Recenze - Císařovy čepele

Název: Císařovy čepele
Autor: Brian Staveley
Série: Kronika Netesaného trůnu
Díl: 1.
Počet stran: 448
Rok vydání: 2016
Nakladatelství: Fantom Print

Snad každý vycházející fantasy příběh je přirovnáván k sáze Píseň ledu a ohně od G.R.R. Martina. Samozřejmě se jedná o jistý marketingový tah, jak nalákat čtenáře a vzbudit o danou knihu zájem, rozšířit ji do čtenářského podvědomí. Tento tah ale může stejně dobře čtenáře od knihy odradit. Stejně je tomu i u prvního dílu epické fantasy od amerického spisovatele Briana Staveleyho. Nicméně Císařovy čepele si svoje místo na výsluní dokážou vybojovat samy.

Annurský císař je mrtvý a v říši se schyluje k něčemu, co může rozvrátit a pohřbít celý svět. Následník trůnu Kaden je od Annuru na měsíce vzdálený a učí se dávnému umění mnichů v klášteře v Kostěných horách. Zpráva o smrti císaře, otce zastihne dalšího syna Valyna před složením náročné zkoušky, která z něj udělá jednoho z nejnebezpečnějších mužů v zemi. Nejblíže trůnu má však nejstarší císařův potomek, dcera Adare, která však na trůn nikdy neusedne, ale jako ministryně musí hrát nebezpečnou hru uvnitř dvorské politiky a náboženských nepokojů. Jak dokážou císařovy poslední čepele zvrátit smrtelně nebezpečnou hrozbu, která by už dávno neměla existovat, když zrada číhá na každém kroku? 

Brian Staveley se s čtenářem vůbec nemaže a ihned jej vhodí do víru příběhu, událostí a zákonitostí nového imaginárního světa a je nutné říct, že zorientovat se v něm nějakou dobu potrvá. Ze všech směrů se totiž valí nové názvy a plno neznámých jmen. 
Pro svůj svět čerpal autor inspiraci z oblasti buddhismu, taoismu ale také náboženských rozkolů, které jsou zakořeněny hluboko v historii. I přes zjevnou inspiraci je autorův svět originální a obsahuje takové prvky, které v jiném příběhu nenajdete. 
S postupným odvíjením příběhu se krůček po krůčku odhaluje i rozsáhlý a spletitý svět plný tradic, zákonů a historie. Pokud jde ale o historii, je těžší si o ní udělat určitý obrázek, protože se ke čtenáři dostávají pouhé střípky, které horko těžko vytváří nějaký celek. Nicméně úsekům historie tohoto světa, které jsou důležité pro aktuálně odvíjející se příběh, je věnováno více prostoru, takže není těžké pochopit spojitosti.
S rozsáhlostí takového světa, který disponuje mnoha místy, je na místě očekávat mapu. Absence mapy je u obdobných příběhů kamenem úrazů, což se vymstilo bohužel i autorovi. 

Autor čtenáři nabízí hned tři dějové linky, které zahrnují klasické motivy jako je boj o nadvládu, neshody s náboženskou institucí či záchranu světa. Na těchto linkách, které spolu souvisejí a jsou propletené, autor ukazuje, s jak promyšlenou zápletkou má čtenář vůbec co do činění. Na jednotlivých stránkách se daří křísit i pohřbít napětí, emoce, gradaci i akční scény, které díkybohu nepostrádají realistické vykreslení. V úvodu není snadné odhadnout, kam se příběhy budou ubírat, ale místy jsou docela průhledné a sem tam na nějakou nesrovnalost také narazíte. 

Skvělý spisovatelský um, schopnost popsat věci, které jsou jen těžko popsatelné a ještě ke všemu tak výstižným stylem, to vše knize přidává na kvalitě. Samozřejmě je nemožné se v příběhu vyhnout popisným částem a náročnosti textu, ale to vše k dobrému fantasy příběhu neodmyslitelně patří, samozřejmě v přijatelném množství.
Požitek ze čtení můžou kazit časté chyby v textu. A když říkám časté, opravdu tím myslím časté. Tolik překlepů a gramatických chyb jsem v jedné knize snad ještě nezaznamenala. 

"Žádná čepel není tak ostrá jako překvapení."

