Recenze - Páté evangelium

Název: Páté evangelium
Autor: Ian Caldwell
Počet stran: 494
Rok vydání: 2016
Nakladatelství: Portál

Na sklonku pontifikátu Jana Pavla II. se ve Vatikánu chystá mimořádná výstava, která má vrhnout zcela nové světlo na původ, a především pravost slavného Turínského plátna. Pár dní před zahájením výstavy je však v zahradách papežského paláce v Castel Gandolfo záhadně zavražděn autor výstavy Ugo Nogara. Jeho dva nejbližší spolupracovníci, bratři Andreauovi, jsou vtaženi do pátrání po okolnostech jeho smrti. Rozplétání okolností Nogarova objevu, který jej stál život, nás zavede do podzemní vatikánské knihovny nejstarších kodexů, kde je uchováván i rukopis Diatessaronu, tzv. Pátého evangelia, který obsahuje klíčové informace týkající se Turínského plátna. (Anotace převzata z oficiálních stránek nakladatelství Portál)

Ian Caldwell, americký historik a uznávaný spisovatel, se dostává na pulty českých knihkupectví již podruhé. Pravidlo čtyř, na kterém se Ian Caldwell jako spoluautor podílel, vyšlo v roce 2005 a dnes, o téměř jedenáct let později mají čtenáři možnost ponořit se do jeho dalšího příběhu. Autor Pátého evangelia je velice často, hlavně díky tematice svých knih, přirovnáván k Danu Brownovi. Ale je toto srovnání opravdu na místě?

Už samotná anotace slibuje napínavý příběh o hledání skutečné pravdy a odhalení tajemství, které obestírá jednu z nejdůležitějších relikvií na světě. Ruku v ruce s obdobnými příběhy přichází i napětí, akce a tajemná atmosféra. S Pátým evangeliem je to ale trochu jiné. Nečekejte žádný hon za tajemnými indiciemi, které hlavní hrdiny posunují blíže k odhalení převratného tajemství. Nečekejte ani časté akční scény, při kterých jde o holý život. A do třetice nečekejte ani přílišné napětí, které by vás drželo v pozoru. Páté evangelium je spíše detektivním příběhem, který se snaží objasnit pravou totožnost Turínského plátna za pomocí písemných reálií a vědomostí hlavních hrdinů.

Dějištěm celého příběhu se stává Vatikán, z čehož už je jasně patrné, že základním motivem příběhu bude víra a náboženství. V tomto ohledu může být čtenář naprosto spokojený, protože příběh s takovou notnou dávkou náboženství se jen tak nevidí. Na druhou stranu je to právě náboženství, které může příběhu uškodit. Ne každému může sedět forma, s jakou je v příběhu náboženství uchopeno, a jak velká část příběhu mu je vyhrazena. Je to část podstatná a díky tomu se jedná o náročné čtení, kdy pochopení spojitostí vyžaduje soustředění a plnou čtenářovu pozornost. Informační hodnota příběhu je tedy velice ocenitelná hlavně v oblasti střetu dvou církví, pravoslavné a katolické. Obě tyto církve tvoří základní kameny celého příběhu, ve kterém autor vykresluje jejich minulost, zločiny, rozdíly a souvislosti.

Samotný příběh kopíruje šablonu klasické detektivky, ale protože se jedná o vraždu na území Vatikánu, má vše značně jiný postup, a na celý případ se nahlíží z pohledu kanonického práva, které je spjato se soudním procesem, jež tvoří podstatnou část příběhu.
Postupné odhalování pachatele a pravdy o Turínském plátnu s sebou nese i gradaci a několik dobře mířených zvratů. Postupem času čtenář zjistí, že příběh je opravdu hodně spletitý a případ, který se hlavní hrdina Alex snaží objasnit je značně zamotaný.

Aby se náboženství nedralo tak do popředí, mírní ho autor častými vzpomínkami hlavního hrdiny a nebojí se přidat i několik vedlejších dějových linií, které Páté evangelium odlehčují. Ale příběh, který má téměř pět set stran se hluchým místům prostě nevyhne a nakonec působí poněkud zdlouhavě.

"Lidé lžou, lidé se přou. Lidé se dopouštějí chyb. Pokud chcete nalézt pravdu, musíte vědět, jak ji hledat."

