Hrdinky, které za to stojí #1

Zdravím knihomolové,
Co vy a hlavní postavy? Jaké jsou vaše úplně nejzamilovanější, a které naopak nesnesete? Je to právě Young Adult literatura, která hodně trpí na nedomyšlené a nedotažené charaktery. Na postavy, jež měly být něčím jiným, ale pak se něco neurčitého i určitého pokazilo, a dopadlo to úplně jinak. Těchto postav bohužel neustále přibývá, a někdy není snadné najít si takovou, která nám padne do noty.
Už jste si někdy vybíraly knihu čistě na základě hlavní postavy? Ať už jste o ní slyšeli od známého nebo Vás prostě jen zaujala z anotace? Není to úplně typická forma výběru knih, ale zajímavá postava, která je zároveň silným tahounem je jedním ze základních stavebních kamenů.

Dnešní článek se nese tak trochu v jiném duchu. Každý má na postavy jiné nároky a očekává něco zcela rozdílného. Ale propracované a poutavé hrdiny nemusíme nutně hledat pouze v YA knihách, protože literatura může nabídnout daleko výmluvnější bitevní pole. Dnešní povídání má v režii několik ženských charakterů z rozličných zákoutí knižního světa. Jsou to postavy, které mě nějakým způsobem chytily do své pasti a už nepustily. Volby některých mohou vypadat jako klišé, ale všichni víme, že ani to nemusí vždy nutně znamenat špatné.
Série: Nikdynoc
Už Vás nebaví knihy, které ve své anotaci slibují drsnou hrdinku, která nezná slitování, se kterou se život prostě nemazlil, a nakonec dostanete rádoby namyšlenou slečinku, která se dokáže ztratit i na hřišti? No, tak v tomto případě pro Vás mám jedno řešení a jmenuje se Mia Corvere. 
No a kdo že je to ta Mia? Jo život se s ní také zrovna moc nemazlil. A co ona na to? Rozhodla se s ním nemazlit taky. Její pohled je smrtelný stejně jako její úmysly. Je odhodlaná a mnohdy nepoučitelná. Její dávka pýchy v kombinaci se zbrklostí ji dost často dostává do problémů, ve kterých jde doslova o krk. No, Mia Corvere je zkrátka hrdinka, se kterou se chcete potkat. Několikrát dostane pořádně na prdel, není dne kdy by jí netekla krev, ale co Vám bude imponovat nejvíce je její míra odhodlanosti a cílevědomosti. Tahle holka prostě ví, co chce a jde si za tím, i přes mrtvoly. Učí se, že je nemožné věřit někomu, a že nejlepší je spoléhat jen na sebe. Je někdy až nezdravě drzá, ale uvědomělá. Vydrží hodně a žádnou křehotinku zde nehledejte. Se zbraněmi si také není cizí, ovládá selský rozum a břitký humor je jí zkrátka vlastní. Mia je také prototypem hrdinky, na které autor ukazuje, čeho všeho je schopný ten, jež nepociťuje žádný strach a pud sebezáchovy je mu tak velice vzdálený. Kam až je hrdinka schopná pro pomstu zajít a bude si pak ještě uvědomovat samu sebe jako lidskou bytost a ne jako nástroj spravedlnosti? 
Série: Odkaz dračích jezdců
Arya se od ostatní hrdinek liší tím, že není hlavní postavou, a tudíž na ni není soustředěná veškerá pozornost. Je tedy těžší si z ní něco pořádného vzít a zcela ji poznat. Arya je proto po celou dobu tetralogie takovým malým tajemstvím, což je jedna z věcí, která může přitahovat pozornost čtenáře. A pokud hledáte hrdinky, které neskáčou do romantických vztahů s pravděpodobně hodně slavným spasitelem hned, jen tak po hlavě, Arya se vám určitě zalíbí. Je odmítavá a jde si svéhlavě za svým posláním až do úplného konce. Jakýkoliv vztah, který by její misi mohl ohrozit, prostě musí jít stranou. Arya je bojovnice tělem i duší a těžko byste v YA literatuře hledali ženskou postavu, která hlavnímu hrdinovi tolikrát zachrání zadek. Ale také postavu, na kterou se prostě můžete spolehnout, a která nikdy neuhne.
Arya je svědomitá, cílevědomá, vzdělaná a nesmírně inteligentní. Má ráda promyšlené plány a jednat jen tak bez rozmyslu jí příliš nevoní. Je elegantní, a tak nějak vždy ví, co odpovědět, a jak neublížit i záměrně ublížit. Drží si skvělou míru odstupu. Elfská záhada vykreslená tak, jak by vykreslená měla být.
Kniha: Pýcha a Předsudek 
Další boj se nese na trochu jiné a příjemnější vlně. Prostořeká a tvrdohlavá Elizabeth Bennetová se vyšší společnosti jen tak nezalekne a má o ní své vlastní mínění. Nikdy by ji ani nenapadlo, že by do ní mohla patřit, zvlášť poté, co je ona sama i její rodina terčem společenských posměšků. Elizabeth se snaží vidět na každém to dobré a více než na majetku ji záleží na charakterových vlastnostech lidí. Na svoji dobu je značně emancipovaná a nevidí na tom zdaleka nic špatného. 
Skrze svoji hrdinku autorka kritizuje společnost, která přehlíží osoby společensky nižší a nadřazuje chování smetánky z vyšší společnosti. Elizabeth Bennetová, prostá dívka z vesnice je ukázkou toho, že i zdravý intelekt dokáže pohnout základy vyšší společnosti, která staví na poněkud chatrných podkladech. 
Elizabeth je upřímná dívka se smyslem pro humor. Fráze "co na srdci, to na jazyku" je na ni věrně aplikovatelná. Nudit se s ní rozhodně nebudete. Ona a její sestry jsou skvělými společníky do každé nálady.
Kniha: Silmarillion
Hobit a Pán prstenů jsou z velké části poněkud mužskou záležitostí. Ženy se v trilogii vyskytují především jako vedlejší postavy, ale jejich příběhy a strasti jsou nedílnou součástí tohoto světa. A co víc jsou doslova výmluvné. 
Může se zdát, že Tolkien na ženské postavy tak trochu zanevřel, opak je ale pravdou a zářným důkazem jsou právě brzké události Ardy, tedy ty, jež se staly ještě dlouho před tím, než Bilbo Pytlík vystoupil ze své komfortní nory. 
A kdo by neznal příběh o elfské princezně Lúthien a smrtelníkovi Berenovi? Zakázaná láska mezi nesmrtelnou dívkou a smrtelným člověkem může dnes znít jako klišé, ale v době publikování tomu bylo jinak. Lúthien byla považována za nejkrásnějších dívku vůbec, ale její krása byla nakonec to poslední, na čem záleželo. Pro Berena šla na jistou smrt a podařilo se jí to, co se jiným bojovníkům do té doby nepodařilo. Obětovala hodně, aby získala ještě víc. Oěbtovala tolik, aby nakonec dosáhla svého osudu. Lúthien byla poněkud svéhlavá a svědomitá. Šla proti davu s hlavou vztyčenou.

