Minirecenze 8

Zdravím knihomolové,
ani jste se nenadáli a přicházím s dalšími minirecenzemi. Tentokrát je tu opět můj milovaný James Rollins, který u mě zaujal takovou tu pozici neměnného přístavu, který mi vždy zaručí kvalitu. "Konečně" jsem se také dostala k přečtení Prokletého dítěte, které vyvolalo nejednu ostrou diskuzi. Nakonec se můžete dozvědět, co si myslím o jedné z nejstarších knih, která pojednává o Tolkienově díle.
Přeji příjemné čtení.

1. Sigma Force: Klíč soudného dne - James Rollins

Sigma Force čelí jedné z největších hrozeb v dějinách lidstva v šestém pokračování, které nese název Klíč soudného dne. Na třech kontinentech jsou zavražděni tři lidé. Na těchto vraždách by nebylo nic tak divného, kdyby těla nebyla označena druidským pohanským symbolem. Nyní naši hrdinové stojí před hrozbou, která sahá k jednomu z největších zločinů proti lidskosti. 

Mohlo by se zdát, že po dalších příbězích Jamese Rollinse a jeho hrdinů, bude klesat kvalita. Opak je ale pravdou, protože autor si neustále drží svoji úroveň. Jeho představivost je snad nekonečná, protože neustále přichází s novými scénáři, do kterých promítá jak historii, tak techniku. O akci opět není nouze, stejně jako o překvapivé zvraty a vývoj vztahů. Budu se opět opakovat, když řeknu, že tyto dobrodružné thrillery je potřeba brát s nadhledem, protože postavy a jejich schopnosti někdy připomínají superhrdiny.

Kromě akce a smrtelných scén se autor také zaměřuje na vztahové otázky našich hrdinů. Nicméně v této oblasti jsou dvojice velmi předvídatelně spárované. Jejich vztahy se vyvíjí různými směry, stejně jako se vyvíjejí hlavní postavy. Klíč soudného dne je dalším skvělým pokračováním, které si drží úroveň a odpovídá na otázky, které pomalu ale jistě vedou k nějakému závěru.

2. Harry Potter a Prokleté dítě - John Tiffany, Jack Thorne, J.K. Rowling

Dlouho jsem přemýšlela, jestli si chci tento "osmý, pomyslný díl" Harryho Pottera vůbec přečíst. V knihovně byl neustále nedostupný, tak jsem si ho půjčila od spolužačky, a po dočtení jsem si jen řekla, že jsem strašně ráda, že jsem do knihy neinvestovala.

Docela mě překvapuje, že někteří tuto knihu opravdu považují za adekvátní pokračování, protože tomu tak rozhodně není, vždyť to ani nenapsala sama autorka původní série. Ač měla forma divadelního scénáře omezené možnosti, byla jsem nakonec ráda, že to byl právě divadelní scénář, protože kdyby se jednalo o klasickou prózu, rozhodně bych ji ani nedočetla, protože ten příběh byl opravdu špatný, nudný, zbytečný. K postavám je netřeba se vyjadřovat, protože ty měly zcela jiné charaktery, než na jaké jsme zvyklí.

Prokleté dítě není nic víc než průměrná fan fikce, která měla to štěstí, že byla posychrována samotnou autorkou, a tím se dostala do popředí fanoušků. Nečekejte kvalitu, nečekejte zajímavý příběh a už vůbec se netěšte na setkání se "starými známými".

3. Tolkien: Zákulisí Pána Prstenů - Lin Carter

Tolkien: Zákulisí Pána Prstenů je jedna z nejstarších knih, které byly o Tolkienově díle kdy napsány. Vyšla ještě za Tolkienova života, ale v době, kdy ještě nebyl vydán Silmarillion. Proto se obsah knihy zabývá pouze Pánem Prstenů a Hobitem. I když je v knize popsán děj těchto dvou děl, je vhodné mít o tomto světě a celkově Tolkienově tvorbě nějaké povědomí. Nedokážu si představit, že by po knihách sáhl někdo, kdo nečetl Hobita či Pána Prstenů.

