Recenze - Hladová smečka

Název: Hladová smečka
Autor: Martin Sládek
Počet stran: 288
Nakladatelství: Mystery Press
Rok vydání: 2018

Tulák, dobrodruh a příležitostný hazardér Harald přijíždí do Norska – v tu nejhorší možnou chvíli. Aniž by to tušil, jeho osud se proplete s osudy mnohých a pro všechny to může znamenat jak požehnání, tak předčasnou smrt. Jarl Björn Berkfinnsson a jeho družiníci mají před sebou těžkou cestu, která je může stmelit, nebo navždy rozdělit. Potopený drakkar plný zlata náleží moři, které se nerado vzdává svých tajemství. A ve stopách norských Vikingů se navíc žene hladová dánská smečka. (Náznak děje převzat z oficiálních stránek Mystery Press)

Pokud máte dojem, že už jste jméno Martin Sládek ve spojitosti s českou fantasy či post apokalyptickou literaturou zaslechli, rozhodně tomu tak může být. Tento pražský rodák totiž na triku už nějakou tu knihu má. Martina Sládka již od dětství fascinovali příběhy psané historií a k tomu si rád hraje s fantazií, takže proč tyto dvě věci nespojit v jednu? Vlastně už se stalo a z této kombinace vzešla i Hladová smečka. Vešel autor do řad českých fantasy autorů se vztyčenou hlavou nebo má ještě co zlepšovat?

Martin Sládek si na svá bedra vzal nejeden nelehký úkol. Především se zaměřil na severskou fantasy literaturu, která v České republice až tak velké zastoupení nemá. A pokud s obdobnou tematikou vyjde kniha, tvrdí kritikové a milovníci této oblasti se na ni okamžitě sesypou a mnohdy bývají nemilosrdní. Navíc se v případě Hladové smečky hodně mluvilo ve srovnání se Zaklínačem, což v tomto případě knize bohužel ublížilo. Co má tento příběh se Zaklínačem společného? V obou univerzech se užívá určitý druh magie. V případě Martina Sládka jde o Umění. A už jen s tímto fantasy aspektem tu vyvstává určitý problém, který spočívá v nedostatku informací. Co je to vlastně Umění, odkud se vzalo, jaké má limity, k čemu je to vůbec všechno dobré a jaký to má smysl? Na tohle bohužel v příběhu Haralda čtenář odpověď nedostane. V tomto aspektu čněl opravdu velký, bohužel nevyužitý potenciál.
ALE tohle není první Haraldovo dobrodružství, s jeho dřívějšími osudy vyšla už jedna kniha, bohužel je nutné po ní trochu pátrat, protože právě tato kniha je mnohdy stavěna jako samostatný příběh.

Dalším kamenem úrazu byl hlavní hrdina, který, když byl zrovna střízlivý, bohužel moc nezaujal. Byl nemastný, neslaný a v mnoha situacích zacházel až do trapnosti. O jeho minulosti, přítomnosti a budoucnosti toho čtenář naservírováno také moc nedostal. Takže opět, kdo to vlastně byl ten Harald, když pomineme ne sympatie a opilství?

Samotná zápletka ničím nevybočovala z průměru. Představte si honbu za potopenou lodí, ve které má být údajně ukryt poklad k tomu připočtěte dvě znepřátelené skupiny, divoký sever a boj na život a na smrt za vlády krále Haralda. Ano, příběh se odehrává v našem světě, vlastně v jeho historické alternativě, která je v tomto ohledu obohacena o fantasy prvky.
Ale teď už k tomu, co se povedlo. Rozhodně navození drsné atmosféry, která k těmto příběhům neodmyslitelně patří. A není to dáno jen prostředím, ale také formou a způsobem života, který byl vystižen také nadmíru dobře. V tomto případě si autor nebere servítky a líčí všechno tak, jak to leží a běží. Drsné šarvátky, syrové konstatování a servírování skutečností. V této oblasti se mluví prostě otevřeně a vede to jen k dobře mířené autentičnosti.

Akce nenasytní čtenáři se také příliš nemusí bát, akčních momentů okořeněných napětím se tu najde zcela jistě dost. Některé Vám autor popíše do poslední kapky krve a jiné suše přeskočí bez zbytečných popisů. No nechává přece prostor čtenáři a jeho vlastní představivosti!
Jednoduchý styl psaní, umocněný dynamikou řadí knihu do těch, jež slupnete jako malinu. Opravdu není čeho se bát kromě pár cizích výrazů, předvídatelnosti a chyb v korektuře.


********

Pokud se toho čtenář zrovna moc nedozví o hlavním hrdinovi, nemůže čekat, že by se autor rozepsal o někom ostatním. Vedlejších postav se v příběhu nachází opravdu hodně, buď je jejich životní cesta nějak spjatá s tou Haraldovou, nebo nás po pár okamžicích opouští.
Dialogy mezi postavami jsou v mnoha případech hrdé, drsné a přímé. Přece jenom Seveřané nemají zrovna daleko od fyzické konverzace. Nicméně i konverzace by si zasloužila určitou míru další péče.

********

Hladová smečka tolik spojovaná s velikánem fantasy scény Andrzejem Sapkowskim v mnohém zklamala. Ten obrovský potenciál křičí na míle daleko, bohužel byl v mnoha případech ponechán bez odezvy, a čtenář si tak nemůže naplno využít dobře navozenou severskou atmosféru se všemi drsnostmi každodenního života.
Haraldovo dobrodružství je bohužel neúplné, stejně tak jako celá podstata Umění. A to naneštěstí jen díky absenci vysvětlování. Samotný hlavní hrdina by potřeboval získat několik charakterových vlastností, díky kterým by čtenáři jeho život nebyl naprosto lhostejný,


2/5

Za poskytnutí e-knihy k recenzi děkuji nakladatelství Mystery Press.


4 komentáře:

  1. Tak o téhle knize jsem ještě nečetla, každopádně mne ani neláká.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě lákala vidina českého autora a severského tématu, každopádně se mi to dost vymstilo :(

      Vymazat
  2. Pokukoval jsem po ní v knihkupectví, ale po mnoha negativních recenzích se k ní asi zrovna nepohrnu. Dík

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také jsem viděla mnoho negativ týkající se této knihy, bohužel oprávněných. Každopádně teď u Hostu vyšla další kniha českého autora, tak jsem zvědavá :)

      Vymazat

Created by Agata for WioskaSzablonów. Technologia blogger.