Recenze - Tažení do Tearlingu

Název: Tažení do Tearlingu
Autorka: Erika Johansenová
Série: Královna Tearlingu
Díl: 2.
Počet stran: 512
Rok vydání: 2016
Nakladatelství: Yoli

Po převzetí vlády v Tearlingu si Kelsea nemůže dovolit žádnou slabost, alespoň veřejně ne. Svými rozhodnutími dovedla zemi na pokraj války, války takové, která zničí celý Tearling a všechny jeho obyvatele. Jedni ji za to nenávidí, jiní pro statečnost milují. To však není odpověď na to, co Kelsea udělá s Morty a Rudou královnou, jejíž početná armáda se pomalu blíží k hradbám Nového Londýna. Pomohou Kelsee její dva safíry, které vypadají, že už nějakou dobu nefungují? A jaký smysl mají zvláštní spojení s Lily, ženou, která žila před mnoha lety?

Tažení do Tearlingu čeští čtenáři velmi očekávali, vždyť Královna Tearlingu, autorčina prvotina, nastavila laťku docela vysoko. I já jsem netrpělivě vyčkávala vydání druhého dílu této fantasy série, až jsem se dočkala. Tak proč tedy zrovna nejásám? Moje očekávání byla dosti vysoká, ale takové pokračování jsem rozhodně nečekala. Tím nemám na mysli nic zlého, jen jsem nepředpokládala, že se autorka bude ubírat takovým směrem. Kvalit prvního dílu Tažení do Tearlingu rozhodně nedosahuje, ale i tak se jedná o dobré počtení.

Erika Johansenová v Tažení do Tearlingu rozehrává hned několik příběhů. Některé jsou více důležité než jiné, a bohužel musím říct, že některé naprosto zbytečné. Leda, že by měly nějaký potenciál do budoucna, ale to není zaručené. Nejvíce zajímavé se jeví návraty do minulosti za ženou jménem Lily, do doby před Překročením. V těchto částech je vysvětleno, jak lidé žili v době před Překročením, co mu předcházelo, jak ztratily veškeré technologie, a jak putovali za lepším světem. Je jisté, že Lily se Kelsee nezjevuje jen tak pro nic za nic, že s ní má nějakou spojitost, kterou se samozřejmě dozvíme až na konci příběhu. Ale pro mé zklamání ta spojitost není až tak dech beroucí, nic co by si čtenář postupně nedomyslel. 

"Pamatuj si jedno, Kelseo: v den, kdy vyhlásíš stanné právo, jsi prohrála hru o vládu a stejně dobře můžeš odložit korunu a odplížit se do noci."


Protože Tearlingu hrozí naprosté zničení a na jeho prahu stojí neskutečně velká armáda, čekala bych také nějakou akci, souboje na život a na smrt, a dokonce i více té brutality, kterou nabízí první díl. Ale zde jsem opět tak trochu narazila. Velká část příběhu se odehrává v době před Překročením, hodně se toho odehrává v hlavě a komnatě samotné Kelsei, takže dynamičtější momenty jdou v tomto díle trochu stranou. Samozřejmě netvrdím, že tam žádná akčnější část není. Místo toho ale příběh slibuje naprostou temnotu. Jak z pohledu Lily, tak z pohledu Kelsei, jejich gardistů, přátel a jejího lidu. 

Samotná Kelsea, kterou si pamatujeme jako mírumilovnou dívku z chalupy, představuje jednu velkou temnotu. Kelsea se sice vypracovala na panovnici, kterou lidé respektují, ale mění se čtenáři doslova před očima. Už to prostě není ta dívenka. Už je to mocná žena, která vládne silou, jež nahání hrůzu možná i jí samé. Mnoho věcí ještě nechápe, protože nepřišel ten správný čas. Její povaha je jak říkám temnější, je uzavřenější a i více zrůdná. 

Opět se setkáváme i s Palcátem, jediným člověkem, který si ještě dovolí svoji panovnici kritizovat. Palcát rád říká, co si myslí, a i když to Kelsea někdy nechce přijmout, jeho kritiky ji posunují dále. Je to oddaný bojovník a nemilosrdný nepřítel se smyslem pro humor.

Důležitou součástí příběhu je Lily, která žije v době před Překročením. Lily má štěstí, i když jak se to vezme, že má co k jídlu a nemusí žebrat. Tak totiž svět před Překročením vypadal. Dělil se na chudé a bohaté, kteří žili v izolovaných částech, aby na ně ti méně šťastní nemohli. Všemu vládnou přísná pravidla. Lily není ten typ silného a odvážného charakteru. Kdybyste si měli vybrat ze dvou sester, Lily bude pravděpodobně ta, kterou si nevyberete. Je zbabělá, ale uvědomuje si, že se svým životem musí něco udělat, a to jí dodává odvahu. 

