Minirecenze 15

Zdravím knihomolové,
tak jsem tu vůbec s prvním článkem v jarním období, i když to tak za okny teda vůbec nevypadá, ve vzduchu je to přece jenom trochu cítit. Zima byla nakonec dlouhá a chladná, ke konci už opravdu otravná, a i když nejsem žádným velkým nadšencem jara, rozhodně se na něj neskutečně těším.
Co je u vás nového? Za poslední dobu se stalo opravdu hodně věcí, například odhalení data a místa konání letošního Humbooku. A dle všech indicií, které se nám dostávají, to letos snad bude opravdu stát za to. 
Takže otázka je jasná, kdo se chystá? A jaké návrhy máte ohledně autorů? :)


Kroniky Kaninu: Křišťálové království - Amanda Hocking


Křišťálovým královstvím se uzavírá další série americké YA spisovatelky Amandy Hocking, která samo nákladem, a pak už pod křídlem nakladatelství vydala vícero knih. Svoji tvorbu směřuje především mladším čtenářům. Já osobně zatím měla tu čest s trilogií Svět Tryllů, která sice měla mnohá ALE, jenže pokud hledáte odpočinkovou četbu, nenáročnou, bez nutnosti více přemýšlet, nedoporučila bych vám jinou. Kronik Kaninu vypadali o poznání lépe, tedy alespoň první díl, který je ze série zdaleka nejlepší, pak už jde vše opět postupně dolů.

Bryn, vždy upřímná a věrná stopařka, se mimoděk namočila do zrady uprostřed království, a proto musí prchat. Na své cestě potkává nejednoho přítele i nepřítele. A protože je ochotná pro svoje království a své milované zemřít, rozhoduje se přijít záhadě na kloub a zjednat mír. Ano, typická klišé zápletka, ale když si vezmeme, pro jakou věkovou kategorii je kniha zaměřena, je zápletka vlastně adekvátní (pozor na sexuální akty). Závěrečný díl byl oproti tomu druhému více dynamičtější, nasáklý akcí a konečným vyvrcholením. Byl samozřejmě předvídatelný a chybělo mu napětí. Autorka šlápla vedle také v případě názvů kapitol, které až moc napovídají, co se vlastně v budoucnu stane.

Vlastně i celkovým námětem a nepropracovaností, nepromyšleností celá kniha trpí. Představte si, jak se někde v Kanadě schyluje k válce mezi kmeny, které disponují vojenským vybavením, a vše je zároveň utajeno. Banálnost střídá banálnost.
Co je v knize hodně a dobře zdůrazněno je mravnost a boj dobra proti zlu, fakt, že hrdinové za každou cenu bojují proti tomu zlému a nevzdávají se. Když jsme u hrdinů, tak Bryn je poněkud svéhlavá, tvrdohlavá a impulzivní. Oproti Wendy, která vévodila původní sérii, není zas tak hloupá.

Kroniky Kaninu jsou odpočinkovou četbou, náročnějšího čtenáře svojí jednoduchostí a plytkostí rozhodně neuspokojí, ale jako forma relaxace Vám být k užitku může. 
Ptáte se, jestli je potřeba číst původní sérii? Není, ALE opravdu hodně se na ni v této trilogii odkazuje a vyskytují se zde i postavy z právě původní  série. Takže za mě je rozhodně lepší ji mít načtenou.

2/5

The Battles of Tolkien - David Day


Kromě The Battles of Tolkien napsal David Day dalších několik knih, které se zaměřují na Tolkienovu tvorbu - ku příkladu A Tolkien Bestiary nebo An Atlas of Tolkien. Tyto všechny knihy získaly krásné koženkové obaly a uvnitř jsou plně ilustrované. Na první pohled jsou ilustrace pohlazením po duši, ale když se na ně čtenář více zaměří, přichází rychlá sprcha. Některé ilustrace jsou opravdu povedené a jeden by na ně vydržel koukat snad celý den, ale jiné mi připadají až urážlivé a nevkusné. Náčrty autorových map jsou také na zváženou.

Pokud byste chtěli brát Davida Daye jako odrazový můstek k Tolkienovi, tak si dejte pozor, protože ne všechny informace jsou stoprocentní. V jeho dílech ty chyby prostě jsou. 
Když už se tedy zaměříme na samotný obsah knihy - Tolkienovy bitvy, přichází další sprcha. Čtenář přirozeně čeká popisy Středozemských nejslavnějších bitev. Kdo, kdy, kde, jak, proč, kolik a výsledek. A to je právě to, co se z této knihy čtenář nedozví. David Day spíše skrze historii hledá, kde by se tak mohl Tolkien inspirovat. Hledá obdobné motivy válek, srovnává, analyzuje a dedukuje.

Kniha the Battles of Tolkien vypadá na první pohled opravdu dobře, ale jak to tak někdy bývá, i ten první pohled může klamat. Velkým fanouškem Davida Daye rozhodně nejsem, a pokud se chcete seznámit s tolkienovým dílem, tak si přečtete Hobita nebo třeba Silmarillon.

2/5

Kroniky pozůstalých: Falešný polibek - Mary E. Pearson


Mary Pearsonová je poslední dobou na YA fantasy scéně velice výraznou autorkou. Její trilogie Kroniky pozůstalých se postupně dostávají do rukou českých čtenářů, ale právě kromě této série má autorka na triku ještě jednu starší sérii - The Adoration of Jenna Fox. Mary Pearsonová se však oproti ostatním YA autorkám odlišuje tím, že se opravdu hodně rozepisuje a zároveň si její příběh zachovává dost z dynamiky. 

