Recenze - Magnus Chase and the Hammer of Thor

Název: Magnus Chase and the Hammer of Thor
Série: Magnus Chase a bohové Asgardu
Díl: 2.
Počet stran: 496
Rok vydání: 2016
Nakladatelství: Penguin Random House UK

Americký spisovatel Rick Riordan píšící jak pro děti, tak pro dospělé, opravdu nezahálí. První díl Percyho Jacksona vyšel už v roce 2005 a od té doby nás autor pravidelně zásobuje příběhy, které mají podklad v rozličných mytologiích. Jako první se dostalo pozornosti řecké mytologii, která byla následně vystřídána tou římskou. Pak jsme nějakou dobu setrvali v Egyptě a nyní se dostalo i na mytologii severskou. The Hammer of Thor je již druhým dílem plánované trilogie, a v roce 2016 také velice očekávanou knihou. Druhé díly jsou velice často považovány za přechodné a tudíž i nejslabší, nicméně zde to neplatí, protože druhý díl Magnuse byl o chlup lepší než ten první..

Thórovo kladivo se již nějakou dobu pohřešuje, což by vůbec nemusel být problém, kdyby bez něj bůh hromů nebyl totálně bezmocný, a kdyby na jeho prahu nečíhali giganti, kteří by se chtěli zmocnit vlády. Ztráta Thórova kladiva ale není vším, s čím se naši hrdinové musejí vypořádat. Za všemi neobjasněnými otázkami a vybojovanými bitvami, snahou zůstat naživu stojí ale ještě něco. Něco, s čím nikdo nepočítal.

Rick Riordan opět přichází se svojí záměrnou šablonou, kterou dobře známe z předchozích příběhů. Vyskytne se nějaký božský problém, který samozřejmě budou řešit naši hrdinové na úkor svých životů, ukáže se, že daný problém je předzvěstí něčeho daleko horšího, a lup, nakonec je problém nějakým způsobem vyřešen. Ptám se, jestli to už není trochu nuda, jít do příběhu s tím, že vlastně víte, do čeho přesně jdete. Pravděpodobně to už trochu okoukaností zavání, nicméně autor si čtenáře dokáže získat tak jako tak, takže v tomto případě mu to může být klidně odpuštěno. Nicméně příběh se velice těžko zbavuje předvídatelnosti, což je vzhledem k výše zmíněnému logické. 
Kromě této šablony se autor rozhodl příběh obohatit také o aktuální problémy, které kráčejí ruku v ruce s rozdíly mezi jednotlivými náboženstvími a tolerancí, na kterou místy také poukazuje. 
Kombinace nového a starého, minulosti a přítomnosti, severské mytologie a novodobého světa, to vše funguje na jedničku. Novodobý svět zahalen do severské mytologie stále překvapuje a odtajňuje i méně známá zákoutí vikinské minulosti. 

Neodmyslitelnou součástí Riordanových knih se stal už kdysi dávno humor, bez kterého by to pravděpodobně vůbec nefungovalo. Humor je všudypřítomný a chytlavý. Hlavní hrdinové v čele s Magnusem se nebojí tváří v tvář smrti zavtipkovat, udělat si srandu z nepřátel či zajít až do ironie. Kromě toho čtenáře čeká neuvěřitelná vlna akce, napětí, nečekaných a překvapivých bojových kousků a postupné gradace, která se příběhu drží, jak je zvykem až do úplného závěru. Na své si lehce přijdou i romantické duše a milovníci upřímných momentů.

K touze přečíst si tento díl přispívá i fakt, že se autor rozhodl provázat Magnuse, už s dříve napsanými sériemi a hrdiny. Bacha na nostalgii!

"But one thing I'd learned from being a son of Frey - I couldn't always fight my friend's battles. The best I could do  was be there to heal their injuries." (strana 180)

Magnus je dost často srovnáván a přirovnáván k Percymu. Jistě nezapřeme, že obdobné rysy mají, ale rozhodně se v mnoha věcech liší. Magnus od prvního dílu ušel dlouhou cestu, je vyspělejší a vyzrálejší. Více přemýšlí a uvažuje nad věcmi. Už to není nezkušený kluk, který najednou zjistí, že jeho otcem je norský bůh. Ve svých snahách je neoblomný a bojuje až do konce. Přátelství si cení nadevše, je upřímný, věrný a obětavý. Smysl pro humor se mu jen tak neodpáře. 

