Recenze - Králové Wyldu

Název: Králové Wyldu
Autor: Nicholas Eames
Série: Králové Wyldu
Díl: 1. 
Počet stran: 520
Nakladatelství: Host
Rok vydání v ČR: 2019

Clay Cooper a jeho proslulá skupina kdysi bývali ti nejlepší z nejlepších — nejobávanější žoldnéři na této straně Heartwyldu. Ale dny jejich slávy už dávno pominuly. Každý z nich si šel svou cestou. Zestárli, ztloustli, opíjeli se, nebo všechno současně. Znenadání se však u Clayových dveří objeví jeho přítel a bývalý parťák Gabriel s prosbou o pomoc — aby se společně vydali na misi, ke které by se upsali jen ti nejstatečnější, nebo naopak ti nejhloupější. Gabrielova dcera je uvězněna ve městě vzdáleném přes půl světa a obléhaném Heartwyldskou hordou. Nastal čas znovu svolat skupinu. (Anotace převzata z oficiálních stránek nakladatelství Host)

Kanadský rodák Nicholas Eames se vzdal své herecké kariéry a divadla, aby se stal spisovatelem v oblasti žánru epické fantasy. Kromě toho navíc holduje černé kávě, čisté whisky a video hrám. Snaha najít dobrého agenta a vydat knihu je dle tohoto autora zničující dřina, kterou přirovnává ke skoku ze srázu, kdy se často rozbijete o skály pod ním. Ale v momentě, kdy Nicholas Eames skočil, se žádný zničující pád rozhodně nekonal, protože debutoví Králové Wyldu sekají hodně rázně a hodně hluboko.

Králové Wyldu mají mnoho podob. Mohou mít podobu přestárlých veteránů, kteří jsou prosáklí sarkasmem, vtipem a ironií. Mohou být ukázkou toho, že sláva je jen slabý odlesk vazeb, které se při bojích na život a na smrt rodí. Můžou dokonce představovat akcí nasáklý oddechový příběh, který je říznutý o poněkud bizarní svět, ve kterém je zkrátka místo pro všechny příšery, na které si jen čtenář vzpomene (no, dokonce i na ty, na které si nevzpomene). Králové Wyldu mohou být, a rozhodně jsou vším výše zmíněným. 

Bezesporu nejvýraznější prvek, jenž si tento příběh nese, je svět. Nicholas Eames staví jednu příšeru vedle druhé a třetí nestvůru vedle čtvrté. A když už si čtenář myslí, že žádná další ani nemůže existovat, bum, v cestě stojí další. Minimálně čtyřicet různých druhů stvoření brázdí tento rozsáhlý svět plný magie, námezdných skupin, rozličných artefaktů a nejrůznějších míst. Je to zkrátka plné všeho, a pokud tento přehršel vyvolává obavy z překombinovanosti nebo nepatřičnosti, rozhodně se není čeho obávat, protože autor vše pojí takovými vodítky, že vše šlape tak, jak má. A aby toho nebylo málo, je celá mise okořeněna lehkým steampunkem, který skvěle podtrhuje atmosféru celého příběhu.

Humor, který není nepodobný humoru z knih Terryho Pratchetta je v příběhu asi stejně důležitý jako záchrana Gabrielovy dcery. Dost často se stává, že humor po nějaké době omrzí nebo je více méně nepatřičný. Tady ne, zde si drží úroveň od začátku až do konce. Neskutečně baví. Je to humor odlehčující, ale také sarkastický, ironický, humor černý i urážlivý. A že je někdy až moc vulgární? Popravdě se zde humor odvíjel v tak harmonickém stupni s dalšími aspekty knihy, že o nějaké nevhodnosti nemůže být ani řeč. Slušel jak příběhu, tak všem účastníkům expedice Heartwyldem. 

Při krátkých kapitolách a svižném, jednoduchém stylu psaní bohužel příběh nevydrží moc dlouho. Přes pět set stran neuvěřitelně početných akčních scén, groteskních situací a úderných zvratů, uteče jako voda. Kapitoly zakončené v tom nejlepším záměrně nutí ve čtení pokračovat. Ale aby vše nebylo jen o krvavém prosekávání se k cíli, staví autor hrdinům do cesty i neskutečnou řádku emocí a jedno důležité poselství. A to takové, že sláva je pomíjivá, ale pocit je mnohem důležitější. A tuto cestičku si autor postupně a neochvějně budoval skrz na skrz příběhem, i když to často maskoval odlehčeným humorem. Nejenže je Nicholas Eames autor, který dokáže vytvořit poutavý příběh, ale také je to autor, která Vás dokáže pár větami v epilogu prostě neuvěřitelně zpracovat. 


Banda vysloužilých bojovníků, kteří si nejdou pro sprosté slovo daleko a protloukají se tak, jak jen se po více méně úspěšné kariéře dá - tak tohle je Sága. Všichni do jednoho jsou to nesmírní sympaťáci a vůbec nevadí, že si jeden přes pupek na nohy skoro nevidí, jinému se zkrátka jen nechce a další, že pomalu ale jistě umírá na nevyléčitelnou nemoc. Život je pro ty, kdo se neposerou a v tomto duchu se tak nějak nese celá kniha. Když to nejde, vždy se dá najít nějaká oklika.

"Kallorek je had, připomínal si Clay. Bude ti syčet do uší tak dlouho, až věc, co se ti zdála nepochopitelná, začne vypadat jako skvělej nápad."

Debutový román takovéto úrovně si rozhodně zaslouží pozornost. Epická fantasy okořeněná humorem a bandou stárnoucích hrdinů si rychle vydobude svoje zasloužené místo mezi dalšími tohoto žánru. Sága si na svoji stranu dokáže strhnout i toho nejzarputilejšího čtenáře. A nejenže je to jedna velká akční jízda, která pojímá všechno, co k tomu patří, ale ještě ke všemu je do příběhu skvěle vpletená pointa, která jednoznačně odzbrojuje. A Ságou to rozhodně nekončí, už teď se totiž můžete těšit na Krvavou Rose, která bude více méně v režii jemného pohlaví.

5/5

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Host.
Knihu můžete pořídit na oficiálních stránkách tohoto nakladatelství

6 komentářů:

  1. Měl jsem tu čest a jsem neskutečně rád. Už si ani nepamatuju, kdy jsem se naposledy takhle nasmál :D :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je fakt, pobavilo to opravdu neskutečně moc, mimo jiné :)

      Vymazat
  2. Skvělá recenze :) Přečtu prakticky každou fantasy, co se mi dostane pod ruku a těch epických, co nejsou yong adult, je málo. Takže Králové Wyldu jsou pro mě jasná volba :)

    OdpovědětVymazat
  3. Na knihu som počula naozaj dobré hodnotenia a som rada, že aj tebe sa páčila :-) Pridávam si ju na tbr zoznam :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Opravdu za to stojí, rozhodně si ji tam přihoď, bude se ti líbit <3 :)

      Vymazat

Created by Agata for WioskaSzablonów. Technologia blogger.