Kroniky pozůstalých nabízí nový fantasy svět s vlastní hierarchií, magií a politickou situací. Je psán z pohledu dívky, a i když nemám ráda škatulkování dívčí/chlapecká četba, zde je nutno říct, že se jedná spíše o tu dívčí. Celý příběh uvádí v pohyb útěk korunní princezny Lii před svou vlastní svatbou. Skutek, který odstartuje kaskádu dalších událostí, které postupně vyplují na povrch. Ve stejnou chvíli si své zbraně připravuje zabiják a na cestu se chystá jeden princ. 

Snad největším problémem Falešného polibku je fakt, že se v něm snad 150 - 200 stran nic neděje a příběh stagnuje. V tomto případě autorka čtenářům alespoň jistou část těchto slepých míst vynahrazuje na konci, kam toho zase vměstnala více než dost. Je škoda toho nevyužitého potenciálu, se kterým si autorka mohla lehce vyhrát. Ať už hutnějšími informacemi o světě, jeho historii či zákoutími, tak i pravidelnějším napětím.

Nový fantasy svět je zajímavý, autorka krok po kroku odrývá pár zákoutí, ale také magii, historii a tradice. Ani zde to ovšem není stoprocentní, najdou se černé díry a pár nesrovnalostí. Ale protože se jedná o trilogii, je tu prostor na to, aby nám autorka poodhalila ještě o něco víc a nesrovnalosti popřípadě vyvrátila. Nicméně je potřeba zmínit, že má autorka schopnost jednoho pořádně zmást. Hlavní hrdinka není typická hloupá nána, i když se tak místy zjevně jeví. Mohla by být sice ještě o něco vyzrálejší, drsnější nicméně na to má ještě dost prostoru a autorka nejednou naznačuje, že se na to chystá. První díl je lehce nadprůměrnou YA knihou, která má své chybičky, ale rozhodně má dobře našlápnuto.

3/5

A co vy, četli jste některou z výše zmíněných knih?
Zdroj obálek: Databáze knih, Amazon

14 komentářů:

  1. Kroniky Kaninu budu teprve číst, tak jsem zvědavá. :) Co se Falešného polibku týče, tak mně nepřišlo, že by tam byla nějaká hluchá místa. Za mě super a netrpělivě vyhlížím trojku. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fakt jo? Pro mě bylo jedno hluché místo po celou dobu, kdy Lia pracovala v hostinci, v tu dobu jsem se fakt neskutečně nudila a odpočítávala stránky, kdy autorka konečně zapřáhne věci do akce, ale konec mě uspokojil, takže jsem zvědavá na dvojku :)

      Vymazat
    2. Opravdu :D Tak ať se dvojka líbí :) Jsem opravdu zvědavá, koho na Humbook pozvali :) Možná si to do té doby ještě několikrát rozmyslím, ale s největší pravděpodobností letos pojedu.

      Vymazat
    3. No já své tipy mám a pokud by jako nebyly až tak mimo, tak by to bylo moc fajn :D

      Vymazat
  2. tak s tou Hocking jsi me dostala... se ted chystam na Dedicku :-O
    no a na Humbook se nechystam, cesta plus vstupny by me prislo pres 700,-, takze to si necham ujit, tesim se na Svet knihy a to me bohate staci :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, ona Hocking bohužel nebo možná i bohudík taková je, jsem zvědavá, co na ni řekneš :)
      No tak já taky nejsem z Prahy a budu se tam muset dopravit, ale pokud tam budou autoři, které bych ráda viděla, tak rozhodně pojedu :)

      Vymazat
  3. Kroniky Kaninu idú mimo mňa, ani Svet Tryllov ma nejako neoslovil, takže nemám veľmi chuť púšťať sa do ďalšej série od autorky, ale ako oddychovka to môže byť fajn :-) Mrzí ma, že kniha tematicky spätá s Tolkienom vlastne za veľa nestojí, pretože vyzerá naozaj dobre, ale čo sa dá robiť no. Čo sa týka Falošného bozku, tu s hodnotením súhlasím, kniha sa čítala dobre a je tam veľa možností ako príbeh dopracovať a rozvinúť, pár hluchých miest tam bolo, ale zasa kniha mala aj svetlé momenty, takže som veľmi zvedavá na dvojku :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo Falešný polibek měl hodně světlých momentů. možná jsem je mohla v minirecenzi o něco víc vyzdvihnout, jsem taky hodně zvědavá na dvojku, ale asi počkám, až vyjde trojka, abych to pak mohla sfouknou naráz :D

      Vymazat
  4. Křišťálové Království mne velmi láká a Falešný polibek mám také na seznamu.
    Velmi krásné recenze.

    OdpovědětVymazat
  5. Kroniky Kaninu jsem už dávno vzdala, i když ta série vypadala tak nadějně. Naopak na Kroniky pozůstalých se stále chystám a těším. Že hrdinka není další nána do řady, to beru a i zbytek na mě působí celkem slibným dojmem :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, když hrdinka není naprosto hloupá, hned se to lépe čte, což Kroniky Kaninu zrovna na tohle tak nějak trpí :D

      Vymazat
  6. Falešný polibek uplně miluju. Je to úžasná série <3 Na Humbook bych chtěla,ale uvidím podle autorů, pokud tam nebude nikdo, koho bych ráda potkala tak nepůjdu, jsem zvědavá, první autor by se měl odhalit už tento měsíc :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, mě se také docela líbil, proto se těším, až se pustím do druhého dílu :) .. No já tak nějak tuším, kdo by tam mohl být, takže pokud se to splní, tak to bude skvělé :)

      Vymazat

Created by Agata for WioskaSzablonów. Technologia blogger.