Co všechno kniha vlastně obsahuje? Shrnuje Tolkienův život v několika významných bodech a stejně tak i jeho díla. Dále se zaměřuje na Středozemi a děj Pána Prstenů a Hobita. Podstatná část knihy je věnována fantastice, ale v tomto případě se autor od Pána Prstenů a Hobita opravdu hodně vzdaluje. Rozebírá věci a autory, kteří s Tolkienem ani zdaleka nesouvisejí. Zaměřuje se na drobnosti v životech různých autorů, které nejsou pro předmět této knihy vůbec podstatné. Závěrečná část je věnována zdrojům, ze kterých pocházela Tolkienova inspirace a z mého pohledu je to jedna z nejcennějších kapitol knihy.

Co říct na závěr? Kniha pro mě byla rozhodně v určitých věcech přínosem, a věřím, že nejsem samotná. Tento přínos spočívá hlavně v oblasti inspirace jinými prameny. Nicméně zbytek knihy, hlavně části, které s díly Tolkiena nesouvisely, byly naprosto zbytečné a nepřinesly nic nového. Knihu doporučuji fanouškům Tolkiena jako jakési případné připomenutí jeho inspirace.

17 komentářů:

  1. Z uvedených kousků jsem se dostala akorát k Prokletému dítěti - vlastně ho zrovna čtu. Taky jsem se dlouho rozhodovala a nakonec ho čtu jenom proto, že mi ho kamarádka půjčila v angličtině a nebýt toho + skutečnosti, že je to právě scénář, nejspíš bych ji taky nedočetla. V tomhle ohledu zcela souhlasím s tvým názorem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, také jsem byla ráda, že jsem do něj nakonec neinvestovala, protože ta cena je za něco takového opravdu hodně nadsazená. Po těch mnoha pozitivních ohlasech jsem opravdu čekala víc, ale tohle?

      Vymazat
  2. Skvělý článek :) Ráda bych se pustila do Sigmy Force a dalších knih od Jamese Rollinse :) A Prokleté dítě mě moc nelákalo kvůli svému zpracování :) Jsem skoro rozhodnutá se do něj nepouštět a nekazit si dojem ze série HP :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji,
      do Sigmy se určitě pusť, já jsem na první díl narazila úplnou náhodou a jsem za to strašně ráda. Navíc se jedná o rozsáhlejší sérii, takže pokud tě to chytne, máš na nějakou dobu vystaráno :D ... Co se týče Harryho, já jsem se do něj také moc nechtěla pouštět, vlastně jsem celý ten povyk kolem něj obcházela bez povšimnutí. Ale pak mi spolužačka nabídla, že mi ho půjčí, tak si říkám, proč ne. Nakonec to dopadlo tak, jak to dopadlo a tohoto "Harryho" doporučovat dále rozhodně nebudu :).

      Vymazat
  3. Na HP se chystám a ty peníze jsem do knihy klidně dala. Není to tak, že bych čekala nějakou velkou slávu, ale abych měla ,,komplet". Nebo spíše všechny knihy, které se týkají HP a zatím se to daří :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je asi otázka náhledu. Já také hodně investuji do Tolkiena a onehdy jsem prodala jednu knihu, která se týkala Středozemě už jen proto, že to byla s prominutím sračka, kterou už nikdy číst nebudu. Harryho Pottera mám strašně ráda, ale tuhle knihu doma mít prostě nemusím, protože by to dopadlo stejně jako s výše zmíněnou knihou. Ale na druhou stranu chapá, že chceš mít kompletní sbírku a ta obálka je opravdu povedená a v knihovně se bude hezky vyjímat :)

      Vymazat
  4. Na Sigma Force se chystám a Prokleté dítě jsem četla, sice to ní od autorky přímo, ale bylo to pro mne alespoň zajímavé čtení a kniha se mi líbila. Možná právě proto jak byla zpracovaná a rychle se četla, i když je pravda, že nemůžu říct, že pokud by to bylo jako román, jestli bych jí dočetla. Ale tahle se mi líbila.

