Recenze - Královna ohně

Název: Královna ohně
Autor: Anthony Ryan
Série: Stín Krkavce
Díl: 3.
Počet stran: 688
Rok vydání v ČR: 2016
Nakladatelství: Host

Vélin Al Sorna musí pomoci vrátit Říši Královně.
Po boji o holý život má královna Lyrna za úkol odrazit vpád volarské armády a znovu dobýt nezávislost Sjednoceného království. Aby dosáhla svých cílů, musí udělat víc než jen shromáždit své věrné příznivce. Musí se spojit se silami, které jsou jí odporné, a přivést válku k branám nepřátel.

Zajistit vítězství má Vélin Al Sorna, avšak jeho cesta je plná obtíží. Volarská armáda má na své straně tajemného Spojence, který svým služebníkům nabízí dar věčného života. Pokud má království zvítězit, musí Vélin Al Sorna Spojence zničit. Jenže porazit protivníka, jehož není možné zabít, je téměř nesplnitelný úkol, zvlášť když Vélinova píseň krve, zlověstně umlkla. (Anotace převzata ze stránek nakladatelství Host)

Britský spisovatel Anthony Ryan se začal plně věnovat své spisovatelské kariéře po úspěchu prvního dílu série Stín Krkavce. Píseň krve sklidila vesměs pozitivní reakce a Anthony Ryan byl nejednou vychvalován jako naprosto skvělý vypravěč. Vélin Al Sorna si získal nejednoho čtenáře. Pak ale vyšel díl druhý a nejeden čtenář byl zklamán. Ryanův spisovatelský um sice přetrval, ale příběh poněkud upadl. A jak si vedla Královna ohně, která by měla představovat závěrečný epický konec této historické fantasy trilogie?

Nebudeme si mazat med kolem pusy, protože Královna ohně se nevyrovnala ani dílu druhému, natožpak tomu prvnímu. Anthony Ryan už v druhém díle rozehrál takový příběh, v jehož moci již není mít pouze jednoho hrdiny. K pokrytí je jich zkrátka potřeba více a Vélin, ač se řadí mezi ně, tak nějak zapadá do pozadí. Je pochopitelné, proč autor přidal další hrdiny, ale bylo by bláhové myslet si, že to nemá žádný vliv na čtivost a samotný příběh. Pokud se vrátíme k samotnému Vélinovi, jeho příběh byl snad nejhorší. Od ostatních byl značně distancovaný a nevyvážený. Bylo to jako na houpačce, jednou byl jeho příběh napínavý a vedl do zdárného konce, jindy byl zbytečně natahovaný a doslova nudný. 

Co se týče samotného příběhu, ten se točil kolem dobývání Volarského impéria a snahy zničit Spojence jednou provždy. Celý příběh je doslova nabytý akcí a detailními scénami z bojů. Detaily jsou něco, v čem se autor naprosto vyžíval, nemyslím si však, že bylo nutné zacházet mnohdy až do takových podrobností. Proč? Protože to za následek mělo enormní nárůst hluchých scén, které vedly k jednoznačné nudě a stereotypu. Ani početné akční momenty, ani autorův spisovatelský um to nedokázaly zachránit. Celý příběh jednoduše ztratil náboj a dokonce i značnou nepředvídatelnost. 
K dobru autorovi se sem tam mihlo napětí a dobře ukončené kapitoly, které ponoukaly k dalšímu čtení. Nové informace ohledně imaginárního Ryanova světa také nechyběly, i když tento svět už je dobře a věrohodně vystavěný, plný historických podkladů, příběhů a legend, tradic, zvyklostí, kmenů, takže obdobné informace na vstřebávání už vlastně nejsou třeba.

Samotný závěr na tom je stejně jako celý třetí díl, stagnující, nezajímavý a rozhodně nebyl epický. Chyběl mu určitý wow efekt, něco, co by čtenáři vyrazilo dech a poslalo ho do kolen. Vždyť po tak dlouhé cestě si to tento příběh zaslouží. Navíc, kdo tak trochu ještě čekal sestru Šerin?
Opět zmiňuji, že Anthony Ryan je skvělý spisovatel, umí to se slovy tak jako málo kdo. Umí se vcítit do svých charakterů, umí je skvěle vést a doprovázet. Nemá problém s vykreslením prostředí a atmosférou. Má problém s úplně něčím jiným.


