10 důvodů, proč miluji Riordanovu tvorbu

Zdravím knihomolové,
každý máme nějakého spisovatele, který nás provází už hodně dlouhou dobu, a ač jeho knihy nejsou nutně dokonalé, hodně pro nás znamenají, a to z mnoha důvodů. Jedním z takových spisovatelů je pro mě velice známý Rick Riordan. Riordan a jeho knihy mě provází už od dětství. Percyho Jacksona jsem četla hned několikrát, a vždy se do tohoto světa ráda vracím. Má totiž hodně co nabídnout, a to nejen svět jako takový, ale také sám autor. Přemýšleli jste někdy, za jakým účelem někteří spisovatelé přivádí k životu svoje příběhu? Co zrovna takový Rick Riordan? Pokud ne, rozhodně čtěte dál a bavte se!

HUMOR

Beze sporu jedním z hlavních atributů Riordanových knih je jeho specifický humor. V jeho knihách a příbězích je to už skoro taková tradice. Je to doslova jeho poznávací znamení. Humor je vlastně jedním z důvodů, proč jsou Riordanovy knihy tak jedinečné, jiné a hlavně mají sílu pobavit snad každou věkovou kategorii. Humor je prostě všudypřítomný. Postavy se nebojí dělat srandu sami ze sebe, ze svých přátel a nebojí se dokonce ani vtipkovat tváří v tvář smrtelnému nebezpečí. Jedno je zkrátka jisté, Rick Riordan by bez svého smyslu pro humor až tak daleko nedošel. Jeho knihy díky tomu prostě mají neuvěřitelnou šťávu.

RELAX, ODPOČINEK

Pokud hledáte opravdu odpočinkovou četbu, četbu, u které nemusíte zas až tak moc přemýšlet, jsou Rirodanovy knihy tou správnou volbou. Jeho styl psaní je opravdu jednoduchý, dynamický a řádky nesmírně rychle ubíhají. Na čtenáře zas tak velké nároky neklade, zvlášť když přihlédneme k tomu, že je mnoho z jeho knih směřováno především mladší věkové kategorii. Jeho knihy Vás dokážou naprosto zrelaxovat. Navíc do nadcházejícího letního období jsou fakt skvělou volbou. 
Pokud Vás vystrašila mladší věková kategorie, není nutné se obávat, Rick Riordan je také autorem knih pro dospělé. Od roku 1997 například vydával detektivní sérii pro dospělé s názvem Tres Navarre.

MORÁLNÍ HODNOTY

Jedním z opravdu důležitých bodů tohoto článku a především Riordanových knih jsou morální hodnoty, na které v příbězích autor hodně klade důraz. Jak už je výše zmíněno, mnoho Riordanových knih je primárně určeno mladším čtenářům, a v tomto případě by měl tento aspekt knihy působit nejvíc. Autor zdůrazňuje především správnost rozhodnutí, chování ke druhým, ke svým přátelům i nepřátelům. Důraz klade především na čest, upřímnost a další kladné aspekty lidského charakteru. Myslí také na to, že nikdo není bez chyby, a že je důležité ve správnou dobu tu chybu uznat. Takže potřeba omluvy a uvědomění si. Díky svým knihám Rick částečně formuje, postavy se mohou stát vzorem, což je naprosto úžasné.

UČÍ, POUČUJE A VZDĚLÁVÁ

Rick Riordan se ve svých knihách zaměřuje na různé druhy mytologií. Do parády si vzal už třeba takovou egyptskou, řeckou, římskou a nebál se vstoupit také na sever. A právě prostřednictvím svých příběhů, svých hrdinů čtenáře s těmito mytologiemi seznamuje od úplných základů a jednotlivých bohů po zvyky, tradice a příběhy, jež se staly, mohou se opakovat a stále přetrvávají. 
A proč by zrovna tento autor měl ve svých snahách někoho něco naučit, uspět? To je jednoduché, vše podává nenucenou a zábavnou cestou, která si na svoji stranu získá nejednoho čtenáře.
Jak se říká, chybami se člověk učí, a v tomto případě jsou autorovy příběhy také hodně nápomocné. Mimo to rozvíjí fantazii a představivost. 
Kromě toho autor vyzdvihuje mytologii jako samotnou a fakt, že ji nenecháváme za sebou, ale tvoříme si vlastní mýty. A že když pochopíme klasickou mytologii, pochopíme něco z vlastní přirozenosti. Pochopíme více věcí. Kromě toho může být například řecká mytologie zábavná. Je plná dobrodružství, magie, lásky, monster, hrdinů a pořádných záporáků. Na základě Rirodanových knih mohou "teenageři" hledat sami sebe, svoje vlastní identity. Stejně tak jako třeba Percy Jackson, který patří zároveň do dvou světů.

