Recenze - The Poppy War

Autor: R. F. Kuang
Série: The Poppy War
Díl: 1.
Rok vydání v originále: 2018
Počet stran: 544
Nakladatelství: Harper Voyager

Rin je válečný sirotek, který neví zhola nic o své minulosti. Žije v zapadlé, zapomenuté vesničce na jihu Nikanu a má před sebou dvě volby. Provdat se za starého, bohatého muže nebo složit zkoušky a dát se k armádě. Nikdo ovšem nečeká, že by Rin mohla náročnými zkouškami na prestižní vojenskou akademii úspěšně projít. Nicméně Rin je odhodlaná víc než kdy předtím. A první krok k vojenské kariéře je také prvním krokem k jejímu životnímu údělu, který rozhodně není prozářený sluncem. Rin žije ve světě, kde válka nezná hranic, kde působí božské síly, a kde je boj vším.

Rebecca F. Kuan prožila své první čtyři roky v Číně, odkud společně se svými rodiči emigrovala do Dallasu. Nicméně historie Číny na ni měla obrovský vliv, proto se čínským studiím věnovala a nadále věnuje i na univerzitě v Oxfordu. Kromě toho se zabývá překlady sci-fi z čínštiny do angličtiny. The Poppy War, první díl plánované trilogie, začala psát již v devatenácti letech a o tři roky později se mohla radovat z jejího vydání. The Poppy War okamžitě strhla lavinu pozitivních ohlasů a získala nejedno ocenění. Ale bylo to zasloužené?

“Children ceased to be children when you put a sword in their hands. When you taught them to fight a war, then you armed them and put them on the front lines, they were not children anymore. They were soldiers.”

Nejenže je the Poppy War knihou, která je ověnčena hned několika literárními cenami, ale zároveň je také velice kvalitní prvotinou. O napsání takhle hodnotného debutového románu sní rozhodně nejeden začínající autor. The Poppy War je navíc knihou, v jejichž kapitolách se skrývá daleko víc, než je na první pohled patrné. Samotný příběh totiž představuje paralelu k událostem Číny minulého století, kde zemřelo daleko více lidí než během Druhé světové války v Evropě. Války s Japonskem, drogy, občanská válka a mnoho dalšího představovaly a stále představují pro autorku nekonečnou studnici pramenů. Není to hezká historie a nijak přikrášlená není přenesena ani do příběhu Rin. 

The Poppy War bezesporu a zcela oprávněně spadá do žánru temné/vojenské high fantasy. Příběh je to drsný, mrazivý a bez jediné špetky smilování. V popředí celého vyprávění stojí válka, válečná strategie a její dopady. Pohled na válku je zde nabízen zcela upřímně, realisticky a syrově. Nicméně tohle je ten typ války, kdy mučení nepředstavitelnými způsoby neznalo hranic. Kdy lidé páchali zlo ve jménu nadřazenosti a prosperity. Kde magie brala životy všem bez rozdílu A neobejde se to ani bez detailnějších popisů různých metod, při kterých běhá mráz po zádech. Celkový pocit hrůzy se ale o to víc upevňuje s vědomím toho, že čtenář ví, že tohle se skutečně stalo, jen zde to získalo háv fantasy příběhu. A vzhledem k tomu, že nebyly ušetřeny ani děti, tohle není kniha pro každého. 

Určitě je na místě vyšvihnout velice slušnou výstavbu světa, která se postupně prolíná celým příběhem. Autorka budovala, buduje a budovat bude, zároveň ale také ničila, ničí a ničit bude. Svět je to velice nosný a v rámci bohaté historie i zcela uvěřitelný, plný bohů, magie a neznáma. Tvoří kvalitní podklad a atmosféru celého příběhu. Není nijak těžký na pochopení, i když je bohatě vykreslený. Je inspirovaný čínským folklórem, na který ve vojenském prostředí sice není tolik prostoru, ale rozhodně i zde je základ položen. Fantasy příběhů z východní oblasti není tolik, kolik by jich mělo být, ale to, co The Poppy War nikdo neupře, je odkaz v čínské historii, který donutí čtenáře hodně přemýšlet nad tím, co se tam vlastně všechno dělo. V tomto nese příběh jasné poselství, které je touto formou trefně a naprosto dokonale doručeno. 

