Recenze - Panicové

Název: Panicové
Autorka: Diana Gabaldon
Počet stran: 167
Rok vydání: 2017
Nakladatelství: Omega

Jamie prchá s žoldáky do Francie a na venkově se setkává se svým starým přítelem Ianem Murraym. Oba se zotavují a mají dobrý důvod, aby se nevraceli do Skotska. A oba jsou ještě panicové, i když měli spoustu možností, jak o něj přijít s dámami lehkých mravů. Ale Jamieho touha ho přivádí do nebezpečí. Osud oba mladé muže zavane do služby židovského doktora Hasdiho, který je najme jako doprovod dvou drahocenných pokladů na cestě do Paříže. Nic však není tak, jak se zdá. (Anotace převzata z oficiálních stránek nakladatelství Omega)

Americká spisovatelka Diana Gabaldon už nějakou dobu vyniká svým pojetím cestování v čase, které promítá do svých rozsáhlých příběhů o Claire a Jamiem. Na pozadí skotské drsné přírody a skutečných historických událostí rozehrává milostný příběh, který se táhne napříč stoletími. Ale ani tato rozsáhlá vyprávění nemohou pokrýt všechno, a tak se autorka rozhodla psát kratší útvary, které slouží, co by doplňky k původní sérii. Panicové jsou jedním z nich.

První, co rozhodně mnohé čtenáře překvapí, je krátkost tohoto příběhu. Celá kniha má sice přes 160 stran, ale příběh samotný a stěžejní končí na straně 89. Ptáte se, co je na zbývajících sedmdesáti stranách? Malá část zabírá autorčino intermezzo a zbytek pokrývá část Cizinky, která byla do knihy přidána na popud nakladatele. Tato část slouží jako taková návnada pro ty, kteří Cizinku nečetli, a i pro ty, kteří si chtějí osvěžit paměť. Marketingový tah, ve kterém bylo spojeno příjemné s užitečným. 

Samotný příběh je logicky velmi jednoduchý, není tu prostor téměř na nic, kromě základní kostry příběhu a občasných myšlenek hlavních hrdinů. Příběh sám o sobě špatný není, autorce se do toho mála podařilo vměstnat poměrně hodně akčních momentů, které střídala s přímými dialogy na rozličná témata. Samozřejmě se často držela hlavního námětu příběhu. Jak už je výše jednou psáno, příběh to špatný nebyl, ale šlo z něj vytěžit daleko, daleko víc. Chyběla tomu výraznější pointa, wow efekt, něco, co dodá povídce šťávu, po které si čtenář řekne: "Na to, jak to bylo krátké, to bylo fakt skvělé." 

Co je, však na 100% hodno chvály je grafické zpracování knihy. Ať už se jedná o samotný přebal, tvrdé desky a celkové vnitřní zpracování, které dokáže vyvolat atmosféru.


Diana Gabaldon to vždy uměla s postavami a jejich charaktery. Ti, co četli Cizinku, samozřejmě vědí, kdo je Jamie Fraser, ti, co ji ještě nečetli, vlastně netuší. Panicové jsou těmto lidem schopni předložit jakýsi předobraz Jamieho. Autorce se na těchto devadesáti stránkách podařilo nastínit jeho charakter dokonce i v poněkud hlubší rovině. 

Ian Murray v tomto ohledu sloužil spíše jako takový doplněk do knihy, aby si měl Jamie s kým vyměňovat myšlenky, aby se mohl v případě nouze na koho obrátit. Nic víc, nic míň.

********

Pro zarputilé fanoušky Diany Gabaldon a její Cizinky jsou Panicové rozhodně povinností. Tato povídka představuje předehru před tím hlavním. Nicméně kdyby se někdo rozhodoval, jestli se do Cizinky pustit právě na základě Paniců, rozhodně tak nedělejte, protože se jedná o dva naprosto odlišné útvary a Cizinka toho čtenáři nabízí daleko víc. 

Pořád se nemohu ubránit dojmu, že šlo z této povídky udělat něco víc, dát ji nějakou váhu, něco, co by jednoho odzbrojilo. To se bohužel nestalo, ale i tak se jedná o velice příjemné čtení o mladících na jeden večer. 

3/5
Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Omega.
Knihu si můžete koupit na jejich e-shopu nebo na e-shopu knih Dobrovský.

16 komentářů:

  1. Omega mi potom psala, že tu ukázku tam chtěla sama autorka. V některých vydáních tedy ukázka je a v některých ne. Alespoň na goodreads jsem si to ještě dohledávala :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V knize je jasně psáno, že to chtěl vydavatel a nedivím se, protože jinak by nemělo cenu knihu asi ani vydávat. A to co píšeš je možné, ale Omega překládala zrovna tuto knihu, takže klidně někde může a nemusí. Ale jde o tuto knihu, a tam v originále je 😉

      Vymazat
  2. Hezky napsáno. Délka povídky mě taky překvapila, čekala jsem maličko delší.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, také jsem byla hodně překvapená, když jsem došla na konec :/.

      Vymazat
  3. Moc pěkná recenze, já knihu už také četla a čekala jsem prostě více :) Škoda, že je tak kraťoučká a v podstatě o ničem :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také jsem čekala víc, ono by ve výsledku ani nevadilo, že je tak krátká, kdyby do toho dala autorka nějakou tu větší pointu, nějaký ten boom na konec :)

      Vymazat
  4. O knihe som už počula, ale nemám v pláne ju čítať, aspoň zatiaľ. Rada by som sa však niekedy konečne dostala k hlavnej sérii :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tu doporučuji, já bych ráda konečně došla k druhému dílu, ale pořád sahám po jiných knihách :D

      Vymazat
  5. Cizinka šla úplně mimo mě. Nedávno jsem si ještě říkala, že se vrhnu na Panice a pak na zbytek,ale stale mě to láká méně a méně :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Raději se vrhni na samotnou Cizinku než na Panice, Panicové ti nic moc nedají a možná by tě od Cizinky i odradili. Jsou to fakt dva odlišná díla :)

      Vymazat
  6. Cizinku jsem nejprve četla průběžně s (tehdy nově) vycházejícím seriálem. Líbily se mi pasáže, které se do seriálu nevešly v takové hloubce, něco, co v knize dokreslovalo atmosféru, ale nakonec jsem předlohu asi v polovině vzdala. Jeden z případů, kdy mě víc přitahovaly pohyblivé obrázky než řádky v knize. ^.~ Jamie je zajímavá postava, ale asi si toho o jeho zážitcích ve Francii víc číst nepotřebuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem první díl četla až po shlédnutí seriálu, který se mi líbil moc, ale následkem toho jsem měla vše vyspoilerované a kniha mě prostě nebavila na 100%. Ale nemůžu říct, že by se mi to vůbec nelíbilo, líbilo moc a právě proto se chystám i na druhý díl. Je pravdou že tato povídka byla slabá no :)

      Vymazat
  7. I když je povídkovým doplňkem, těším se až se k ní dostanu. Cizinku knihu nám načatou, ale líbí se mi a jako seriál serii zbožňuji. Krásná recenze.

    OdpovědětVymazat
  8. Panicové se mi líbili, ale je opravdu škoda, že to autorka nerozepsala. Myslím, že kdyby z Jamieho života před Claire udělala aspoň jednu knihu velikosti Cizinky, ničemu by to neuškodilo :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi bych ani nechtěla jednu knihu rozsahu Cizinky, ale rozhodně do toho mohla dát trochu víc než jen 90 stran :)

      Vymazat

Created by Agata for WioskaSzablonów. Technologia blogger.