Seriálová zákoutí: Gilmorova děvčata

Zdravím knihomolové,
pokud sledujete FB stránku blogu, jistě už víte, že jsem v novém roce chtěla blog obohatit i o seriálovou podstatu. Tyto články nebudou nijak časté, pravděpodobně půjde o jeden článek měsíčně, ve kterém si do parády vezmu jeden seriál. Vedle knih jsou seriály mojí druhou vášní, sleduji je téměř každý den, v každé volné chvilce. 
Žánrově se přikláním k takovým těm "klasikám", jako jsou Přátelé, Gilmorova děvčata či Jak jsem poznal vaši matku. Nepohrdnu ani historickým tematikám jako je Království, Vikingové, no a mé oblíbené fantasy chybět také nemůže, zde samozřejmě patří první příčka Hrám o trůny. Co na druhou stranu ráda nemám je zombie tematika a různé post-apokalyptické náměty.
Dnes jsem se rozhodla začít se seriálem, který jsem viděla nesčetněkrát, a který je teď hodně aktuální, vzhledem k faktu, že v listopadu vyšly nové díly - Gilmorova děvčata. 

ZÁKLADNÍ INFORMACE

Počet sérií: 8
Počet dílů v sérii: většinou 22, poslední série 4
Obsazení: Lauren Graham, Alexis Bledel, Scott Patterson, Melissa McCarthy, Kelly Bishop, Edward Herrmann, Liza Weil, Keiko Agena...
Start: rok 2000

VĚČNĚ UKECANÉ DÁMY

Neznám nikoho, kdo by neznal Gilmorova děvčata. Ať už pouze z doslechu nebo z osobní zkušenosti. To první, co většinu napadne, jsou dvě "užvaněné" dámy, které chrlí jedno slovo za druhým bez chvilky oddechu. Proplouvají svým životem, dělají chyby, řeší vztahy, kariéru, školu, no prostě běžné lidské věci. Od ostatních se ale výrazně odlišují. Kávu mohou pít celý den a jejich konzumace jídla je prakticky neomezená. 

Gilmorova děvčata je potřeba brát trochu s nadhledem. Nebo alespoň já je tak beru. Nelze brát seriál úplně vážně, když pomineme běžné lidské starosti a radosti. Idylický vztah mezi matkou a dcerou, který funguje na velice zvláštní bázi, není až tak typický, a místy může působit uměle. Nefungují tu téměř žádná pravidla, jedná se tak trochu o bohémský život v menším městečku, které umí zapůsobit. Nejeden fanoušek by chtěl žít ve Stars Hollow, ale ani tak to ve skutečnosti nefunguje.

Jeden vtip následuje druhý, nechybí ani věčná ironie a sarkasmus. To je snad jedna z nejsilnějších stránek seriálu, ale ruku na srdce, i zde se najdou vtipy, které nejsou až tak vtipné, místy i nevhodné. Ač jsem viděla seriál několikrát, stále jsem nějaké vtipy nepochopila, a stejně na tom byli i herci představující hlavní postavy. I oni měli problém s pochopením některých žertíků, které jim musely být vysvětleny. 

Vzhledem k rozsahu seriálu je tu dostatečný prostor na vývoj postav, rozvoj mezilidských vztahů, i na obyčejné epizody, které nemají valný význam, ale dokážou potěšit seriálovou a romantickou dušičku. 

Proč jsou Gilmorova děvčata tak oblíbeným seriálem, a proč se k nim tak ráda vracím? Protože se u nich skvěle relaxuje, nemusí se u nich přemýšlet, skvěle vás pobaví a zatáhnou do dění. Velkou zásluhu na tom mají i dvě sympatické herečky, které předvedly opravdu skvělé výkony, a které si prostě musíte zamilovat. Když k tomu všemu přidáte vtipné situace, ironií okořeněné momenty, hromadu sarkasmu, otázky běžného života a mezilidských vztahů, idylické městečko a kávu, americkou kulturu, řekněte, kdo by nakonec nechtěl být jako Gilmorky? Tato forma relaxace prostě (ve většině případů) musí klapnout.

GILMORKY PO LETECH

Byla jsem nadšená, když jsem se doslechla, že se Gilmorky po letech skutečně vrací. A nebyla jsem sama, seriálový svět byl napnutý k prasknutí. Premiéra čtyř dílů byla snad největší událostí světa seriálů v roce 2016. Ptáte se, jestli čtyři díly nejsou málo? Nejsou, protože se nejedná o seriálovou délku, jsou delší a sledují celý rok v životě Gilmorek. Ale..

Jako velký fanoušek jsem byla opravdu zklamaná. Rory po škole a po první pracovní zkušenosti neví, co se svým životem. Lorelai je po letech stále tam, kde byla, s tím rozdílem, že díky různým chirurgickým zákrokům vypadá poněkud opuchle. Zápletka je poněkud průměrná, což by nemuselo vadit, kdyby tyto čtyři "seriálové díly" neobsahovaly tolik nepotřebné vaty, která místy doslova nudí! Už ani ten vtip nepůsobil tak, jako v původních sériích. 

V nových Gilmorkách se již nesetkáme s dědečkem Richardem, protože jeho představitel Edward Herrmann bohužel zemřel. Na své původní pozici chybí i Sookie, jejíž absencí nové díly trpí snad nejvíce. 