K mé smůle jsme se nedozvěděli nic nového o Kostějovi, který v prvním díle také odehrál velice důležitou roli. Zajímalo by mě, proč ho autorka do svého vyprávění nezahrnula. Docela mi tam chyběl ten jeho cynismus, sarkasmus a smysl pro humor.

"Jsi královna Tearlingu. Některé věci si sama vybrat nemůžeš."


Tažení do Tearlingu slibuje zajímavé počtení, i když oproti prvnímu dílu je rozhodně slabší. Nosným bodem je rozhodně návrat do minulosti k Lily a také hlavní hrdinka Kelsea, která prochází zajímavým vývojem. Příběh sice neoplývá akcí, tak jak by klidně mohl, za to ale nabízí temnotu, která ho prostupuje snad ze všech stran. 
Na další díl jsem rozhodně zvědavá, protože takové pokračování jsem vůbec nečekala, tudíž uvidím, co si pro nás autorka chystá dále. Rozehráno má docela dobře, a nám nezbývá nic jiného, než jen čekat.

3/5


16 komentářů:

  1. Škoda, že je tento diel slabší, ale napriek tomu to vyzerá na dobrú knihu. Ja som sa ešte stále nedostala ani k jednotke, ale snáď raz áno :D Vďaka za super recenziu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono je to asi jak od čtenáře, mě se zdála slabší, někomu se zase může zdát lepší než první díl, ale pro mě tam toho bylo na úkor čtivosti prostě moc, některé věci dokonce i nedořešené. Uvidíme, co si pro nás autorka připraví dále :)

      Vymazat
  2. Tuto sérii už mám v hledáčku hodně dlouho =) snad se k ní dostanu co nejdříve... Jinak super recenze, uvidím jak se mi bude kniha líbit =)
    http://fantasyalatriel.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doufám, že se líbit bude, pak si ráda přečtu recenzi :)

      Vymazat
  3. Moc pěkná recenze :) Zatím jsem nečetla ani prnví díl, ale věřím tomu,že mě bude bavit, takže jsem hned domů přitáhla i druhý :) Vypadá lákavě :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Královna Tearlingu má vesměs dobré recenze, je to zase něco "nového" a nápaditého se zajímavě se vyvíjejícím pokračováním, ať se líbí :)

      Vymazat
  4. už dlouho se přemlouvám k přečtení prvního dílu...protože mě to zaujalo, ale knížek mám tolik, že nevím co dřív :)

    OdpovědětVymazat
  5. Knihu jsem dočetl před několika dny, recenzi mi vydají nejspíš brzy na Dagonovi, v mnohém s tvým hodnocením souhlasím. Byl jsem snad jen krapet méně přísný, neboť se mi zvlášť linka před Překročením hodně líbila.

    Naštěstí se moc nenačekáme, Osud Tearlingu v zahraničí vychází už na podzim a brzy poté určitě dostane i překlad :) ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Linka před Překročením byla rozhodně zajímavým oživením příběhu, jen jsem na konci opravdu čekala nějaké to větší překvapení, pointu, něco co by mě fakt odzbrojilo.

      Osud by měl být poslední, že? :)

      Vymazat
  6. Už několikrát jsem vzala druhý díl do ruky a chtěla si ho přečíst, ale z nějakého důvodu jsem vždycky nakonec změnila plán. Musím se k tomu konečně odhodlat a doufat, že mě nezklame i přesto, že je trošku slabší :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je škoda, každopádně jsem zvědavá, jak se ti bude líbit :)

      Vymazat
  7. Krásná recenze, první díl jsem ještě nečetla a nějaký čas ještě nepřečtu. Třeba bude třetí zase lepšejší než druhý.

    OdpovědětVymazat
  8. Tuhle knihu jsem viděla v pátek v knihkupectví a hodně mě zaujala dokonce jsem přemýšlela jestli si ji nekoupím ;) Nakonec jsem odolala, ale myslím, že příště se mi to už nepovede ;))

    OdpovědětVymazat
  9. Tež se mi kniha nelibila tolik jako jednička. Opravdu nechapu ty skoky časů. Ale narozdíl od tebe, mně se více líbily příběhy s Kelseou, tu Lily bych odstranila. Moc jsem nezachápala, proč mám o ní něco vědět. Snad v trojce...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě se právě ty návraty docela líbily, ale čekala jsem, že na konci bude něco, co mě fakt dostane do kolen, nějaké dechberoucí spojení, propojení, a to bohužel nepřišlo.

      Vymazat

Created by Agata for WioskaSzablonów. Technologia blogger.