Recenze - Řád zlomených křídel

Název: Řád padlých andělů
Autorka: Aliette de Bodard
Série: Dominium Padlých andělů
Díl: 1.
Počet stran: 424
Rok vydání v ČR: 2017
Nakladatelství: Host

Paříž se zotavuje z Velké války Řádů. Její ulice lemují strašidelné ruiny, z Notre-Dame zbyly jen ohořelé zdi a Seina zčernala popelem a sutí. Přesto život mezi troskami pokračuje dál. Zoufalé gangy bojují v ulicích přežití, zatímco Řády nadále soupeří o nadvládu nad městem.
V Řádu Stříbrostínu, kdysi nejmocnějším pařížském Řádu, panuje zmatek. Jeho magie slábne, jeho zakladatel Jitřenec před desítkami let zmizel a v jeho sídle se náhle zjevilo cosi nevítaného, cosi temného a mocného, cosi, co zabíjí...
Tři naprosto rozdílní hrdinové musí spojit své síly: mladičká, ale mocná Padlá, alchymistka se sebedestruktivními sklony a nedůtklivý mladý muž ovládající kouzla z Dálného východu. Stanou se spásou Stříbrostínu, nebo budou strůjci jeho posledního, nevratného pádu? (Anotace převzata z Databáze knih)

Aliette de Bodard je jednou z poměrně nových spisovatelek na obzoru, hlavně tedy u nás v České republice. Je francouzsko-vietnamského původu, ale žije v Paříži, kam také umístila děj své nové a další série - Dominium Padlých andělů. Za první díl této série se jí dostalo i ocenění, a to cenu Britské asociace science fiction za nejlepší román. Druhý díl této série vyšel tento rok v květnu, a aby toho nebylo málo, autorka ještě přidává několik povídek. Ale je to opravdu takový trhák?

Upřímně, Řád padlých andělů je zatím to nejhorší, co se mi poslední dobou dostalo do rukou. Je to možná i jedna z nejhorších knih, co jsem za poslední dobu četla. Jedním slovem, tato kniha měla opravdu obrovský potenciál - téma andělů, neotřelé prostředí, možnost pohrát si se světem, postavami a vlastně i se samotnou zápletkou, udělat to zajímavé a originální. Nic z toho se však bohužel nestalo.
Nutno říct, že Host si zase skvěle pohrál s obálkou, jak je zvykem tohoto nakladatelství, i když se jedná o paperback, opravdu se povedl. Jak zvnějšku, tak zevnitř. Nicméně to je snad jedna z mála pozitivních věcí.

Zápletka a celkový námět až tak špatný nebyl, sice na něm moc originality jeden nenajde, ale opravdu to na to mělo, jen by vše muselo být podáno trochu jinak, přesvědčivěji, aby to nevypadalo, že je to autorce zcela jedno, protože přesně takhle celá kniha působí. Je napsána naprosto nezajímavým stylem, který k životu nedokáže probudit téměř žádné napětí a budí dojmem naprosté předvídatelnosti a ještě jednou nezajímavosti. Akčnější momenty sice dokážou na chvíli probudit jednoho k životu, ale ta chvíle je tak krátká, že to ani nestojí za řeč. O dynamice a gradaci zde bohužel nemůže být ani řeč.

Co se autorce částečně povedlo, bylo vyvolat atmosféru zničeného města, které je ještě navíc zatíženo válkou gangů. Prostředí zničené Paříže, kterému vládne magie, bylo opravdu dobrým nápadem. Toto místo je místem temnoty, a také tak působí. Palec nahoru také za multikulturní mytologii, kterou se autorka snažila do příběhu vnést. 

Celý potenciál příběhu jaksi umlčel styl psaní. Sám o sobě by styl psaní nebyl špatný, ale autorka by musela někde ubrat a jinde zase přidat. Čtenář je totiž zahlcen neustálými, místy nudnými myšlenkami hlavních postav, které, jako celý příběh nevzbuzují žádné vzrušení. Autorka zkrátka moc mluvila, než aby nechala konat své postavy.

"Vše, co je ti drahé, bude zničeno; vše co jsi vybudoval, se rozpadne v prach; vše, co jsi shromáždil, roznese bouře..."
Moc dobře na tom nejsou ani postavy. Jsou ploché, nevýrazné, a i když o nich čtenář ví přemíru informací, nedokáže s nimi soucítit a úplně jim důvěřovat. Tyto postavy ke čtenáři nikterak nepromlouvají, jsou vzdálené a tento stav nedokážou ani postupně prolomit. 

