Recenze - Six of Crows

Název: Six of Crows
Autorka: Leigh Bardugo
Série: Six of Crows
Díl: 1.
Počet stran: 462
Rok vydání: 2015
Nakladatelství: Indigo


Zázrak kriminálního podsvětí Kaz Brekker dostal nabídku, která se rozhodně neodmítá. A odměna? Taková, kterou si nepředstavoval ani v těch nejdivočejších snech. Vše má ale jeden háček, musí provést téměř nemožnou loupež. Jeho úkoly jsou jasné - vloupat se do nejvíce střežené vojenské pevnosti, získat rukojmí a zůstat naživu. Na to však Kaz potřebuje tým vyvrhelů, kteří jsou dost zoufalí na to, aby se do této mise pustily. Ještě že Kaz ví, kde přesně má takové lidi hledat. 

Leigh Bardugo se opět objevuje na scéně, tato americká autorka původem z Jeruzaléma, je známá především svojí trilogií The Grisha. V roce 2015 Leigh vydala další příběh, který se odehrává ve stejném, i když poněkud rozšířeném světě. Série Six of Crows není jako v případě Grishy trilogie, ale pouze duologie. Povedlo se autorce z průměrné Grishy přesedlat na trochu jinou laťku?

S klidným srdcem lze říct, že rozhodně povedlo. Vše, co se týká prvního dílu této spin-off série, bylo nejméně o dva stupně lepší, lépe vykreslené a propracovaně podané. Převládá většinový názor, že pro čtení této duologie není nutné mít načtenou Grishu. Dá se říct, že souhlasím, nicméně Six of Crows na Grishu docela často odkazuje a navíc je v původní trilogii vysvětlena hierarchie Grish, takže čtenář, který Grishu nečetl, může mít v tomto ohledu jistý problém. Nemluvě o tom, že si Grishu z jistého úhlu pohledu také "vyspoileruje". 

Autorka začíná pěkně pozvolna a snad do sté strany toho čtenář nesmí moc očekávat. V tomto směru autorka nabízí postupné seznámení se s našimi hlavními hrdiny (ano, je jich tam víc), jejich údělem a skromnou minulostí. Hlavní rozdíl mezi Grishou a Six of Crows spočívá v tom, že Grisha sledovala dění pouze očima Aliny, kdežto Six of Crows nabízí hned několik úhlů pohledů. Další velký rozdíl spočívá v zápletce, zatímco Grisha pojímala záchranu království Ravky, Six of Crows si bere na paškál podsvětí v Ketterdamu a zneužití Grish, které by vedlo k celosvětovému chaosu. 

A od sté strany vše hezky začíná... Akce se čtenáři dostává snad na každém kroku, každé straně a v každé kapitole. Nenásilnou formou se tu dynamické momenty mísí s trefnými dialogy, postupným dávkováním minulosti každé postavy, formováním vztahů a souvisejícím napětím. Six of Crows má snad vše, co mají obdobné Young Adult příběhy mít - nosný svět, dobře vykreslené hrdiny, napětí, akci, vztahy, zvraty, zápletku, spád a otevřený konec. Snad jediná vada na kráse této knihy je přílišná předvídatelnost a místy také logická nevyváženost. 

Pozadu nezůstává ani autorčin svět, který také dostává jiného měřítka a hezky se rozšiřuje. Už to není pouze Ravka, ale také Fjerda a Kerch. Každé místo má svůj charakter, typické zvyky a tradice. Ravka byla inspirována Carským Ruskem, pro inspiraci Fjerdy si autorka zašla k severským zemím. Pořád je tu ale prostor pro další informace, další okolnosti a další možnosti využití nových míst.

Zapomeňte na jednoduchý styl psaní, který provázel Grishu, styl psaní Six of Crows je poněkud hutnější a popisnější. Zaměřuje se jak na popisy prostředí, tak myšlenek a pocitů hlavních hrdinů. To vše samozřejmě v omezené míře. Tolkiena rozhodně nečekejte. Ke konci se do příběhu vloudilo bohužel i několik hluchých míst, příběh byl zkrátka lehce natahovaný, ale právě se závěrem přijde i fakt, že to měla autorka moc hezky a dobře promyšlené. 


