Český Hobitín

Zdravím knihomolové,
rozhodla jsem se vzkřísit jeden starý článek ze Světa Středozemě a uvést ho do trošku aktuálnější podoby. V srpnu roku 2015 jsem navštívila jeden unikátní a úžasný komplex staveb, které jsou inspirovány Středozemí. Nemusela jsem cestovat ani nijak daleko, protože se tyto stavby nachází přímo v České republice.
Český Hobitín se nachází v Orlických horách v obci Šediviny. Autorem je obdivovatel J. R. R. Tolkiena - Svatoslav Hofman. Když jsem Český Hobitín navštívila poprvé, měla jsem možnost podívat se do hospůdky Zelený drak a prohlédnout si malinkou hobití noru, která přístupná není. Jak by také mohla, vždyť by se do ní vlezl možná tak hobit. Nicméně hobití nora a hospůdka nyní nejsou jedinými atrakcemi. Nově tu totiž vyrostlo hobití obydlí, kterému nechybí ani ložnice a správná středozemská atmosféra. Vstupné se tu neplatí a objekty se nacházejí na soukromém pozemku. 

Když jsem se doslechla, že je kousek Středozemě i u nás, neváhala jsem a vydala jsem se s přítelem na cestu. Naše cesta do tohoto místa byla poměrně komplikovaná. Šediviny jsou s prominutím docela díra, a my jsme měli to neštěstí, že jsme se k nim blížili ze špatné strany. Na(ne)štěstí jsme měli navigaci, která nás nasměrovala na velice, ale opravdu velice zajímavou polní/lesní/superkamenitou cestu. S tím, že už tam za chvíli určitě budeme, jsme se po této cestě samozřejmě vydali, chvílemi jsme skřípali zuby a soucítili s chudákem autem (vůbec jsem chvíli neměla strach, že to nezvládne a my skončíme jako trosečníci někde uprostřed ničeho). Auto to nakonec zvládlo a my taky.




S hospůdkou si autor opravdu vyhrál. Ihned při vstupu si všimnete obrovské mapy Středozemě, dále se tu nachází obraz Tolkiena a plno dalších ilustrací z knih a obrázků z filmů. Nesmí chybět ani sbírka dýmek a návštěvní kniha.
Pokud stále váháte s návštěvou Českého Hobitína, rozhodně se tam vypravte, protože to opravdu stojí za to. Je skvělé, že se někdo rozhodl vnést kousek Středozemě i do naší země. I když jsem Český Hobitín navštívila, s chutí bych se tam rozjela znovu, a doufám, že se mi to podaří o letních prázdninách, protože musím vidět tu novou stavbu!

Třeba vás trochu nalákám i oficiálním videem.


A co Vy, byli jste už v Českém Hobitíně nebo se teprve chystáte?


15 komentářů:

  1. OooooooOOOOOOOOOOOOOOOO tam musím!
    Vůbec jsem o takovém místě nevěděla XD

    OdpovědětVymazat
  2. Cože?! Tak o tom jsem neměla ani ponětí, to musím vidět na vlastní oči! :D

    OdpovědětVymazat
  3. Jééé hneď som sa potešila tomuto článku :-) Od teba som o ňom už vedela, ale vždy je fajn zistiť viac. Aj na Slovensku máme takú mini mini-mini verziu Kraja, ale ešte som tam, žiaľ, nebola :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem vůbec nevěděla, že je něco podobného i na Slovensku, tak jsem se koukla a vypadá to dobře, i když je to malinkaté a jsou tam i klokani :D Na to se musím jet podívat :)

      Vymazat
  4. Skvělý tip na výlet a článek :) O českém Hobitíně jsem slyšela, ale vůbec jsem netušila, kde vlastně je :) A Orlické hory jsou celkem blízko, takže bych se tam moc ráda koukla :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také je mám poměrně blízko, je to takový příjemný a líbezný výlet za Středozemí :)

      Vymazat
  5. teda, já už jsem si říkala, Nový Zéland... vůbec jsem netušila, že něco podobného u nás existuje! A vzhledem k tomu, že já na Hobita a Pána prstenů nedám dopustit, určitě o tohle místo někdy zavadím :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě se tam vyprav, na Nový Zéland bych se také chtěla kvůli Hobitínu vypravit, ale nevím, zda se mi to kdy vůbec povede :)

      Vymazat
  6. Teda nevím, jak jsem mohla být takový ignorant a o tomhle nevědět. Díky za inspirující článek, jeden letní výlet je už naprosto jasný :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že se toto místo stalo inspirací pro výlet, opravdu to stojí za to :)

      Vymazat
  7. Vypadá to tam prostě překrásně. Rozhodně se tam jednou vydám jen nevím kdy. Krásné fotky.

    OdpovědětVymazat
  8. Jeeee to je hezkyyyy. A v orlickejch horach se dokonce obcas vyskytuju, tak urcite zavitam :)

    OdpovědětVymazat
  9. No teda, nevěděla jsem, že existuje u nás! Tam se musím podívat!!! ♥

    OdpovědětVymazat
  10. Teda bydlím kousek od Orlických hor a vůbec to nevím!! Teď jsem to říkala drahé polovičce a už to psal do deníku, kam musím jet v létě! Díky za tip :)

    OdpovědětVymazat

Created by Agata for WioskaSzablonów. Technologia blogger.