Jak už jsem jednou zmínila, Vélinův příběh upadl do pozadí a značně se distancoval od ostatních postav. Vélin byl vždy tahoun, ale tuto vlastnost mu autor prostě odebral. V Královně ohně byl spíše pesimisticky založený, drsně mlčenlivý a hlavně poněkud nevýrazný. 

Paradoxně daleko zajímavější osud stíhal bratra Frentise, který se zúčastnil přímého obléhání Volaru. Jeho příběh byl poněkud dynamičtější, plný akce, ale i poklidných momentů a pronásledování ve "snech", které pomohlo podívat se na vše z jiné stránky. Pro mě se v tomto směru stal tahounem Frentis. 

Lyrna se z bystré a inteligentní princezny stala ještě bystřejší a inteligentnější královnu. Ryanovi to s postavami vesměs jde a Lyrna je toho zářným příkladem. I když jsem ji nikdy nepovažovala za sympatickou, Ryan s ní dokázal skvěle pracovat a vypracoval ji do skvělého charakteru, který má svoji vlastní hlavu a umí číst mezi řádky, dokáže prosadit svoje zájmy, a přesto zůstává lidskou.

Reva šla a vždy půjde tak nějak mimo mě. I když jsem jí tak trochu na chuť přišla, také se vypracovala a z dítěte se stala ženou.


Královna ohně pro mě byla vesměs zklamáním, a popravdě jsem z toho byla smutná, protože Anthony Ryan tak skvěle začal. Spisovatelskou úroveň si sice udržel, ale to ostatní šlo vesměs dolů. Přemýšlela jsem, jaké by to bylo, kdyby autor trochu upravil první díl a zároveň tím všechno uzavřel a nepokračoval. Přece jen, první díl se od těch zbylých dvou značně distancuje. Ale co by kdyby, že?

Na autora rozhodně po sérii nezanevřu. Už dlouho mám zálusk na jeho novou sérii o dracích, a teď jsem se také dozvěděla, že nakladatelství Host připravuje překlad. K sérii Stín Krkavce se jednou rozhodně vrátím, třeba ji napodruhé uvidím jinak. 

3/5

11 komentářů:

  1. Taky jsem si říkala, že to někdy možná zkusím znovu. Spousta detailů mi unikla a tím i samotná návaznost mezi jednotlivými díly...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi tak, třeba to na podruhé bude lepší, uvidím, co ta jeho nová série, jsem opravdu zvědavá :)

      Vymazat
  2. Výborná recenze :) Na tuto sérii už se dlouho chystám :)Mám ráda fantasy, takže tuším, že by to mohla být kniha přesně pro mě :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, v tom případě jsem zvědavá, co na ni řekneš :)

      Vymazat
  3. To já se sérií ještě ani nezačala, ačkoliv bych moc chtěla :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych chtěla začít strašně moc sérií, ale bohužel na to nemám momentálně čas :D :/

      Vymazat
  4. Škoda, ten díl už není takový wow, snad se jednou k serii dostanu a třeba na mne bude tento díl působit jinak. Velmi pěkná recenze.

    OdpovědětVymazat
  5. Tohto autora mám dlho vo wishliste a rozhodne si chcem prečítať jeho knihy, najmä túto sériu. Avšak knihy sú pomerne drahé a tak budem musieť počkať, kým našetrím. Je škoda, že tento diel je kvalitatívne slabší, aj tak sa však teším na čítanie :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo tyto knihy nejsou zrovna levná záležitost, jsou to taky pořádní vazounci :D .. Cas, docela mě zajímá tvůj názor na tuto high fantasy, jestli se shodneme :)

      Vymazat

Created by Agata for WioskaSzablonów. Technologia blogger.