Recenze - Einstein & Einstein

Název: Einstein & Einstein
Autorka: Marie Benedictová
Počet stran: 270
Rok vydání v ČR: 2017
Nakladatelství: Metafora

Albert Einstein se narodil v roce 1879 v Německu. Snad nejvíce se proslavil obecnou teorií o relativitě a za fyziku mu nakonec byla udělena i Nobelova cena. Tento muž je pokládán za jednoho z nejvýznamnějších vědců 20. století. Ale Einstein nebyl na všechno sám, po jeho boku stála žena, která milovala vědu stejně jako on - Mileva Marićová. Příběh této ženy začíná v roce 1896, kdy se její život od základů mění...

Kniha Einstein & Einstein je příběhem o lásce, oddanosti, věrnosti, snaze a trpělivosti, který se odehrává na pozadí vědeckých objevů. Je to příběh o ženě, která stála ve stínu Alberta Einsteina, obětovala mu svůj život a zapomínala na svůj. Ale v první řadě je to příběh o velice silné a odhodlané osobnosti, která za svůj život musela zdolat neuvěřitelné množství překážek, aby nakonec našla samu sebe..

Autorka Marie Benedictová si stanovila velice obtížný úkol, když se rozhodla psát o ženě, jejíž život je do jisté míry tajemstvím a odhalit tak i stinné stránky osobnosti velice uznávaného vědce. O Milevě se toho nedochovalo tolik, jako o jejím manželovi, a i když se autorka snažila, co nejvíce čerpat z dochovaných zdrojů, příběh je z jisté části fikcí. Nicméně právě fikce poskytla autorce odrazový můstek k sepsání příběhu, který za srdce dokáže chytit nejednoho čtenáře a rozvířit velkou škálu emocí.

Hlavním předmětem beletrizovaného životopisu o Milevě a Albertovi rozhodně nejsou rozsáhlá pojednání o vědě, fyzice a matematice, jak by se mohlo zdát. Jde především o to, poukázat na Milevu jako osobnost, ale i ženu a vědkyni. Jedno s druhým se nevylučuje, i když v životě Alberta by rozhodně mohlo. Mileva ve svém životě stojí před nejednou překážkou, opovrhováním a podceňováním. Její vztah s Albertem, který ze začátku vypadá opravdu idylicky, se postupně vyvíjí, a klacky, které ji Albert hází pod nohy, čtenáře doslova donutí s Milevou soucítit a fandit jí všemi deseti. 

Pro román není vědecké prostředí zrovna typické, ale zde se povedlo vykreslit na jedničku a skvěle dokreslovalo a obohacovalo celý příběh a vztah Alberta a Milevy. Čtenář se hned na prvních stránkách přenáší do doby konce devatenáctého století, do doby, kdy vzdělaná žena představovala více méně urážku a hledělo se na ni skrze prsty. Kdy lidé z východního Rakousko-Uherska nebyli dost dobří a formovali se první myšlenky o nadřazenosti ras. 

Příběh je psán velice příjemným a zároveň trefným stylem. Postupně se vyvíjí, stejně jako vztah Milevy a Alberta, místy nabízí rozsáhlejší náhled do Mileviny duše, pak také příjemné chvilky v Albertově společnosti, které jsou střídány nepříznivými zvraty. Milevina trpělivost je mnohdy napínána tak, že má čtenář pocit, že už to déle nevydrží, ale je tomu přesně naopak. Nakonec i takhle zkoušený vztah musí jednoho dne vygradovat.


Mileva Marićová byla první ženou Alberta Einsteina. Byla také nadanou vědkyní a matematičkou. Jako jedna z mála žen dané doby vystudovala Univerzitu a prokázala, že i když je žena, její přínos může být stejně hodnotný, jako by tomu bylo v případě mužů. Mileva byla rozhodně cílevědomá, velice inteligentní, citlivá a snaživá. Setkání s Albertem Einsteinem pro ni bylo prokletím ale paradoxně také štěstím. Jejich vztah, i když nebyl nakonec tím, čím se zdál, dal život třem dětem, které byly milovány.

Na Milevu toho bylo mnohdy naloženo až příliš, přesto šla neustále dál, i když někdy ztratila či zapomněla svoji cestu. Dokázala se vypořádat snad s každou nepřízní osudu, která v ní vždy něco zanechala. V jistém slova smyslu byla nepoučitelná.

