Minirecenze 6

Zdravím knihomolové,
ani jste se nenadáli a jsem tu s dalším blokem minirecenzí. Šesté minirecenze jsou jiné v tom, že se jedná o tři knihy, které na sebe navazují a samozřejmě jsou od jednoho autora. Tímto autorem není nikdo jiné než Evžen Boček, a pokud tohoto pana spisovatele alespoň trochu znáte, určitě už víte, o jaké knihy se bude jednat. Jak víte, české autory opravdu moc nevyhledávám, ale tyto knihy mi byly doporučeny sousedkou, která v každé volné chvíli čte, a jen tak něco ji už neuspokojí. V případě Aristokratky tomu ale bylo jinak, a nakonec jsem jí i já dala šanci.


1. Poslední Aristokratka - Evžen Boček

Příběh Marie Kostkové začíná v její rodné Americe, kde se společně se svojí matkou, otcem a kočkou Carevnou, připravuje na let do České republiky, aby se usadila v rodovém sídle, v zámku Kostka. Marie ale záhy zjišťuje, že bydlet na Kostce není žádný med. Na soužití s otcem skrblíkem a povrchní matkou si zvykla již v Americe. Ale co takhle kastelán Josef, který k smrti nenávidí turisty? Paní Tichá, která za největší kamarádku považuje ořechovku a pan Spock, který je hypochondrem skrz naskrz?

Poslední aristokratka může být s klidným srdcem zařazena do odpočinkové četby, která má navíc schopnost vás nesmírně pobavit. Jedná se o jednohubku psanou formou deníkových zápisků samotné Marie. Hlavním námětem je jak nejvíce oškubat zákazníka, jak se efektivně vyhnout vyplácení výplat, a jak škudlit, škudlit a škudlit. Neznalost českého jazyka mnohdy nahrává humorným situacím, záchvat smíchu však dokážou vyvolat i běžné poměry a rozličná škála charakterů, kdy někteří obyvatelů zámku podle uvažování přišli z doby kamenné. 

Humor je místy poněkud nucený, jindy vykouzlí úsměv na tváři a někdy vás nějaká hláška naprosto odrovná. Bez humoru a ironie by to tedy nefungovala, ale i zde je jedno ale, a to, že humor prochází stále stejným schématem. Z těchto důvodů je ke konci poněkud složitější udržet pozornost, protože příběh prakticky postrádá jakýkoliv větší děj. 

2. Aristokratka ve varu - Evžen Boček

Život na zámku opravdu není žádná výhra, to už si Marie ověřila na vlastní kůži. Žít s otcem skrblíkem, u kterého posedlost penězi každým dnem stoupá a s matkou, která nadevše zbožňuje princeznu Dianu je jedna věc. Ostatní osazenstvo nejchudšího zámku v Čechách tomu také nepřidává. V Aristokratce ve varu se rozjíždějí nejděsivější strategie, jak co nejvíce vydělat na zákazníkovi, ať to stojí, co to stojí. 

Aristokratka ve varu se svému předchůdci bohužel nevyrovnala, ba naopak, za Poslední aristokratkou zaostává. Humor už tu nepůsobí tak, jak by měl, je více méně nucený a neustále se opakuje. Fungovalo to jednou, ale nefungovalo to napodruhé. Absence děje také nepůsobí zrovna pozitivně, a triky na přilákání turistů vysoce hraničily s nereálností. Samozřejmě je potřeba brát v úvahu i jistou nadsázku, ale co je moc je někdy opravdu příliš a Aristokratka v tomto případě upadla do mdlého stereotypu.

3. Aristokratka na koni - Evžen Boček

V Aristokratce na koni autor nakonec dostál kvalitě prvního dílu, a oproti tomu druhému se docela vyšvihl. Není totiž nic horšího, než když se vlastní otec rozhodne v rámci zvýšení tržeb obětovat vlastní dceru. Co vás čeká v poslední dávce aristokratky? Paní Tichá v kombinaci s ořechovkou, hypochondrický pan Spock, věčně nabroušený Josef a dokonce i nová příbuzná v podobě tetičky Nory.

Co nabízí Aristokratka na koni oproti předcházejícím dvěma dílům? Rozhodně je tu patrný jakýsi posun a vývoj hlavní hrdinky, která už by se na všechno nejraději, slovy paní Tiché, vysrala a bere otěže do vlastních rukou. Sice ji děsí stále narůstající podoba s vlastním otcem skrblíkem, ale když to sype?

A co humor? Humor stále drží svoje schéma, ale autorovi se podařilo ho trefně vměstnat do poněkud neotřelých i všedních situací. Subjektivně působí tak i onak. Aristokratická série nikdy nebude považována za vrchol kvalitní literatury, ale jako forma pobavení a oddechové četby svůj účel plní. 


Tip na čtení: Všechny tři díly jsem četla hned po sobě, a v rámci toho bych možná doporučovala je číst s větším časovým rozestupem, hlavně kvůli humoru, který má velice blízko k tomu spadnout do stereotypu.

zdroj obálek: Databáze knih
A co vy a Aristokratka?

11 komentářů:

  1. Aristokratku jsem četla a velice se mi líbila. Všem vřele doporučuji. V dnešní uspěchané době se jedná o velmi příjemnou formu odpočinku.

    OdpovědětVymazat
  2. Ehm, já osobně moc české spisovatele nevyhledávám z určitých důvodů.. Myslím, že naposledy jsem četla Čapka, ale to bylo jen kvůli maturitě.. :) Ale pokud někdy o nějaký díl v knihkupectví zavadím možná mu dám šanci a zkusím to s ním.. ;))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já také české autory zrovna nevyhledávám, mám k tomu své důvody, ale Aristokratka se mi více méně, kromě druhého dílu, líbila. Člověk si musí trochu zvyknout na ten humor a nereálné situace. Pak se skvěle zrelaxuje :)

      Vymazat
  3. Těším se, až se k nim dostanu! NIcméně musím srašně pochválit to provedení knihy. Obálka je každá z nich neskutečná :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty obálky jsou opravdu nádherné, a jak spolu krásně ladí :)

      Vymazat
  4. Mám v podstatě stejný názor :) Jen si říkám, o čem chce autor v dalších dílech (v nějakém nedávném rozhovoru jsem četla, že pracuje na dalším) asi tak psát, když už teď se opakuje. Hlavně aby se z toho nestala Aristokratka v růžové zahradě...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Co? On chystá další díly? Tak tato informace mi jaksi unikla, nicméně mám pocit, že bude autor vykrádat už jen sám sebe a knihy se nesetkají s pozitivním ohlasem. Už teď to bylo takové nadstavené :)

      Vymazat
    2. Chystá, a nikdo neví kolik :D Já na ni narazila na blogu Všechno je příběh

      Vymazat
  5. Tyto knihy jsem nečetla a ani mě to neláká. Ale minirecenze hezká :)

    OdpovědětVymazat
  6. Autora ani knihy nepoznám, takže som vďačná za tipy :-) Vyzerá to na dobré a vtipné oddychovky :-)

    OdpovědětVymazat

Created by Agata for WioskaSzablonów. Technologia blogger.