Recenze - Empire of Storms

Název: Empire of Storms
Autorka: Sarah J. Maas
Série: Throne of Glass
Díl: 5.
Počet stran: 693
Rok vydání: 2016
Nakladatelství: Bloomsbury


Sarah J. Maas, americká spisovatelka, je v poslední době jednou z nejpopulárnějších osobností v oblasti Young Adult literatury. Její dvě série, Skleněný trůn a Dvůr trnů a růží, doslova okouzlily čtenáře po celém světě a určitě zaslouženě. Není to tak dlouho, kdy autorka oznámila, že již nějakou dobu pracuje na něčem zcela novém. Na sérii pro starší čtenáře, která bude mít základ v žánru sci-fi. Že Vám tento žánr k autorce zrovna nepasuje? No Sarah Maasová nejednou ukázala, že má velice zajímavý smysl pro představivost, otázkou však zůstává, kam s ním bude směřovat. 
Jak si ale vedla při psaní jednoho z posledních dílů Skleněného trůnu?

Dlouhá cesta k trůnu pro Aelin Galathynius stěží začala. A zatímco se celý svět připravuje na jednu z nejhrozivějších válek, formují se nová přátelství a spojenectví. Ti, co před nějakou dobou přísahali zabít svého úhlavního nepřítele, najednou zjišťují, že je všechno úplně jinak, a že se svým protivníkem pravděpodobně mají více společného, než si myslí. Svět se mění a stejně tak i Aelin, která se ze všeho nejvíce snaží chránit ty, jež miluje nejvíc. 
Ale jak se nestvůry z dob dávno minulých objevují, Aelin zjišťuje, že její trůn, její lid i Terrasen ji bude stát mnohem víc. Rowan, Manon, Elide, Lorcan, Aedion, Lyssandra, Dorian, ti všichni možná mají naději, ale zároveň budou muset něco obětovat a u některých budou rány opravdu hluboké.

*******

Aelin Galathynius společně se Sarah Maas ušli opravdu dlouhou cestu. Když si čtenář uvědomí, kde Aelin začínala, co bylo jejím prvotním cílem, odkud přišla, jaká byla a jaká je teď, co se v průběhu těch několika dílů stalo, jaký časový horizont uběhl, co všechno Sarah J. Maas uvedla v pohyb, kolik postav oživila, a nakonec dokázala, že vlastně záleží na každém detailu. Z rozmazlené dívenky s problémy s šaty, co by hlavní vypravěčky, autorka průběžně doslova vytvořila královnu a celosvětový boj mezi zdánlivým dobrem a zlem. S každou další knihou si čtenář také uvědomuje, jak promyšlená tato série vlastně je, jak důležité jsou nepatrné činy z minulosti, jak záleží na maličkostech, které mohou mít později velký význam. V této promyšlenosti na Young Adult scéně autorka opravdu exceluje a předvádí, že to jde udělat i jinak, a že to chce svůj čas.   

Kvality těchto knih nejsou žádným tajemstvím. Takže tu máme opět nepřeberné množství akčních momentů, při kterých čtenář doslova trne. K tomu patří opravdu neskutečná dávka napětí a pořádná nálož emocí. Překvapivé zvraty a dech beroucí momenty. Nechybí i poklidnější okamžiky, které náleží především vývoji vztahů mezi jednotlivými postavami. I když se Maasová místy ráda trochu rozepíše, dokáže si udržet dynamiku. 
Nakonec k potěšení milovníků imaginárních světů si Maasová nechala pár es v rukávu. Představila pár nových míst, zajímavostí, historek a mýtů. Dokonce několikrát zabrousila i do důležitých okamžiků celého světa, jež se odehrály v minulosti. 

Empire of Storms je beze sporu jednou z nejlepších knih celé série. I ona má však svá ale. Jedním z problémů se stává jakási lehká překombinovanost. Každý je najednou vladařem nebo důležitým dědicem, a každý je najednou obdarován magií. Na co čtenář u Maasové není úplně tak zvyklý je velké množství postav a neustálé střídání jejich pohledů. Tyto postavy jsou bohužel až moc okatě spárované. Pro větší množství těchto postav jsou některé dokonce upozaděné, jako by to v davu úplně až tak nebyly ony. Některé z těchto méně "důležitých postav" dostaly na stranu druhou o dost více prostoru, a dokázaly, že i ony dokážou být plnohodnotnými a nesmírně zajímavými tahouny. 

