Recenze - Dcera Čarodějnice

Název: Dcera čarodějnice
Autorka: Paula Brackston
Série: Dcera čarodějnice
Díl: 1.
Rok vydání v ČR: 2017
Nakladatelství: Omega

Pokud se podíváte na seznam knih britské autorky Pauly Brackston, určitě Vás překvapí zástup knih, které mají tematiku v oblasti magie a čarodějnic. Samotná autorka přiznala, že je tímto světem okouzlena a magie je jí nekonečnou studnicí inspirace. Už jen proto začala psát o čarodějkách napříč historií. Dcera čarodějnice je prvním dílem stejnojmenné série a byla vydána už v roce 2011. 

„Jmenuji se Elizabeth Anne Hawksmithová
a je mi tři sta osmdesát čtyři let.
Jestli mne vyslechnete, povím vám příběh o čarodějnicích.“

Bess Hawksmithová žije se svojí rodinou v Batchcombe a chce se naučit matčině řemeslu a stát se léčitelkou. Její život společně s životem jejích sourozenců poklidně plyne do doby, než se v Batchcombe objeví mor, který si bez rozdílu bere bohaté i chudé, mladé a staré, zlé i hodné. A právě v tuto dobu se Bessiin život rapidně mění. Dokáže Bess zachránit svoji rodinu před negativními aspekty magie? A co má Bessiin příběh společný s ženou Elizabeth, která se právě nastěhovala do nového domu a potkává dívku jménem Tegan?

Dcera čarodějnice je směsicí starého i nového, tradičního i netradičního, drsného a něžného, magického a ordinérního. Kniha je prolínáním se dvou příběhů pouze jedné jediné ženy - Elizabeth Hawksmithové, která se po světě prochází už neuvěřitelně dlouho. Autorka nám prostřednictvím jedné dějové linky nabízí pohled do minulosti Elizabeth v rámci tří časových dob, v druhé dějové lince má pak čtenář možnost poznat samotnou Elizabeth v moderním světě. Asi Vám nemusím říkat, že jedna dějová linka je závislá na druhé, jedna druhou dobře doplňuje a navzájem skládají jeden ucelený příběh.

Snad nejvíce ve čtenáři zanechá první část Elizabethina příběhu - její dospívání, ve kterém se čtenář dozví vše potřebné, pro další odvíjení se příběhu. S dalšími dvěma zastávkami však vyvstává drobný problém, jsou stereotypní a velice předvídatelné. Když už čtenář jednou pochopí, o co v příběhu půjde, není těžké odhadnout i konec. A bohužel, zde autorka těch nitek poskytla opravdu hodně. 

Autorka má ráda silné hrdinky a Bess je právě takovou, aby ale silná opravdu byla, musí jí být do cesty přidány různé překážky. Proto autorka neváhá zasadit příběhy do skutečných historických dob a využít všeho, co nabízí. Na světlo se tak dostanou čarodějnické procesy, problematika nemocí v kontrastu s nedostatečnými možnostmi a válka. A aby to nebylo jen tak, nebojí se autorka zajít pěkně do podrobností. Nebojí se lehké drsnosti, takže pokud vy ano, asi to nebude nic pro Vás.

Příběh je napsán jednoduše skvěle, styl psaní je prostě a jednoduše zmáknutý. Kniha je neuvěřitelně čtivá, i když se nese v jednotném duchu a místy se autorce prostě nepovede vzkřísit to napětí, které je opravdu potřebné. Dynamika příběhu také nechybí, zvraty jsou na denním pořádku, rozproudit krev v žilách se místy také daří. Jen ta všudypřítomná předvídatelnost a poněkud uspěchaný konec celý příběh ruinují. 

********

Elizabeth je ve svém věku již velice vyspělou a inteligentní ženou, která má za sebou něco historie. Během jejího vyprávění tu visel pocit, že Elizabeth do moderního světa vůbec nezapadá a nehodí se pro něj, což působilo jako rušivý element, zvlášť v kombinaci s neuvěřitelně otravnou Tegan. Vlastně to může vypadat i tak, že Elizabeth vypráví příběh o třech rozdílných ženách a ne jen o jedné, protože tyto ženy jsou v jistých směrech dost odlišné. 

Bess jako mladá dívka byla plná života, místy byla pyšná a nezlomná, pak zase zranitelná a dynamická. Měla svoji vlastní hlavu, postavila se každé výzvě a bojovala. Když spadla na dno, zase vstala a šla se vzpřímenou hlavou dál. 

V obdobném příběhu nesmí chybět ani pořádný záporák. V tomto případě ale pořádný není zas tak na místě, protože Gideonovy činy byly ve všech směrech předvídatelné. Nebyl to ten záporák, u kterého si řeknete wow, byl spíše při zemi, i když prováděl hrozné činy. 

********

Dcera čarodějnice v sobě ukrývá prvky historického románu v kombinaci s fantasy příběhem. Nechybí kouzla, zakázaná magie, ale také skutečné historické prostředí. Dvě dějové linky nabízí pohled do života jedné ženy, ale místy se může zdát, jako by jich bylo víc. Příběh skvěle odsýpá, nechybí dynamika, akce. Jen je škoda, že je opravdu hodně předvídatelný, že se autorce nepodařilo vzbudit více temnějšího napětí, což by knihu posunulo zase o level výše. 

Dceru čarodějnice ráda doporučím. Pokud máte rádi obdobnou tematiku, lehce drsnost, fantasy prvky a prolínání se minulosti s přítomností, rozhodně Vás kniha potěší. 

3/5 z 5
Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Omega
Knihu můžete koupit na jejich e-shopu nebo na knihách Dobrovský.

7 komentářů:

  1. Moc hezky napsané. S tou předvídavostí, nedostatkem napětí a neděsivým záporákem souhlasím :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to škoda, protože napsané to bylo opravdu dobře. Chtělo by to ještě trochu doťuknout. Záporák mě mrzel asi nejvíce :D

      Vymazat
  2. Jů, tak to vypadá dobře, určitě mě kniha díky tvé recenzi zaujala a ráda si jí časem přečtu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, určitě si ji přečti, je to dobrý výběr :)

      Vymazat
  3. O knihe som už počula a podľa recenzie to vôbec nevyzerá zle, mám rada kombináciu fantasy a histórie :-)

    OdpovědětVymazat

Created by Agata for WioskaSzablonów. Technologia blogger.