Recenze - Vysoká hra

Název: Vysoká hra
Série: Hagen
Autorka: Kay Hooper
Počet stran: 160
Díl: 11.
Rok vydání v ČR: 2017
Nakladatelství: Omega

Příběh o zradě a druhé šanci dvou milenců, které rozdělí poslední mise. Katrina Keller, absolventka vysoké školy, se naučila využívat každou svou dovednost a pracuje jako agentka, aby pro Američany vyslídila citlivé informace. Ale poté, co byla její identita částečně odhalena, jiný federální agent – a zároveň její životní láska – nabude dojmu, že Katrina zradila svou vlast. Katrina reaguje tím, že skrývá svou bolest a hledá útočiště v nedůležité operaci v zábavním parku. Když už si myslí, že je ze všeho venku a může jít dál, Skye Prescott jí znovu zkříží cestu. (Anotace převzata z Databáze knih)

Americká spisovatelka Kay Hooper je autorkou opravdu velkého množství příběhů. Velice známé jsou její série Muži s tajemnou minulostí, Noah Bishop, agent FBI a série Hagen. Do světa se dostaly i různé samostatně stojící jednohubky. V roce 2017 vydalo nakladatelství Omega jedenáctý a zároveň poslední díl série Hagen, který byl napsán už v roce 1989, a dali mu velice přesvědčivou obálku.

Pokud podle anotace čekáte příběh na motivy filmu Pán a Paní Smithovi či jiný, velice podobný příběh o agentech, tak nečekejte, protože Vysoká hra je úplně někde jinde. Už počet stránek naznačuje, že se jedná o opravdovou jednohubku, která prostě neoplývá dostatečným prostorem pro hlubší příběh, prokreslenější postavy a nosnější zápletku. Ač se jedná o v pořadí jedenáctý díl série, není problém ho číst jako samostatný příběh, i když je rozhodně výhodou mít sérii načtenou, protože určité spojitosti z dílů předcházejících zde figurují a postavy prošly jistým životním příběhem.

Nízký počet stran příběh velice omezuje. Chybí tu veškerá infrastruktura, která by tvořila základnu pro zázemí agentů, jejich schopnosti a vše co k nim patří. O tohle všechno je příběh ochuzen. Když už jsme zmínili samotný příběh, horko těžko by se tady nějaký hledal. Nehledejte ani přílišnou akci a napínavé momenty. Ty jsou v knize totiž nahrazeny erotikou, myšlenkami na ni a chabými úvahami hlavních hrdinů. Dalo by se říct, že hlavním námětem celé knihy je právě erotický vztah mezi hlavními hrdiny, kteří si v minulosti ublížili, a teď si k sobě hledají cestu zpátky více méně přes postel. Jejich obnovující se vztah je založen hlavně na sexuálním kontaktu, chybí tu nosnější vývoj, nějaký vztahový zvrat, něco co čtenáře donutí zamyslet se a příběhu to dá pořádný směr a hlavně význam.

Styl psaní je také velice jednoduchý, autorka se navíc místy dost opakuje a na dialozích si také nedala zrovna záležet. Tohle je však autorčin styl, tyto příběhy jsou napsány přesně tak, jak mají být podle autorky napsány. Kay Hooper se nesnaží o prokreslený román, ale o jednohubky s příměsí erotiky a velice jednoduchým příběhem. Tímto stylem byla napsána většina jejich knih a nemyslím si, že by se do budoucna něco měnilo. 
Ani u postav nelze očekávat hloubku charakterů, prokreslenost povah či velký vývoj. Na to v příběhu opět není dostatečný prostor. Kromě Katriny a Skye se v příběhu setkáváme s dalšími postavami, které sice nejsou tak důležité, ale hrály důležitou roli v předcházejících dílech, a jejich životní příběhy je potřeba nějakým způsobem zakončit. Tyto postavy jsou až násilně spárované a v tomto případě slouží jako jakési umělé loutky na vyplnění prostoru. 

Katrina působí velice jednoduše. Na to, co prožila, není vůbec zocelená. Právě naopak, místy působila jako porcelánová panenka, která by se každou chvílí mohla rozpadnout. Místy s sebou nechala příliš vláčet a nestála si za svým názorem. Chvílemi zase působila jako sebevědomý člověk, který naprosto přesně ví co chce, a pak se vše obrátilo a ona byla stejně ztracená. Nebyla to silná hrdinka, byla docela dobře ovlivnitelná. Čekala jsem od ní trochu víc vzdoru, víc svéhlavosti. 

Skye byl na druhou stranu až moc přesvědčený sám sebou. Místy působil arogantně, pak zase konal dříve, než si něco pořádně promyslel. Chtěl všechno hned a teď. Minulost ho sice trápila, ale nedělalo mu nakonec až takový problém zapomenout na všechno, co Katrina prožila. Byl náruživý, chtivý a zkrátka a dobře až moc hrr.

*******

Vysokou hru bych předně doporučovala ženám, které nehledají náročnou literaturu, a u knihy si chtějí odpočinout. Jedná se o jednohubku ve všech směrech, více by se od této knihy očekávat nemělo. 
Kvůli omezené délce tu není prostor na žádný pořádný příběh, není možnost se hlouběji pustit do hlubin charakterů. Chybí tu akce, napětí a nečekané zvraty. Jde především o erotický vztah a minulost dvou hlavních hrdinů. Nicméně i o tomto by se dalo hodně diskutovat, protože i zde má autorka velké mezery.
Na druhou stranu většina knih Kay Hooper se nese v podobném duchu, a s tím se nese i účel těchto příběhů. 

2/5
Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Omega.
Knihu můžete koupit v e-shopu Dobrovský nebo Omega.

10 komentářů:

  1. Tyjo tak na to ze je to novinka ji vubec neznam :/ ale ten na obalce je fesak! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Mno obálka je pěkná. Al příběh si asi nechám ujít, nějak mne momentálně neláká.
    Krásná recenze.

    OdpovědětVymazat
  3. Anotácia ma osobne veľmi nezaujala a ako som pochopila z tvojej recenzie, toto by nebola kniha pre mňa :-) Každopádne vďaka za recenziu a tvoj názor, niekomu možno sadne kniha viac :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě právě anotace zaujala, proto jsem o knihu měla zájem. Trochu mi to připomínalo špionážně/agentovský příběh, což se vlastně nestalo.

      Vymazat
  4. V podstatě s tebou můžu jen souhlasit. Ale i některé jednohubky jsou propracovanější než byla tahle kniha.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I na jednohubku to bylo docela slabé, to je pravda. Ale takový má autorka styl.

      Vymazat
  5. No, fešný to mládenec na obálce, jen co je pravda, ale po všech ne moc nadšených recenzích si ho asi nechám utéct :D. Hold se někdy nezadaří, no :) Perfektní recenze! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, tady se nezadařilo trochu víc, zvlášť když se jedná o poslední díl a zbytek nikde 😊😄

      Vymazat

Created by Agata for WioskaSzablonów. Technologia blogger.