SPOJENÍ NOVÉHO SE STARÝM

Pokud zrovna nejste nadšenci historie a různých druhů mytologií jako prostředku návratu k minulosti a pradávnu, i zde je řešení. Rick Riordan totiž vše aplikuje do našeho světa, ať už Ameriky, Evropy nebo Afriky. Pokud čekáte dávná kolosea, zasněžené osady nebo výstavbu pyramid, jste na omylu. Hrdinové v Riordanových příbězích jsou naši soudobí přátelé a můžou s námi klidně do KFC. 
Není to zrovna typické, ale je to originální, poutavé a rozhodně to dokáže přilákat pozornost. Docela dost prostoru je tu také věnováno soudobým problémům. Autor se nebojí do svých knih zařadit homosexualitu nebo třeba střet různých druhů vyznání. 

AKCE, DYNAMIKA

Akce a dynamika jsou pojmy, které Rickovi knihy také vystihují na jedničku. Jeho styl psaní je opravdu jednoduchý, a když k tomu ještě přidáte plno akčních momentů, nudy se vůbec nemusíte bát. Příběh plyne jedna báseň, je neskutečně dynamický, má spád, zápletka se postupně rozplétá a samozřejmě ústí v samotném závěru knihy. Většinou se tu ještě objeví dobře provedený cliffhanger, takže je možné, že Vám jedna kniha prostě stačit nebude. 
Když už jsme u struktury příběhu a plynulosti děje, jeden zádrhel by tu byl. Bohužel Riordanovi knihy trpí docela podstatným stereotypem.

SYMPAŤÁCI

Pokud přejdeme k hlavním hrdinům Riodanových knih, jsou to vesměs sympaťáci. Málokdy narazíte na postavu, která by vás všemi svými charakterovými vlastnostmi odpuzovala. Samozřejmě, sem tam se tu vyskytne nějaká otravnější postava, ale Rick všechno vesměs zachraňuje humorem. Od Percyho, přes Magnuse, Annabeth, Nica či Cartera - opravdu jsou to hrdinové, se kterými se jeden klidně někdy potká znovu. 

NEUSTÁLÝ PŘÍVAL NOVÝCH KNIH

Rick Riordan je velice aktivní autor. Na svém kontě má už něco přes 40 knih a e-knih. No a tím nekončí. Má několik rozpracovaných sérií. Magnuse Chase sice už dokončil, ale nyní pracuje na povídkové knize, která celou sérii doplní. Dále má rozpracovanou sérii Apollonův pád, a do světa vyletěla informace, že po "profláklých" mytologiích by se chtěl věnovat jiným, méně známým. Takže, pokud už máte všechny Riordanovy série přečtené, nebojte se, na dalších knihách se určitě pracuje.

PROPOJENOST SÉRIÍ

Velice příjemný bonus je propojenost jednotlivých sérií. Není problém, aby se v jedné sérii objevil polobůh z jiného příběhu. Takhle propojené jsou třeba série Percyho Jacksona a Magnuse Chase. Sem tam čtenář v jednotlivém příběhu narazí na zmínku o postavě z jiné knihy. Docela velký prostor dal autor kombinaci egyptská a řecká mytologie ve formě e-knih a různých povídek. Je to prostě jedna velká rodina polobohů, ač s rozličnými návyky, problémy a různými božskými rodiči. 

