Recenze: Bohové Olympu - Krev polobohů

Název: Krev polobohů
Autor: Rick Riordan
Série: Bohové Olympu
Díl: 5.
Počet stran: 456
Rok vydání: 2015
Nakladatelství: Fragment

Sedm polobohů včele s Percym čeká poslední a nejtěžší boj. Giganti, obludní pomocníci bohyně Gaiy, jsou připraveni zničit hrdiny z Velkého proroctví a s nimi i celý svět.

Tábor polokrevných je obklíčen římskými jednotkami a hordami nestvůr. Nutně potřebuje pomoc, ale ta je až na druhém konci světa. Obří socha Athény Parthenónské by mohla válku mezi Řeky a Římany zastavit a polokrevné usmířit. Míří ale kamenný kolos na správné místo, a hlavně, bude tam včas? Zbývá jen pár dnů. Pomstychtivá matka země Gaia se probírá z dlouhého spánku a k probuzení jí chybí jediné - krev dvou polobohů, krev Olympu!

Po době, která byla pro Riordanovy fanoušky téměř nekonečná, tu máme konečně závěrečný díl Bohů Olympu. Obálka knihy je opravdu povedená, a je to zároveň příjemné překvapení, protože obálky předchozích dílů opravdu za moc nestojí. Přebal knihy je barevně skvěle vyvážený, tematický a jako stvořený pro konečné zúčtování.

Téměř od první stránky autor čtenáře opravdu nešetří a nasazuje jednu akci za druhou, těch oddechových, vzácných chvilek je opravdu málo. Kniha je dynamická, akční a po dočtení každé kapitoly má čtenář chuť číst dál, aby věděl, kam příběh směřuje, a jak vše nakonec dopadne. Podstatnou a nedílnou součástí knihy je autorův humor, který příběh okoření a vážnější situace odlehčí. Je pravda, že bez Percyho vtipných poznámek bych si knihu ani nedokázala představit.

Putování polobohů se pomalu, ale jistě chýlí ke konci s nejistým závěrem. Buď sedm polobohů zvítězí nad zrádnou Gaiou a zachrání svět, nebo tomu bude naopak. Vše nasvědčuje epickému konci, který v konečném důsledku nebyl tak epický, jak se čeká. Boj s Gaiou mohl být rozhodně propracovanější a promyšlenější. Navíc mu autor dal strašně málo prostoru. Už od prvního dílu se vše schyluje právě k tomuto rozhodujícímu boji a největšímu nebezpečí, a autor ho podle mě takhle oseká. Vždyť právě na tuhle část každý čeká.



"Vítr, který vane bez cíle, je k ničemu."

Celý příběh se dělí na dva hlavní pod příběhy. Putování Nica s Reynou, Hedgem a Athénou do tábora Polokrevných, a pak cesta polobohů z proroctví za zneškodněním Gai. Mě samotnou více bavilo putování Reyny s Nicem, protože to jsou postavy nadmíru zajímavé, a hlavně postavy, které v příběhu doposud neměly tolik prostoru, kolik by si zasloužily.

********

Je na škodu, že v závěrečném díle nedostal téměř žádný prostor Percy s Annabeth. Jsou to mé nejoblíbenější postavy a charaktery, které nás provází již od samého začátku. Tohle mě celkem zklamalo.
Všichni hrdinové od prvního dílu vyzrály a posunuly se vpřed, nejvíce je to znát určitě na Piper a Frankovi, bohužel některé postavy se dál nedostaly, například Leo nebo Jason.

Příjemným zpestřením byl fakt, že v příběhu dostal prostor Nico, který nás také provází už od série Percyho Jacksona. Nico je skvělá postava, je to syn Háda, takže je temný, nevyzpytatelný, nikoho k sobě nepouští, a sám se cítí opuštěný. Ale i on se cestou se sochou Athénou a Reynou mění. Dalším skvělým překvapením je Reyna, se kterou jsme se jen okrajově seznámili v druhém díle. Reyna je čestná prétorka, se smyslem pro spravedlnost, ale i ona si už leccos prožila. S Nicem tvoří skvělou dvojku zajímavých charakterů.

Snad v každém příběhu se objevuje postava, která je něčím nesympatická a nepříjemná. Pro mě se touto postavou stal už po několikáté Leo. Leo se snaží být v každé situaci vtipný, ale působí to spíš otravně. Na konto každého neustále mete přihlouplé vtípky. Leo je postava, která mi asi nikdy nepadne do noty.

"Nejzvláštnější pohled byl na starého Giganta Thóna, který dostával výprask mosaznými holemi od tří starých dam ..."

Závěrečný díl série Bohové Olympu je opravdu dobrým zakončením. Kniha je opět skvěle a jednoduše napsaná. Čte se jedna báseň a příběh čtenáři doslova utíká před očima. Příběh je vtipný, někam směřuje a graduje. Je na škodu, že vygradoval tak málo, a tím epický konec prostě nebyl tak skvostný. Ani Gaia nedostala tolik prostoru, a nestihla nám ukázat, jak nebezpečná dokáže být. Absence Percyho a Annabeth nakonec aspoň částečně nahradilo duo Nico x Reyna.
No a jak to vše dopadlo? To si budete muset přečíst. Setkala jsem se s názorem, že příběh skončil otevřeně, já osobně se s tímto názorem neztotožňuji. Ale uvidíme, jestli se Rick ještě někdy vrátí do tábora Polokrevných či do tábora Jupiter.

3/5

Za poskytnutí knihy k recenzi velmi děkuji nakladatelství Fragment.
Knihu můžete pořídit zde.


1 komentář:

  1. Děkuji za recenzi. Už dlouho nám Krev polobohů leží v knihovně, ale já si zatím nenašel čas na její přečtení. Po tomto článku si čas a chuť jistě najdu!
    Znovu díky!

    OdpovědětVymazat

Created by Agata for WioskaSzablonów. Technologia blogger.