Styl psaní opět nadmíru chytlavý. Maasová umí napsat příběh tak, že jednoho prostě chytí a už nepustí. Navíc autorka naprosto přesně ví, jak ukončit kapitoly tak, aby byl čtenář nucen pokračovat. Ví zkrátka přesně, kam bodnout, aby z toho mohla vytvořit, co nejsilnější zážitek. 
Co se týče věkové kategorie, v příběhu se, stejně jako ve Dvoru trnů a růží, objevuje větší míra sexuálních aktů. 
Nakonec je nutné podotknout, že autorka vykrádá samu sebe. Pokud jste četli obě její série, rozhodně si musíte všímat podobností, ne-li skoro identických situací. Takže se ptám, je lepší když autor vykrádá jiného autora, nebo když se inspiruje sám sebou? 
No a konečně samotný závěr představuje opravdovou třešničku na dortu. Cliffhanger při kterém bude čtenář koukat s otevřenou pusou a autorku za něj jak milovat, tak nenávidět. Tohle je přesně ten typ konců, nad kterým čtenář dlouho přemýšlí a nemůže ho doslova pustit z hlavy. Konec má sílu drtit, a nejen hlavní postavy.  
Jsou to právě příběhy jednotlivých postav, které jsou za sebou kladeny tak, aby vytvářely jednotný celek. A tohle se opravdu povedlo. 
Jeden z nejzajímavějších příběhů představuje Lorcan a Elide, kterým byl věnován snad největší prostor a oba mohli ujít dalekou cestu, a to doslova. Opravdu obrovský vývoj Elidina charakteru a postupnými, pomalými krůčky i Lorcanova. Tato dvojka je přesně jako voda a oheň. Tam, kam se jiný nedostane, může jít ten druhý a naopak. Navzájem se přitahují a zároveň odpuzují. 
Aelin společně s Rowanem nejsou žádným překvapením. Naopak, je to jeden z nejvíce předvídatelných párů, nicméně i zde lze zaznamenat velký posun, hlavně v případě Aelin. Chová se jinak, zkušeněji a střídměji, uvážlivě.

Větší pozornost mohla rozhodně dostat Manon, protože právě v přítomnosti mnoha dalších postav byla v pozadí. Nicméně ani zde tedy Maasová nezahálela a nepatrnými krůčky si připravovala půdu pro Manon v dalším díle. A pevně doufám, že také pro Doriana, který také zrovna neoplýval pozorností. Nakonec jsou pořádnými tahouny i Aedion a Lysandra. 
No, pokud se Vám zdá, že je tu starých známých ještě docela málo, rozhodně se není čeho obávat. 

“It is not such a hard thing, is it - to die for your friends.” 

Sarah J. Maas opět ukázala, že prvenství v Young Adult a New Adult scéně ji prostě náleží zaslouženě. Opět nabízí to, co vlastně nabízí vždycky a ještě něco víc. Empire of Storms je zaručeně jeden z nejemotivnějších dílů série, poskládaný ze střípků několika hlavních hrdinů za jedním jediným účelem. Navnadit čtenáře na další díl a zároveň ho emocionálně složit. Nechybí akce, napětí, nějaká ta láska, zvraty, značný posun v příběhu a mnohá setkání. A pokud stále váháte, jestli se do Skleněného trůnu pustit, nebo jste se už pustili a první díly Vás nezaujali, rozhodně setrvejte, protože společně s těmito knihami roste i samotná autorka.

4,5 z 5

4 komentáře:

  1. Tak nějak s tvým názorem souhlasím. Hlavně to jak píšeš o tom, že je najednou někdo nějaký dědic a tak.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No tohle mohlo být lépe uchopeno, ale jinak jsem byla spokojená :)

      Vymazat
  2. Skvěle napsaná recenze! :) Tahle série mě nějak obešla a zatím se na ni nechystám, i když vypadá zajímavě!

    Gabux

    OdpovědětVymazat

Created by Agata for WioskaSzablonów. Technologia blogger.