé autorky J.K. Rowling, která je poslední dobou předmětem mnoha diskuzí, hlavně kvůli vydání knihy Cursed Child, která by měla představovat "osmý" díl Harryho Pottera. Fantastická zvířata a jejich filmová podoba vyšla docela nedávno, stejně jako tento divadelní scénář.

Už proto, že se jedná o divadelní scénář, má příběh velice omezené možnosti. Hned prvním úskalím je velice jednoduchá zápletka a nemožnost více dokreslit určité situace, popsat pocity hlavních hrdinů. To vše by měli představovat divadelní herci, ale takhle na papíře si sám čtenář musí hromadu věcí domýšlet. Návrat do kouzelnického světa byl ale opravdu milý a autorka opět ukazuje, jak je možné tento svět rozšířit, a že ještě nekončí. Fantastická zvířata sice nabízí jednoduchý příběh, za to si však určitě musíte oblíbit všechna magická stvoření, hlavního hrdinu a také občasný humor.

Jsem toho názoru, že jako klasická próza by tento příběh působil daleko lépe a měl by více možností. Ale z nějakého důvodu se autorka do kouzelnického světa nechtěla vrátit klasickým způsobem, proto nám alespoň poskytla toho krátké a příjemné nahlédnutí. Nečekejte však něco víc.

3. Sigma Force: Poslední orákulum - James Rollins

Poslední orákulum je již pátým příběhem z rozsáhlé série Sigma Force od velice známého autora Jamese Rollinse. Co má společného zavražděný bezdomovec, který v ruce svírá zvláštní minci s autistickými dětmi a člověkem, který se jednoho dne probudí v podzemním výzkumném centru a vůbec nic si nepamatuje? To zjistíte, pokud se opět pustíte s Grayem Piercem do dalšího dobrodružství.

Jak už je u Rollinsových knih zvykem, jeho příběhy nepostrádají napětí a pořádnou dávku akce. Zápletka je kombinací vědy a historie. V tomto případě se skloubí autistické děti a věštírna v Delfách. Opět podotýkám, že je nutné brát autorovy teorie lehce s nadhledem, protože má neuvěřitelnou představivost, která mnohdy hraničí s nereálností. Jeho vymyšlené chemické i fyzikální pokusy jsou někdy složité na pochopení. Ale to je snad vše, co lze knize vytknout.

Nechybí zmíněná akce, napětí, pořádná dávka dobrodružství, odhalování tajemství, putování po světě a samozřejmě také vývoj vztahů a hlavních hrdinů. Poslední orákulum se hrdě může zařadit k předchozím dílům, protože se jedná o výborný dobrodružný thriller ala Indiana Jones, který dokáže nakopnout. 

15 komentářů:

  1. Ehm, tak o knize "IRON TRAITOR" sem ještě neslyšela a autorka mi bohužel nic neříká.. :( Co se týče "Fantastických zvířat a kde je najít" - zatím jsem se nedostala ke čtení, ale snad si brzy najdu čas.. :) Ale je pravda, že film jsem fiděla a nebyl vůbec špatný, jak někteří tvrdí, ale na druhou stanu musím říct, že nějak odvařená jsem z něj také nebyla a raději dám přednost klasickému "Harrymu Potterovi" - nechci nějak J.K. Rowlingovou shazovat, ale já si myslím, že takový autor dokáže napsat příběh, který odrovná celý svět, a když se potom snaží napsat něco nového už to prostě není ono tedy krom Tolkiena jeho knihy se mi dostávají až pod kůži.. ;) A co se týče Rollinse ten prostě nikdy nedokáže zklamat tedy mě ještě nikdy nezklamal.. ;))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Julie Kagawa píše spíše pro mladší čtenáře. U nás vyšly bohužel pouze první dva díly série Železná víla ze čtyř, pak se nakladatelství rozhodlo od série ustoupit. To byl takový můj podmět začátku čtení v angličtině, protože se mi série zalíbila a já si ji chtěla přečíst celou. Pokud film nebyl špatný, určitě se do něj také brzy pustím, protože tento scénář "také nebyl špatný" i když je to pořád scénář a moc toho nenabízí. Ale pro fanoušky kouzelnického světa je to taková povinnost jako pro fanoušky Tolkiena třeba Nedokončené příběhy. No, Rowlingová to dokázala protože přišla s poněkud originálním kouzelnickým světem, který uhranul především mladší čtenáře. Já sama mám Haryho tak nějak ráda, ale za vrchol umění bych ho nikdy nemohla považovat.