Příběh Milevy sice začíná v době nástupu na Univerzitu z Curychu, nicméně Milevin dřívější život je také důležitou součástí příběhu. Časté návraty do minulosti slouží jako prostředek k ucelení Milevina života. Čtenář se dozvídá, proč je taková jaké je, jaké je její rodina, a odkud se vzala ta posedlost matematikou a vědou.


Příběh o Milevě Marićové se s klidným srdcem může zařadit mezi další povedené životopisy z dílny Metafory. Ač se částečně zakládá na fikci, pořád stojí na neochvějných základech skutečné reality. To, jaký přínos měla Mileva pro Albertovu vědeckou kariéru, je ale stále do jisté míry záhadou. Je velká škoda, že se toho o Milevě nedochovalo více, protože téma "žen po boku významných mužů" je v poslední době opravdu hodně aktuální a trefné.

Příběh rozhodně doporučuji všem, kteří mají zájem o netypické ale skvěle vystižené prostředí, o silnou hlavní hrdinku, která hledá svoji cestu a zkrátka o skvělý a pohlcující příběh, který ve čtenáři dokáže vyvolat velké množství emocí. Knižní Milevu si nejde než nezamilovat. 

5/5
Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Metafora.
Knihu si můžete zakoupit zde.

9 komentářů:

  1. Pěkná recenze. Knihu jsem nedávno dočetla a můžu potvrdit, že je opravdu zajímavá a velmi čtivá.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, to jsem ráda, že je někdo podobného názoru, určitě nás bude víc :)

      Vymazat
  2. Einstein mě vždy fascinoval už jenom tím, jak byl chytrý.. :) A vůbec by mě nenapadlo, že v jeho životě mohla být nějaký žena, i když co se vlastně divím je to chlap.. :D Každopádně až dočtu vše, co mám rozečtené tak se třeba na knihu vrhnu a doufám, že mi Einsteina více přiblíží.. ;))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Co zrovna čteš, hoď mi nějakou inspiraci :) ..
      Tahle kniha je opravdu skvělá, už jen proto, že se jedná o beletrizovaný životopis, ale je pravda, že když se řekne Einstein, jeho žena mě hned nenapadne :D

      Vymazat
  3. No tak stále čtu "J.R.R. Tolkien životopis pána příběhů", mám rozečtenou "Divergence", chystám se objednat "Harry Potter a ohnivý pohár" a ještě čtu "Hobit aneb cesta tam a zase zpátky" a ještě od Rowlingové čtu scénář "Fantastická zvířata a kde je najít v originálu" - ehm, není toho málo já vím.. :D Ale možná je tohle šance zjistit něco o Einsteinovi.. ;))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tento životopis jsem začala číst také, ale čte se docela pomalu, když chce člověk vstřebat veškeré informace. Na Divergenci jsem se také chystala, ale pak jsem to zavrhla. Možná se k tomu zase někdy dostanu, ale po mnoha recenzích v negativním duchu si tím nejsem jistá.
      Hobita čtu také v rámci čtenářského klubu My čteme. A dokonce jsem se včera dostala k dalším překladům Rohirů a tak mě to pohltilo, že jsem je celé dodělala a bylo to nesmírně zajímavé, hlavně počátky Seveřanů a lidu Éothéodu. Fantastická zvířata v originálu jsem četla také (překvapivě) a bylo to tají mile čtení 😄

      Vymazat
  4. Přesně jak říkáš.. :) Upřimně já ještě recenze nečetla a jsem i ráda, protože to jen člověka odradí.. Také čtu hobita v rámci klubu "My čteme" ;) Ehm, tak to mě těší ještě více! No já je momentálně čtu a vypadá to dobře a zdá se, že to i brzy dočtu tedy doufám.. ;))

    OdpovědětVymazat
  5. Tak to je kniha, kterou bych u tebe opravdu nehledala :D Nic proti :D Ale nenapsal to Tolkien a k fantasy to má taky daleko, pokud tedy není fyzika pro tebe fantasy svět :D
    Kniha mě zaujala a chvilku jsem také o ni přemýšlela, ale obávala jsem se, že mě to nebude bavit, ale spletla jsem se. Já vyhrála od Metafory Fridu a již jsem ji kdysi četla a také úžasná kniha :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teď si mě pobavila :D Je fakt, že fyzika. chemie a matika pro mě jsou takové neznámé a neprobádané až fantasy světy. Nicméně jsem toho názoru, že by si člověk měl sem tam odskočit do trošku jiného žánru. Navíc tyto beletrizované životopisy od Metafory mám velice ráda :)

      Vymazat

Created by Agata for WioskaSzablonów. Technologia blogger.