Hlavní "tahoun" příběhu je Philippe, se kterým se setkáváme hned na začátku příběhu, a který nás provází až k jeho konci. Philippe by měl působit jako záhadná postava, která skrývá nejedno tajemství, jež se postupně odhalují. Nicméně ani zde to nefungovalo na 100%. Ta atmosféra kolem této postavy prostě chyběla a Philippe nebyl ani zajímavým, ani tahounem.

Isabelle je druhou v pořadí, ale ani ona nedokázala vše vynahradit. Stejně jako Philippe i ona nebyla až tak zajímavou postavou, i když na tom byla o poznání lépe. Jen se v ní mísilo mnoho charakterových prvků - dětskost, dospělost, zloba, drsnost, roztomilost, chápavost v kontrastu s nepochopením.
Je patrné, že se Řád zlomených křídel zrovna moc nevyšvihl, což je velká škoda, protože veškeré předpoklady pro to měl. Krásná obálka a celkové grafické zpracování neodpovídají stejně krásnému obsahu. Je tu mnoho ale, mnoho otazníků a vykřičníků. Hodně věcí, na kterých se dá pracovat, a paradoxně jsem docela zvědavá, na další autorčinu tvorbu, jestli se nese v podobném duchu, nebo je to úplně něco jiného.

Bohužel Řád zlomených křídel je tento rok asi první knihou, kterou s těžkým srdcem nedoporučím. Nicméně pokud ho chcete zkusit, budu zvědavá na Váš názor.

2/5 
Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji Knihcentru.
Knihu si můžete koupit zde.

16 komentářů:

  1. Aspoň konečně s jistotou vím, že tuhle série vynechám :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to škoda, já se na ní fakt těšila, a tak mě docela odrovnala :/

      Vymazat
  2. Je to škoda... ale aspoň ušetřím. Kdyby se naskytla možnost ji někde vyhrát, tak jí asi dám šanci, ale jinak ne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud se ti naskytne možnost, ráda si přečtu tvůj názor, za mě ale bohužel ne :/

      Vymazat
  3. Taky patřím k těm, které lákala. Už jsem ji držela v ruce, ale rozhodla jsem se ji vynechat na základě kousku namátkou přečteného. Teď jsem asi ráda, že jsem ji nekoupila :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se fakt opravdu těšila, a když jsem přečetla asi první tři kapitoly, tak už jsem se bála, že ji nedočtu, nakonec jsem zatla zuby no, ale bohužel se to nijak nezlepšilo :/

      Vymazat
  4. Povedená recenze :) Na tuto knihu jsem dříve měla zálusk, pak přišla vlna kritických recenzí. Možná po ní sáhnu v knihovně, ale v knihkupectví se jí budu vyhýbat :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, já jsem žádnou před čtením nečetla, ale nakonec to dopadlo tak, že jsem vlastně jednu napsala, což je fakt škoda, že to dopadlo tak, jak to dopadlo, protože takový potenciál :/ :)

      Vymazat
  5. Nedoporucis? Pannejo a ja se na ni tak tesila sakkra :( :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohužel, toto je snad první kniha v tomto roce, u které jsem se fakt trápila a vím, že v tom nejsem sama -_-

      Vymazat
  6. je pravda, ze to bylo takove slabsi, dalsi dily asi resit nebudu...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hele, kdo ví, jestli budou i nějaké další díly u nás, dle ohlasů to zrovna na velkou prodejnost nevypadá.

      Vymazat
  7. O knihe som ešte nepočula a ako vidím podľa recenzie, o nič som neprišla. Je veľká škoda, že nie je využitý potenciál knihy, pretože podľa anotácie ma ot zaujalo a aj keby to nebolo extra originálne, štýl by to mohol zachrániť. V tomto prípade, išlo žiaľ, zrejme o opačný prípad.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě to také zaujalo, strašně jsem se těšila, ale prostě dalo mi to zabrat. V jednu chvíli jsem si i myslela, že knihu nedočtu :/

      Vymazat
  8. Má krásnou obálku a láká mě téma padlých andělu, ale mno nevím jestli se do ní pouštět, možná až jí budou mít někdy v budoucnu v Levných knihách, tak ano.

    OdpovědětVymazat

Created by Agata for WioskaSzablonów. Technologia blogger.