Na scénu se vrací i Samirah, která během záchrany kladiva nejvíce strádá a musí se vypořádat s mnoha božskými i mimo božskými problémy. Sam je lehce odsunuta do pozadí díky své sestře/bratrovi Alex, která/který snad sehraje ještě větší roli v závěrečném dílu. Alex je nezkrotná/ý, divoká/ý, ale v hloubi duše také citlivá/ý.

Samozřejmě nesmí chybět i Magnusovy nejvěrnější přátelé, trpaslík Blitz a elf Heart, kteří se sem tam zjeví a chvíli vládnou zápletce. Nicméně ani oni už nejsou středem příběhu.


Pokud už máte nějakou zkušenost s Riordanem, jistě už předem víte, co čekat. Autor nabízí vše, co už nabídl v předchozích knihách, takže pokud se bojíte, že by vás Magnus mohl zklamat, nebude tomu tak, protože i tato série si drží tu "riordanovskou kvalitu". Na druhou stranu šablona, podle které autor jede už několik let, nebude stačit napořád a dříve či později bude muset přijít s další originální myšlenkou.

Tento druhý díl zároveň představuje jakýsi odrazový můstek do samotného závěru, který podle konce tohoto dílu, bude snad více epický, než tomu bylo u závěru série Bohové Olympu. Jistí si tím být sice nemůžeme, ale nasvědčuje tomu mnohé, a nebude to pouze samotný Magnus, na kterého se budeme moci těšit.

Na své si přijdou i fanoušci Tolkiena, jehož motiv Prstenu se v příběhu také vyskytuje, ne jako kopírování zápletky, ale jako vyjádření pocty a uznání.

4/5

8 komentářů:

  1. Riordan napísal mnoho kníh a ja som v ich čítaní veľmi pozadu. Táto séria so severskou mytológiou ma zaujalala, zatiaľ som však nesiahla ani po prvom diele. Tak hádam raz áno, trošku škoda toho pridržiavania sa šablóny väčšiny jeho príbehov, ale aj tak to môže byť dobré čítanie :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je velká škoda, já jsem si jeho knihy zamilovala, ač jsou pro mladší čtenáře :) .. Podle mě je to držení se stejné šablony záměrné, protože se jedná o stejný typ knih, na kterých Riordan vysvětluje chod dané mytologie a chce, aby to tak bylo :)

      Vymazat
  2. Percyho Jacksona jsem četla a do mytologie jsem se zamilovala. Nevěděla jsem ale, že Riordan píše další série. Teď už to vím a určitě si je přečtu :)

    http://katiehoral.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Magnuse rozhodně doporučuji, vedle Percyho je to moje nejmilejší série od tohoto autora.
      Klidně bych zkusila i tu egyptskou mytologii, ale ta si mě tak nezískala.

      Vymazat
  3. Ricka Riordana znám díky sérií "Bohové Olympu" - sice jsem se k sérií zatím nedostala, ale doufám, že se mi to co nejdříve podaří.. ;) A co se týče této knihy, slyším o ní poprvé, ale už jen to, že v knize jsou trpaslíci a elfové mě nutí po knize se podívat.. :D Jinak děkuji za další skvělý typ, i když nevím, kam ti knihy budu dávat.. ;))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to si určitě nejdříve přečti Percyho Jacksona, protože tato série Bohům Olympu předchází. Nemáš zač, hold problém s místem má snad každý knihomol :) :D

      Vymazat
  4. Kniha vypadá rozhodně zajímavě, přiznám se, že po prvním i druhém díle vždy šilhám v knihkupectví a zatím odolávám, ale určitě si ji ráda časem přečtu.

    OdpovědětVymazat

Created by Agata for WioskaSzablonów. Technologia blogger.