Jednou z hlavních postav je Kaden, dědic netesaného trůnu, který se učí dávnému umění mnichů. Učí se něčemu tak starodávnému a důležitému, že kvůli tomu musí prožít deset let mimo svůj domov. Kaden je vlídný chlapec se smyslem pro čest a silným duchem. Mnohdy je zbrklý, ale má smysl pro čest. Na svoji roli ale není připraven, což je z příběhu zcela patrné.

Daleko zajímavější dějovou linku nabízí Valyn, Kadenův bratr, který se učí na umění kettralských bojovníků. Valyn se musel spokojit s tím, že na Netesaný trůn nikdy neusedne, ale v určitých aspektech se pro něj zatím hodí více. Je vyspělejší než Kaden a dokáže se o sebe více méně postarat. Je sympatický, hrdý, ale i nemilosrdný a vzpurný. V příběhu prochází snad největším vývojem. Je to bojovník duchem i tělem.

Třetímu ze sourozenců, princezně Adare v příběhu nebyl věnován až takový prostor. Pouze pár kapitol, což je velká škoda, ale od Adare si toho více slibuji v druhém dílu. Adare je pyšná a má ráda, když jsou věci přesně podle toho, jak si je naplánovala. Uvažuje, přemýšlí, hodnotí a snaží se najít schůdnou cestu. Ale i ona v sobě dokáže rozdmýchat oheň. 


Císařovy čepele představují strhující první díl plánované trilogie. Mají vše, co dobrý fantasy příběh potřebuje, dobrou zápletku, kvalitní svět, skvělý spisovatelský zážitek, napětí, akci i zvraty. Jedinou vadou na kráse je absence mapy, kterou jsem v příběhu postrádala dost často. Nemile překvapí jistě i časté chyby v textu, zde ale není možné vinit autora, ale nakladatelství. 

Pokud hledáte epický fantasy příběh, Císařovy čepele s klidným srdcem rozhodně doporučuji. 


4/5

12 komentářů:

  1. O tejto knihe už som počula a vyzerá naozaj dobre, high fantasy mám veľmi rada a preto knihu zaradím na svoj wishlist :-) Je škoda, že je tam tak veľa chýb, prekladateľ/korektor by na to mal dávať pozor a naozaj to dokáže znížiť celkový dojem z knihy. Každopádne skvelá recenzia :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to jedna z nejlepších fantasy, kterou jsem za poslední dobu četla, a ještě nějakou dobu po přečtení jsem na ni musela myslet, protože toho ve mně hodně zanechala. Myslím, že by se ti mohla hodně líbit, když se k ní jednou dostaneš, ráda si přečtu tvoji recenzi :)

      Vymazat
  2. Kruci, ty chyby mě štvou. Poslední dobou na to narážím skoro všude! Kniha mě ale láká i tak.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud na knihu narazíš, určitě se do ní pusť, bohužel ty chyby se v poslední době stávají docela nežádoucím trendem :/

      Vymazat
  3. Odpovědi
    1. Ty ji také máš, že? Jsem zvědavá, jak se ti bude líbit 😊

      Vymazat
  4. Skvělá recenze :) Knihu jsem četla a byla z ní nadšená :) Ono moc podobných klasických fantasy už nevychází :) Knihy v textu jsem moc nevnímala, ale ta mapa mi tam také chyběla :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, já jsem stále ještě nadšená, protože jak říkáš, plno takových knih nevychází, tak jsem ráda, že jsem si ji nakonec pořídila :) Jsem zvědavá, na druhý díl :)

      Vymazat
  5. Pěkná recenze, ale neslibuji, že ji budu číst, to bych asi lhala :D Ale jinak pokud hledáš další knihu s megapočtem chyb, dej se do Boj se tmy :D Nicméně jsem to pak přešla. Za prvé protože jsem byla naštvaná a za druhé, protože ta kniha byla pak parádní :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je mi to jasné :D
      Já z těch chyb na starý kolena dostanu infarkt :D

      Vymazat
  6. Hezká recenze a kniha vypadá zajímavě :)
    Také se vždycky zhrozím, když se v knize objeví gramatická chyba, ale vždycky si říkám, že přehlédnout se může každý. Ale jestli jich je tam opravdu hodně, tak to není moc dobré.

    http://katiehoral.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  7. Že bych si to přečetla, teď když mám relativně čas...

    OdpovědětVymazat

Created by Agata for WioskaSzablonów. Technologia blogger.