Nemohu se zbavit pocitu, že nová Gilmorova děvčata jsou poněkud vynucená, umělá a nedomyšlená. Jsou jako by upletená horkou jehlou bez značného rozmyslu. Ale tak to většinou bývá, když se po letech vrací k velice oblíbenému seriálu. Nechci vypadat tak, že tu na nové díly jen nadávám, i pro mě bylo příjemné vrátit se zpět na stará místa, jen už to nebylo ono.
Nemohu nepřipojit také úvodní znělku, která je naprosto skvělá, chytlavá, příjemná, trefná a ještě spoustu dalších věcí :D

A co vy a Gilmorova děvčata?
Zdroj fotek: Edna.cz


10 komentářů:

  1. Miluji Gilmorky, jeden z mých nejoblíbenějších seriálů.
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovědětVymazat
  2. Eh, tak teď to na sebe prásknu "Gilmorova děvčata" - jsem sledovala jako malá a dělám to až do dnes, ale díly o kterých jsi v tomto článku mluvila jsem neviděla a jsem za to ráda, protože jestli jsou opravdu taková jak popisuješ raději si Gilmorky budu pamatovat takové jakými do teď byli.. ;))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já také, strašně ráda se k nim vracím, i když je znám téměř nazpaměť. Tohle je můj subjektivní názor, někomu se to líbit může, ale já byla prostě zklamaná. Nakonec jsem vydržela dívat se na tři díly ze čtyř. Po tom třetím jsem neměla sebemenší chuť se pouštět do posledního, a to jsem ho viděla nějak před Vánoci, což už je dost dlouhá doba :)

      Vymazat
  3. Baru, máš to tu krásně nové, úplně jsem chvíli zírala, u koho to jsem, čekala jsem tmavší design a on na mě koukl takový prosvětlený. Krása. Ke Gilmorkám - musím s Tebou souhlasit, ty poslední čtyři díly mě taky celkem nudily a hlavně se v nich podle mě snažili strašně násilně adresovat problémy, které byly pro obě hlavní postavy důležité především v momentě, kdy seriál původně končil, nebo v několika málo letech poté. Ten časový skok je příliš velký na otevírání těchto záležitostí. Ale zase nebudu lhát, ráda jsem se po letech do Star Hollow vrátila, to jo. Příště ale už spíše skrz staré série :) Těším se na další příspěvky do nové rubriky. Měj se moc hezky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kristýnko, děkuji, já a samozřejmě i blog jsme potřebovali v novém roce trochu prozářit, ta hnědá to tu tak nějak ubíjela a já jsem s ní nebyla spokojená. Děkuji, děkuji, jsem ráda, že jsem zase po čase narazila na někoho s obdobným názorem :) Měj se moc krásně a užívej života :)

      Vymazat
  4. Wow, jak píše Kristýna nade mnou :-) Chvíli jsem žasla, kde jsem se to ocitla :-) Působí to na mě daleko vřeleji - hezké :-)
    Gilmorky miluju, ráda vzpomínám na doby školy, kdy jsem letěla domů, abych stihla další díl... a čas od času mám období kdy všech sedm serií doma sjedu na compu...
    O nových dílech vím, ale zatím jsem je neviděla :( Neumím tak dobře anglicky, a ještě jsme nezjišťovala, zda se dají sehnat s titulky..
    Krásný večer.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, jsem ráda, že se to líbí :)
      Nové díly Gilmorek se dají už shlédnout na různých stránkách se seriály a jsou už dokonce titulky všech čtyř dílů, i když dabing předchozích sérií vůbec není špatný a na jejich hlavy jsem docela zvyklá.
      Krásný večer i Vám :)

      Vymazat
  5. Ja osobne som tomuto seriálu nejako nepodľahla. Počula som o ňom, máš pravdu, že asi každý o ňom počul v nejakej súvislosti :-) Ale nenalákal ma, nie je to práve môj štýl. Každopádne je fajn, že tebe sa pri tomto seriáli dobre relaxuje a páči sa ti :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Gilmorky jsou prostě nejlepší :) Sice jsem je dokoukala asi zhruba před rokem, což je dost ostuda, ale absolutně jsem si je zamilovala a vůbec nechápu, jak je možné, že jsem se k nim nedostala dříve.

    Nové díly mě také dost zklamaly. Hlavně mi přišlo, že Rory není... Rory. Byla úplně jiná a jak si sama řekla, Lorelai byla zaseknutá na místě. Podle mě by bylo mnohem lepší, kdyby je před lety nepřestali vysílat, bylo by to rozhodně přirozenější než tohle.

    Ale i tak bych chtěla další pokračování. Sice jsem tušila, jak bude tahle minisérie končit, ale pro mě to bude perfektní konec až v momentě, kdy Rory zůstane s Jessem. I když to se asi nestane i kdyby pokračování bylo, ale i tak...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To tak většinou bývá, když se vrací k sérii, která byla dobrá a chtějí ji nějakým způsobem obnovit. Gilmorky si, alespoň podle mě vyčerpaly všechna témata v původní sérii, takže se vlastně ani nic pořádného nestalo, a té vaty bylo opravdu hodně. Pořád se ale nemohu donutit podívat se na poslední díl, vůbec se mi do toho po muzikálové show nechce :D

      Vymazat

Created by Agata for WioskaSzablonów. Technologia blogger.