      Vymazat
    2. A James Rollins je sázka na jistotu, poslední dobou na něj mám strašnou chuť, ale pak mi do toho vleze nějaká kniha, na kterou jsem strašně zvědavá :D

      Vymazat
    3. Aha, teď už to zcela chápu.. :) To je škoda myslím, že autorka měla spousty fanoušků i tady v Česku.. ;) Mě angličtina nevadí já z ní dokonce i překládám povídky atd, ale když si můžu vybrat raději češtinu, protože čeština je krásný jazyk.. Když to tak vezmeš "Romeo a Julie" - je divadelní hra a jaké má uznání, a nikoho nezabije si čas od času přečíst nějaký ten scénář.. Upřimně já za vrchol fantasy považuji Tolkiena a jeho "Pána prstenů" - protože, když si to tak vezmeš spousta autorů se jím inspirovalo a dokonce i v "Zaklínači" se objevují trpaslíci, elfové atd. ;))

      Vymazat
    4. No, ale uznání Shakespeara, Romea a Julie je docela někde jinde než Fantastická zvířata, bohužel. Ale pokud si je někdy přečteš, ráda si vyslechnu/přečtu tvůj názor. Tolkien je v dnešní době opravdu všude, spousta lidí se jim ještě inspirovat bude, a jeho odkaz tak bude nesmrtelný, na druhou stranu je inspirace a inspirace, někdy se to opravdu nehodí, a mnohdy je toho už moc viz. Terry Brooks. Trpaslíci se objevovali už před Tolkienem, ale Tolkien jim dal opět nový ráz a více méně je prosadil. Zaklínače zrovna čtu, nemůžu říct, že bych byla vyloženě bez sebe, ale na půlčíky tam také hodně narážím, i když nehrají takovou roli, jakou bych si přála :)

      Vymazat
    5. To bude určitě tím, že Shakespear je už mrtví, a přijde mi, že uznání po smrti je mnohem větší než za život.. :) No knihu mám už objednanou, ale vzhledem k tomu, že jsem teď skoro pořád v práci budu se muset snažit najít si čas, když budu mít volno.. :) Ale hned, jak se k tomu dostanu napíšu ti.. To je zase pravda, ale popravdě kolik současných autorů o sobě může říci: "Jsem Legendou či fenoménem?" - já myslím, že nikdo.. A jak jsem dnes v knize o Tolkienovi četla "Tolkien se stal legendou, protože sám stvořil legendu" - a myslím, že tohle se opravdu pravda.. :) Zaklínače mám ráda, ale sama musím uznat, že tam elfové a trpaslíci nehrají velký význam celý příběh je založen na pověstech apod. ;))

      Vymazat
    6. To taky, ale také, stejně jako Tolkien, je vlastně jednou z nejvýznamnějších osob daného odvětví :) .. Moc takových autorů neznám, ale přece jich pár je a pár také bude. Myslím, že do popředí se teď hodně dere Martin, vím že se mu tak trochu bráníš kvůli zabíjení, ale ten autor prostě umí a kvalita je u něj na správném místě. Je to takový novodobý fenomén. Ale my stejně víme, že tak, jako u Tolkiena, to u nikoho jiného nebude :))

      Vymazat
  2. Od Julie Kagawy jsem ještě nic nečetla, ale na její sérii se určitě chystám :) A Fantastická zvířata jsem viděla jako film, docela se mi líbila. Ale jestli se pouštět i do čtení divadelního scénáře, zatím nevím :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem zase neviděla film a raději jsem si jako první pořídila scénář v rámci procvičení angličtiny a rozhodně to nebylo špatné. I když jako próza by to mohlo mít lepší :)

      Vymazat
  3. Vždycky mě nalákáš na Rollinse a normálně už jednoho mám doma. Máš na mě dobrý vliv :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Že bych na tvém blogu konečně komentovala článek s knihou, kterou jsme obě četli? :D

      Vymazat
  4. O prvej knihe resp. sérií od teba už niečo viem, viackrát si ju spomínala a vyzerá pomerne dobre. Je škoda, že tento druhý diel nenasledoval ten prvý, ale aj tak to bolo zrejme príjemné čítanie. Scenár k fantastickým zverom má krásnu obálku, obsahovo ma až tak neláka, videla som film a ten sa mi páčil a bol super (odporúčam), čo sa týka knihy, ešte uvidím, či si ju kúpim :-)
    Od Rollinsa som zatiaľ čítala tuším ešte iba jednu knihu, ale po všetkej tej chvále od teba si asi budem musieť niečo ďalšie zohnať :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem si už zvykla, že se autorka drží v průměru, i přesto mám její příběhy strašně ráda, protože mě dokáží pohltit a je v nich plno hezkých myšlenek, které jdou aplikovat i na naši dobu :) ..
      Rollins je jednička, ne? :D

      Vymazat
  5. Knihu Fantastická zvířata bych si také chtěla přečíst. Film už jsem viděla a moc se mi líbil, ale samozřejmě bych si scénář přečíst chtěla. Už jen kvůli té obálce knihu doma musím mít :D

    http://katiehoral.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  6. Na Fantastická zvířata se těším, až teda budou v čj. A Sigma force se zdá být také super. Rozhodně hodlám přečíst celou sérii až se k ní dostanu.

    OdpovědětVymazat

Created by Agata for WioskaSzablonów. Technologia blogger.