Recenze - Královna stínů

Název: Královna stínů
Série: Skleněný trůn
Autorka: Sarah J. Maas
Díl: 4.
Počet stran: 656
Rok vydání: 2016
Nakladatelství: CooBoo

Sarah Janet Maas, americká spisovatelka, je v poslední době jednou z nejpopulárnějších osobností v oblasti Young Adult literatury. Její dvě série, Skleněný trůn a Dvůr trnů a růží, doslova okouzlily čtenáře po celém světě a určitě zaslouženě. Není to tak dlouho, kdy autorka oznámila prodloužení obou těchto sérií o různé novely, průvodce a omalovánky. Je pravdou, že nad prodloužením zajásal nejeden fanoušek, ale opět si kladu otázku, jestli obdobné natahování nevyústí v úpadek, jak se tomu stalo u Královny stínů.

Aelin se vrací zpět do Adarlanu s jediným cílem - zachránit své milované a krutě se pomstít za všechna zvěrstva, která byla napáchána na ní, její rodině a lidu. Na jejích bedrech neleží pouze osud jí samé, ale také osud jejich milovaných přátel a nakonec i nepřátel. Aelin, která se cítí tak sama nakonec zjišťuje, že v boji za svobodu není až tak osamocená. Povede se jí ale odhalit tajemství, která ukrývá král Adarlanu nebo je skutečná pravda daleko horší?

Sarah J. Maas umí ve čtenáři rozpoutat opravdu velkou škálu emocí, od těch pozitivních, až po ty negativní. První část knihy se ovšem nese spíše v režii těch negativních. Úvodní, téměř dvou set padesátistránkový blok je tvořen opravdu zbytečnou vatou, která by se dala seškrtat tak na polovinu. Příběh zde poněkud upadá a je zde nahrazen kolotočem vztahových záležitostí. Vztahy jsou samozřejmě neodmyslitelnou součástí tohoto příběhu, ale ne v takové formě, v jaké je autorka podala. Hlavním předmětem těchto vztahů je Aelin a Chaol, kteří se na sebe snaží hodit vinu za to, v jaké jsou právě situaci. Oba se přitom chovají naprosto hrozně. Jako dvě děti, které se snaží získat převahu nad tím druhým a přitom zapomínají, že v sázce je opravdu hodně (nejednou jsem měla potřebu jimi pořádně zatřást). Jako by autorka na chvíli zapomněla, jakým vývojem Aelin prošla v Dědičce ohně a opět ji srazila na pubertální úroveň.

Žádoucí obrat nakonec ale přišel a druhá část příběhu se nesla v duchu akčních momentů, dynamického odvíjení zápletky, naprostého napětí, předvídatelnosti i vysoce překvapivých zvratů, obrovské dávky emocí a uvědomělých charakterů. Zápletka opět prokázala jistou míru promyšlenosti, i když je škoda, že nám autorka neposkytla zase o trochu více informací o světě Eriley, do kterého je celý příběh zasazen. Jak se autorčin příběh rozrůstá, odhaluje také několik nelogičností, které místy vyplouvají na povrch.

Už v Dědičce ohně rozehrála autorka druhou dějovou linii, která se pojila s čarodějnicemi a jejich nadcházejícím posláním. Ve čtvrtém dílu, se tyto linie neustále blíží jedna druhé, začínají spolu souviset, proplétat se a záviset na sobě. Linie čarodějnic se hravě vyrovná hlavní lince, je dynamická, akční, drsná a plná skvěle rozpolcených charakterů.

Styl psaní je opět velice čtivý, až návykový. I když příběh ze začátku poněkud pokulhává, prostě musíte číst dál, protože vás zajímá, jak to všechno dopadne. Styl, jakým je příběh napsán si čtenáře dokáže podmanit a lehce získat na svoji stranu.
Šikovně uzavřený závěr vyvolává mnoho otázek. Pro určité pokračování si autorka základy vystavěla, ale zbytek bude velkým překvapením. A protože je to konec dalšího významného kroku Aelin, musí to znamenat i loučení se s některými postavami.
Mezi již existující charaktery a odvíjející se zápletku autorka přidává nové postavy a splétá cesty, po kterých odejdou ty staré. Postavy procházejí vývojem, některé více a některé nepatrně. Pro některé tu už není místo, ale na chvíli se vrátit mezi staré známé bylo příjemné.

Aelin se ze začátku chovala jako puberťačka, která se nestarala o nic jiného než o sebe. Byla sebestředná, zatvrzelá a všeho všudy na ránu. Nebyla to ta postava, se kterou jsme se rozloučily v Dědičce ohně. Naneštěstí se po nějaké době vrátila, a když pomineme její vrtochy, opět se stala postavou hodnou sledování. 

Trochu vedle autorka šlápla v případě Jeřába. Jeřáb jak ho známe, poněkud zmizel a nahradil ho věrný pes, který vždy přiběhne, když Aelin zavolá. Drsný, neoblomný a divoký Jeřáb byl nahrazen zamilovaným bláznem, který by bez své královny neudělal téměř ani krok. 