Série: Mistborn
Brandon Sanderson je v dnešní době a hlavně v žánru fantasy velký pojem. Je to spisovatel, který neustále píše, vymýšlí a publikuje knihy ve velkém. I přes docela pravidelnou míru nových knih ale neztrácejí svoji úroveň. Sanderson je autor, který si umí skvěle hrát s charaktery a jejich vývojem, a to jak s ženskými, tak s mužskými.
Vin je hlavní hrdinkou původní trilogie Mistborn a zároveň je tím nejlepším na celém příběhu. Začíná jako sirotek pracující pro pouliční gang a končí... To kde končí Vám samozřejmě říct nemůžu, ale co Vám prozradit mohu je fakt, že prošla neuvěřitelným vývojem, dobrými i špatnými věcmi, věcmi ze kterých neviděla východisko, věci ze kterých byla zmatená. To všechno ji posunovalo na uvěřitelnou hrdinku, která přemýšlí ve velkém. Vin je postava, kterou chcete poznat právě proto, že má od dokonalosti hodně daleko. Zakopává a padá, dělá nespočet chyb, je tvrdohlavá a pere se s neuvěřitelnou vervou. 
Na Vin jako na postavě se promítá strašně moc věcí, a hlavně ke sklonku příběhu je na ní patrná pochmurná až depresivnější atmosféra celého příběhu. U Vin rozhodně nečekejte věčně se usmívající hrdinku, ale bojovnici, která to prostě nikdy nevzdá. 




Zdroje obrázků
Mia Corvere - FantomRin
Arya Dröttning - Shxdeslxyer
Elizabeth Bennet - Darling Magazine
Lúthien Tinúviel - Alan Lee
Vin - Gravity-zero

6 komentářů:

  1. Většinu knih jsem nečetla, ale můžu jedině souhlasit, že Elizabeth Bennetová. Její charakter naprosto miluju, celé knize dodává to něco. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, ona je neskutečným nosníkem a celý ten příběh stojí právě na ní. Asi si to brzy opět přečtu :) <3

      Vymazat
  2. Elizabeth je urcite silna zenska postava, alespon co se tyce zen te doby. Arya, trosku mi vadilo, jak byla odtazita a ze vlastne porad balancovala na okraji deje, ze nemela vice prostoru a hlavne na konci. Ale mam v planu si to cele precist znovu, takze po takovem odstupu to treba uvidim jinak. Kdo mi vsak nesedi, tak je Mia. Sice splnuje podminky drsne hrdinky, ktera vicemene dostoji svemu slovu i povesti, ale tak nejak ji diky jeji povaze proste nemusim. Mam rada, kdyz se o sebe umi postarat a nepotrebuje okolo sebe bandu zachrancu, to na knihach obdivuji. Ale tady tahle zenska mi docela i pije krev :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A to je to, co mi na ní nejvíc imponovalo, že nebyla v centru dění, a když už byla, tak o ní člověk potom prostě přemýšlel. Co měla všechno za sebou, jaká byla dřív a pod. Mia byla naprosto dokonalým prototypem hrdinky, která nemá strach, a to ji dohání k naprosto nepředstavitelným činům, což je na ní ta největší hnací síla. Ale já u Nevernigtu vždycky říkám, že lituji lidi, co ho musí číst v překladu, protože ta angličtina měla naprosto dokonalej záběr :)

      Vymazat
  3. Skvělý článek, pořádné hrdinky, které vybočují z řady mám taky ráda :) Moje oblíbenkyně je taky Arya a z Pána prstenů asi Arwen a Eowyn :D Teď se chystám i na Mistborn, tak uvidíme jak se mi zalíbí Vin :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doufám, že se ti Mistborn bude líbit, protože pro mě to byla jedna z nejlepších knih ever <3

      Vymazat

Created by Agata for WioskaSzablonów. Technologia blogger.