    OdpovědětVymazat
  5. Já jsem od Rollinse (zatím) nic nečetla, nicméně i tak ti zkusím doporučit Původ od JT Brannana :) Je to tedy občas trochu přitažené za vlasy a hrdinové přežijí nepřežitelné, ale je to parádní jízda :)

    Jinak teď pracuju na recenzi Temných tání. Původně jsem myslela, že své dojmy shrnu jenom do pár řádků v Přečtenu, ale nějak jsem se rozepsala :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fakt? A já si myslela, že už se nedočkám, tak jsem zvědavá na tu recenzi, uvidíme jestli se shodneme :)

      Vymazat
  6. Já jsem tedy asi fakt Potterhead. :D Prostě Harryho miluju. Tuto knížku mi půjčil jeden můj žák, zatím jsem si ji nekupovala, ale určitě si ji koupím. Taky jsem nejdřív přemýšlela, jestli se do toho "scénáře" pustit. Nakonec jsem ráda. Kniha se mi líbila. Je pravda, že Harry je tam vykreslený jako sobec, který nemá rád svého syna, ale jinak se mi celkem líbil i příběh. Koukám, že - jak se říká - sto lidí, sto chutí. :D Já jen doufám, že natočí i další film. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To já mám Harryho také hodně ráda, ale pouze původní sérii a tento dodatek na mě neudělal dobrý dojem, ale chápu, že na některé asi ano :) .. Souhlasím, že Harry byl opravdu hrozný, ale já ho moc nemusím ani jako postavu v původní sérii. Raději mám Hermionu a Rona :D

      Vymazat
  7. James Rollins je můj obrovský rest, snad to brzy napravím. K HP jsem se zatím nedostala, ani jsem to tedy neměla v plánu, ale hrozně mě nalákala Hanka s takovou příjemně "hejtovací" recenzí, a já teď chci zjistit nikoliv jestli je to brak, ale jak velký brak to je. Tak až bude času nazbyt, pustím se do toho. Tyhle minirecenze mě prostě baví, Baru, těším se na další! :) Měj se pěkně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ze začátku také ne, ale nakonec jsem se do toho pustila a s klidným srdcem mohu říct, že by mi vůbec nevadilo, kdyby ze mě někdo ten negativní zážitek vymazal, a já vůbec nevěděla, že se něco takového dostalo ve,
      Děkuji, měj se také krásně :)

      Vymazat
  8. Žádnou z knih jsem nečetla, ale Prokleté dítě jsem dostala k Vánocům. Zatím jsem se k němu nedostala a je to proto, že se bojím, že budu mít na příběh podobný názor jako ty. Asi ještě chvíli zůstane ležet v knihovně...

    OdpovědětVymazat
  9. Určitě neberu Prokleté dítě jako pokračování příběhu o HP. Beru to spíše jako nostalgickou potřebu nahlédnout znovu do tohoto světa a vidět ho očima někoho jiného. Samozřejmě že se to s Rowlingovou nedá vůbec porovnávat! Ale bylo to příjemné :)

    OdpovědětVymazat
  10. Eh, ke knize "Harry Potter a prokleté dítě" - jsem se stále nedopracovala, ale to jen proto, že chci nejdříve přečíst sérií "Harry Potter", a pak se třeba dopracuji i k té osmé knize.. :)
    Jinak mám v plánu si koupit knihu "TOLKIEN: ZÁKULISÍ PÁNA PRSTENŮ" - a jsem zvědavé, co přinese mě, ale jak se znám tak určitě hodně podrobných informací, které sem nevěděla.. ;))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je pravda, že pro mě tam pár těch cenných informací bylo. Hlavně v oblasti severské literatury, kde se Tolkien hodně inspiroval, takže teď si chci některé z těch knih přečíst :)

      Vymazat

Created by Agata for WioskaSzablonów. Technologia blogger.