Hlavním hrdinou příběhu je kněz Alex, který žije se svým malým synem Petrem ve Vatikánu. Petrova matka svého syna i manžela opustila již před lety a veškerá zodpovědnost proto padá na Alexova ramena. S výchovou mu pomáhá starší bratr Simon a mnoho přátel uvnitř Vatikánu. Autor vatikánskou komunitu popisuje jako velmi úzce svázanou, skoro jako rodinu. Ale i uvnitř této komunity může být plno nepřátel.

Alex je velice inteligentní a znalý náboženství. Místy jedná neuváženě a nedomýšlí, jak by jeho činy mohly jisté věci ovlivnit. Je věrný své rodině a má smysl pro čest. Pro své blízké by udělal cokoliv. Je odhodlaný, místy horlivý, neústupný a citlivý.

Jeho bratr Simon je pravým opakem. Je výbušný, vznětlivý a silný. Jde svojí vlastní cestou, kterou ne každý dokáže pochopit.


Od Pátého evangelia jsem očekávala něco trochu jiného. Čekala jsem thriller, který nás zavede do různých částí světa, kde budou hlavní hrdinové pátrat po relikvii. Přesně jak anotace, tak i časté přirovnávání k Brownovi slibuje. Příběh je však poněkud jiný a spíše než thriller připomíná detektivku, která je zahalena do tajemství náboženských relikvií a evangelií. Náboženství tvoří podstatnou část knihy, což je fakt, se kterým se čtenář musí smířit. Je na škodu, že autor do příběhu nezakomponovat trochu víc napětí a tajemna, možná i trochu více těch akčních momentů.

Páté evangelium je osobitá a specifická kniha, ze které si každý vezme jen to, co sám chce. Rozhodně ale stojí za přečtení. Takže pokud máte rádi objasňování historicko-náboženských záhad, nevadí vám spletitost a náročná četba, směle do této knihy s krásnou obálkou.

3/5
Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Portál
Knihu si můžete pořídit zde.



11 komentářů:

  1. Moc hezká recenze. Taky bych knihu k brownovkám nepřirovnala ani náhodou. Nejsem z knihy zklamaná, ale také jsem čekala něco jiného, než to nakonec bylo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, já osobně to přirovnání nechápu, tady jde spíš o ten marketing, který po dočtení knihy asi ani nepůsobí tak, jak by v konečné fázi měl, kdyby kniha byla takovou brownovskou :)

      Vymazat
  2. Pěkná recenne a velice stejný názor. Mně spíše vadilo, jak bylo v anotaci lákadlo napojení na toho Browna, myslím napětí a ve fonále prostě nic. :/
    Katy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem proto na žádné srovnání s Brownem nebrala ohled, a bylo to tak lepší, protože to srovnání nebylo zas tak na místě.

      Vymazat
  3. O knihe som už čo to počula a tiež ma zaujala anotáciou. Rada by som si ju prečítala, hoci má aj nejaké slabšie stránky, myslím, že by am celkom bavila :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná by se ti mohla líbit, je to už i více tvůj styl než některé knihy, na které tu píšu recenze, tak třeba někdy :)

      Vymazat
  4. Moc povedená recenze :) Knihu mám v plánu číst, ale četla jsem na ni spíše takové průměrné recenze :) Tak nečekám zázrak :) Jak píšeš, že tam autor mohl přidat více tajemna, to by bylo skvělé :) Škoda, že to neudělal :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, já jsem také četla plno takových hodně negativních recenzí, jednu opravdu hodně, a poté se mi do knihy moc nechtělo, nakonec jsem ale ráda, že jsem měla možnost si ji přečíst :)

      Vymazat
  5. Díky tvé recenzi slyším o knize poprvé, ale nevpadá špatně.. To rozhodně ne..

    http://boook-planet.webnode.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A rozhodně špatná není, takž se po ní určitě poohlédni :)

      Vymazat
  6. Ehm, po tvé recenzi jsem trochu zklamaná, když jsem si četla anotaci opravdu to vypadalo hrozně dobře, ale po zjištění, že je to spíše detektivka se mi do té knihy moc nechce, protože já detektivky moc nemusím to spíše už romance.. ;))

    OdpovědětVymazat

Created by Agata for WioskaSzablonów. Technologia blogger.