KARIÉRA, UZNÁNÍ A OCENĚNÍ

Rick Riordan začal psát své knihy se záběrem na mytologii z jednoho ryzího důvodu. Jeho syn začal mít problémy ve škole. S chováním a stejně tak i s učením. Nakonec mu byla diagnostikována ADHD. Rick chtěl svému synovi nějak pomoci. Ukázat mu, že v tom není sám, a že to nutně nemusí znamenat, že je jiný a mít to za velkou slabinu. A tak začal psát příběh o polobohovi. V tu chvíli si vůbec nemyslel, že by se jeho knihy mohli někdy ve velkém vydávat.
Kromě toho Rick Riordan hodně dlouho působil, co by učitel, zná děti, jejich chování a má s nimi zkušenosti. Když vyšel Percy Jackson, byla to skvělá možnost jak pomoci dalším dětem. V rámci toho Riordan vedl hromadu besed na školách.
Za svoji práci získal nejedno ocenění a uznání. Když pomineme lásku fanoušků a jejich zapálenost pro jeho díla, získal Riordan následující ocenění:

- Shamus Award – za knihu Big Red Tequila
- Edgar Award – za knihu The Widower’s Two-Step
- Mark Twain Award – za knihy Zloděj blesku a Moře nestvůr
- Rebecca Caudill Award – za knihu Zloděj blesku
- Children’s Choice Book Awards – Autor roku
- Milner Awards – za sérii Percy Jackson
- Best Fiction Book for Children in Bulgarie – za knihu Znamená Athény
- Stonewall Bok Award – za knihu Thorovo kladivo



13 komentářů:

  1. moc pěkný článek... :-) a souhlasim, take mam Ricka v oblibe, i kdyz knihy uz davno nejsou urceny mne, ale bavi me a libi se mi a tak je ctu porad dal :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě se na tom líbí právě tohle, že ty knihy věkově už nejsou pro mě, a přesto jistým způsobem jsou, protože je mám neskutečně ráda :)

      Vymazat
  2. Já se teď stydím a trochu (no dobře, spíš víc) mě mrzí, že jsem žádnou z jeho knih nečetla, ale teď už mi přijde, že jsem se přeorientovala na jiný typ literatury a nejspíš by mě tak jeho tvorba nebavila. Viděla jsem jen filmy, které považuju za celkem milou oddechovku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To by se muselo zkusit, já osobně po Riordanovi sahám většinou, když si chci odpočinout a nechci na nic myslet. Dokáže mě přivést na jiné myšlenky. I knihy jsou takovou milou oddechovkou, pro mě lepší než filmy.
      Ale pokud na něj někdy narazíš, určitě ho zkus, nezabere ti to dlouho :)

      Vymazat
  3. Úplne súhlasím, Rick je tiež jeden z mojich obľúbených spisovateľov <3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, že poznávám dalšího milovníka Riordana :) <3

      Vymazat
  4. Priznám sa, že nie som až taký úplný fanúšik :D Mám rada jeho knihy, zatiaľ som však čítala iba pár, tuším prvé tri knihy Percyho a Kroniku cartera Kana, takže mám čo doháňať. Oceňujem však námety s mytológiou :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kronika Cartera Kanea mi úplně tak nesedla, Riordan má rozhodně lepší knihy a série :) .. Samozřejmě chápu, že to není šálek kávy pro každého a nejlepší je to poprvé číst opravdu v tom daném věku určení, každopádně doporučuji Magnuse Chase, ten je výborný :)

      Vymazat
  5. Jsem snad jediná, kdo od něho nic ještě nečetl? Fakt mi to ale přijde jako hřích. Jako nečíst třeba Harryho Pottera. :D
    Okay, holka, léto u mě bude dlouhý, tak co mi doporučuješ? Percyho ?

    Dokonalý tabu

    OdpovědětVymazat
  6. Velmi pěkně napsané, je skvělý, jeho sérii o Percym miluji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Percy je jedna z nejlepších, ale třeba takový Magnus je také výborný <3 :)

      Vymazat
    2. Mám na seznamu :) na první díl se chystám

      Vymazat

Created by Agata for WioskaSzablonów. Technologia blogger.