Snad nejvýraznější charakter představovala čarodějnice Manon. Její drsnost, důvtip, břitký humor i charakterová rozervanost ji dělají nesmírně zajímavou. Je to vůdkyně každým coulem, žije ve lži a přetvářce, ze které se snaží nějakým způsobem dostat živá, společně se svou Třináctkou. Čarodějnice v tomto příběhu vždy představovaly nějaká ale, a stejně tak tomu bude i do budoucna.
Kdyby nebylo té delší, úvodní smršti žabomyších hádek o tom, kdo je na vině, mohla se tato kniha směle zařadit k výbornému třetímu dílu. Autorka měla také malý problém vrátit se do kůže některých postav.
Mimo to kniha nabízí vše, co je možné od Maasové čekat od napětí po nečekané zvraty, dynamiku a promyšlený příběh. Po dočtení je to právě zvědavost, co pociťuji nejvíce. Jsem zvědavá, jak si autorka poradí s dalším dílem, jak si hlavní hrdinka poradí s náporem, který ji čeká nejen doma, ale také na válečné frontě, ale nejvíce se těším na čarodějnice!


3/5
Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji Knihcentru.
Knihu můžete koupit zde.

9 komentářů:

  1. Se spoustou věcí souhlasím a se spoustou zase ne. Je pravda, že ten úvodní blok by se dal hravě vyškrtnout a zredukovat minimálně na polovinu, ale abych tak řekla... pro mě je Skleněný trůn nekonečný, ale v tom smyslu, že to nevadí, že to tak zkrátka chci, a tak jsem prostě a jednoduše hltala i tu úvodní "vatu" a bylo mi úplně jedno, že je vesměs zbytečná. Aelin se místy chovala přesně tak, jak tvrdíš, ale zase - mně to k tomu prostě patří, pro mě už je zkrátka taková. A že se Chaol choval jako blbec? To k němu svým způsobem taky patří.
    Takže abych to shrnula, já i přes ty mouchy, které zmiňuješ, s touhle knihou byla maximálně spokojená. Co napíše Sarah J. Maas si prostě asi nedokážu neoblíbit :)

    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je docela problém, když se tento úvodní blok protáhne do jedné třetiny knihy a je téměř o ničem. Autorka ho mohla nahradit daleko nosnějším materiálem. Pokud chci do recenze objektivitu, rozhodně nemohu tohle jen tak vypustit a dát autorce celých 5 hvězdiček, i když mám její příběhy ráda. Do dokonalosti tomu prostě něco chybělo a po perfektní Dědičce ohně ten úvod působil jako facka. Frackoidní Aelin mě prostě neskutečně vytáčela a ve spojení s Chaolem to bylo zabité.
      Nicméně zbytek knihy byl opět skvělý a já se i tak těším na pokračování.

      Vymazat
  2. Me se tenhle dil libil zatim asi nejvic. Jako melo to svoje mouchy, ale cetlo se to dobre, takze za me ok. Uz mam doma dalsi dil :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě se zatím nejvíce líbila Dědička ohně, takže jsem zvědavá, jak si autorka povede dále. Čtivost knize neupírám, ta je tam fakt na skvělé úrovni.
      Jo, čteš v angličtině? :)

      Vymazat
  3. S tvou recenzí souhlasím. Jeřába jsem v Dědičce obdivovala a tady byl jako puberťák. Aelin byla místy na facku a Manon byla bezkonkurenčně nejlepší.
    Miluji sérii Skleněný trůn, ale s klidným svědomím řeknu, že vrchol byl zatím v Dědičce ohně (Půlnoční koruna byla taky drsná) a tady jsem na vážkách. Líbil se mi, ale v mnohém mě štval. Necháme se překvapit dál. ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Konečně, jsem ráda, že má někdo obdobní názor. Jeřáb mě neskutečně zklamal a já jsem se na něj tak těšila, protože v Dědičce byl opravdu skvělý. Aelin byla na facku hlavně ze začátku, pak se zase srovnala.
      Souhlasím s tebou, že vrchol byl zatím v Dědičce a upřímně doufám, že nějaký ten vrchol v dalším díle ještě přijde :)

      Vymazat
  4. Zatím jsem od Massové četla jen Dvůr trnů a růží, ale naprosto jsem si ji zamilovala, na knihu tuto se chystám a samozřejmě i na předešlé. Krásná recenze, ještě více mě přiklonila k tomu, si celou sérii přečíst co nejdříve.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. První díl Dvora trhů a růží byl hodně dobrý, ale ten druhý ho s klidem překonal, takže se máš na co těšit :) ..
      Děkuji a sérii si rozhodně přečti :)

      Vymazat
  5. Chystám se na ni také, tak jsem moc zvědavá. :)

    OdpovědětVymazat

Created by Agata for WioskaSzablonów. Technologia blogger.