Hlavních postav je hned několik, proto se za začátku poměrně těžko zabraňovalo tomu, aby člověk vzájemně nezaměnil jejich minulost. 

V prvé řadě tu máme Kaze Brekkera, nedostupného a nepřístupného vůdce, který ve skutečnosti tak nedostupně ani nepřístupně nepůsobil. Čekala jsem od něj trochu více odstupu, trochu více toho zla a sobeckosti, které na čtenáře mají sílu zapůsobit. Nicméně i tak byl Kaz velice zajímavým a dobře podaným hrdinou. 

Jednou z hlavních hrdinek byla Inej, která to, jako ostatní členové Brekkerovi skupinky, neměla vůbec lehké. Všichni ji přezdívají Stín, protože je právě k této funkci vycvičená. Plížit se nepozorovaně, tajně odposlouchávat, být pravou rukou Kaze, ale nic víc. Inej je jednou z tahounek celého příběhu, svéhlavá, se sny a nadějemi, drsná a lehce tvrdohlavá.

Matthias a Nina, další dva členové týmu, kteří mají společnou minulost. Matthias je velice výbušný, drsný a chladnokrevný. Nina je oproti němu něžná Grisha, která se ale také dokáže v případě potřeby efektivně bránit. 

A pak je tu ještě jedna postava, která si vysloužila svoje jméno na názvu kapitoly - Jesper. Nicméně Jesper mi více méně přišel jako páté kolo u vozu, jako postava, kterou je potřeba zaplácnout prázdná místa.


Six of Crows je téměř vše, co Grisha není. Jsem ráda, že jsem této další sérii od Leigh dala ještě šanci. A vy jí dejte určitě také šanci. 
Akce, napětí, jedno velké dobrodružství s otevřeným koncem a sympatickými charaktery, nebezpečné zvraty, vztahové záležitosti - to vše vás čeká po otevření této knihy. Autorka rozšiřuje svůj svět, dává mu nové podoby a inspirace. Jedinou vadou na kráse je velká předvídatelnost a místy nelogičnosti. Posun vpřed tu ale patrný je, a to velký. 
Už teď se těším na druhý díl, který je zároveň dílem závěrečným.

4/5

9 komentářů:

  1. na tuhle knizku, samozrejme v cz, narazim posledni dobou casto... skoro kazdy ji chce cist :-) a vypada opravdu dobre, tak se k nim asi pridam :-P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, teď je o ní všude slyšet, ale takhle je to v zahraničí už pěkně dlouho :) ... Už od té doby co vyšla, a rozhodně mohu říct, že stojí za to :)

      Vymazat
  2. Túto knihu by som si rozhodne chcela prečítať, ale najskôr si asi skúsim zohnať Grishu a potom by som sa rada pustila do tohto príbehu, vyzerá naozaj pútavo a zaujímavo, zapáčil sa mi hlavne ten námet :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Grishu určitě a pak Vrány, protože když si dáš Vrány jako první, Grishu už číst nemusíš, protože si ji vyspoileruješ :) ... Ale slyšela jsem, že u vás na Slovensku vychází nejdříve Vrány a pak možná Grisha, což mi nejde do hlavy -_-

      Vymazat
  3. Tuto knihu jsem si předobjednala a tesim se, až mi v září přijde. Sice jsem Grishu nečetla, ale snad to vadit nebude :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Škoda, že jsi ji nezkusila v angličtině, když jsem totiž viděla překlad nejznámějšího citátu, myslela jsem, že mě odvezou :D

      Vymazat
  4. Páni, vypadá moc dobře obálkou i obsahem. Určitě si přidám na seznam.
    Hezká recenze.

    OdpovědětVymazat

Created by Agata for WioskaSzablonów. Technologia blogger.