To, co si Kuan nahnala ve světě a všem výše zmíněném, rozhodně neprohrála se stylem psaní. V tomto směru je příběh skvěle vyvážen na úvahy, popisy, akce, ale také dialogy a bystřejší tempo. Dynamika zde není stabilní, chvíli je příběh pomalejší, a pak zase utíká pod rukama. Moře akce je nahrazováno hlubšími myšlenkami a naopak. Na jednu stranu je The Poppy War kniha akční, plná zvratů, drsných momentů a vulgárních výrazů, na stranu druhou je ale i přemýšlivá a dokáže do jednoho vypálit díru. Válečný příběh musí nést i určitou dávku emocí. A tato kniha jich nese neskutečné množství, protože to nejsou hrdinové v prvních řadách, jsou to lidé, kteří mají strach a obavy.

“If there is a divine creator, some ultimate moral authority, then why do bad things happen to good people? And why would this deity create people at all, since people are such imperfect beings?”

Co rozhodně potěší neromantickou duši, je absolutní absence něčeho romantického nebo zamilovaného. The Poppy War není ten typ knihy, není na to ani prostor, ale hlavně to není vůbec potřeba. 

Celý příběh je sledován dívkou Rin v několikaletém časovém horizontu. Zprvu tu máme Rin jako dívku peroucí se o svoji budoucnost, poté Rin jako studentku, která se za každou cenu snaží být dobrým vojákem, a nakonec tu máme Rin, kterou pronásleduje válka. A pokaždé je to o něco jiná Rin. Vývoj postavy je zde opravdu obrovský, ale je to vývoj, který si čtenář neuvědomuje hned, ale až po nějaké době. Rin má v příběhu stejně důležité místo jako válka, ale kdyby to nebyla Rin, byl by to někdo jiný. Tato postava tu zastupuje mnohé z toho, co válka lidem dělá, a co si lidé dělají navzájem. Rin je postavou, ze které válka dělá stvůru lačnící po pomstě a moci. 

Velký rozdíl tu představuje morálka a charaktery postav v porovnání s dalšími knihami tohoto žánru, protože postavy v této knize nejsou z podstaty dobráci, kteří by chtěli zachraňovat svět a vykonávat hrdinské, dobré skutky. Ne, zde je to naopak. Jsou to postavy, které přispívají ke zkáze tohoto světa. Zabíjejí, bojují o životy a svoji zemi, přicházejí o rozum a pokoušejí vyšší mocnosti. Válka je tvaruje a formuje do obrazů něčeho, co se vymyká lidskosti. Nejsou to postavy, do kterých byste se zamilovali a fandili jim, ale jsou to postavy, jejichž osud prostě musíte sledovat

********

The Poppy War si zaslouží být oceněná. Debutový román takovéto kvality se jen tak nevidí, zvlášť když má ještě navíc co nabídnout. A autorka toho má v rukávu neuvěřitelně hodně. Kniha je to svým tématem hrůzná, ale zpracováním si zaslouží jakoukoliv chválu. R. F. Kuang tímto zasadila ostrý úder předsudku o ženách, co by spisovatelkách high fantasy. 

5/5
Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji OXFORD BOOKSHOP
Knihu můžete zakoupit zde.

4 komentáře:

  1. Wau, znie to také kvalitné čítanie a niečo iné, ale zase... neviem, či by práve pre mňa, skôr nie. :D Ja radšej tak oddychovejšie. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je fakt, že tohle byla docela makačka :D Ale na stranu druhou to stálo za všechnu tu námahu <3

      Vymazat
  2. Páni, vďaka za super tip na čítanie, aj keď neviem, či by som si na príbeh trúpla v angličtine. Takže mi ostáva dúfať, že by mohol byť preklad :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já taky doufám, že by se toho mohl někdo ujmout, protože zrovna tento příběh by se číst měl, už jen kvůli tomu, co nese dál :)

      Vymazat

Created by Agata for WioskaSzablonów. Technologia blogger.