Recenze: Hunger games - Síla vzdoru

Název: Hunger Games
Podnázev: Síla vzdoru
Autorka: Suzanne Collins
Počet stran: 342
Rok vydání: 2010
Nakladatelství: Fragment
Jmenuji se Katniss Everdeenová. Proč nejsem mrtvá? Měla bych být. Proti všem očekáváním přežila Katniss hladové hry dvakrát, ale ani poté nemá klid. V zemi Panem vypuklo povstání. Kapitol je naštvaný a chce pomstu. Kdo by měl za nepokoje zaplatit? Katniss. A co je nejhorší? Prezident Snow dal jasně najevo, že v bezpečí není vůbec nikdo … Bude připravovaná revoluce v čele s Katniss úspěšná? Cena může být hodně vysoká ...

Hladové hry, kterých se Katniss s Peetou zúčastnila již podruhé, jsou u konce. Tento konec je ale začátkem otevřené vzpoury proti Kapitolu. Je čas revoluce a opravdu nikdo není v bezpečí. Jsou používány ty nejhorší zbraně a jsou promarněny nevinné životy. Ale bude to stačit?

Katniss je i nějakou dobu po vysvobození z arény v šoku a zmatená. Těžko se přizpůsobuje životu ve Třináctém kraji, který se prakticky celý odehrává v podzemí. A já se jí vůbec nedivím, protože ani já se nemohu sžít s myšlenkou podzemního života, který byl tak dlouhou dobu bez povšimnutí a bez kontroly ze strany Kapitolu.

Knihu bych rozdělila do dvou částí. První blok představuje život Katniss ve Třináctém kraji, její úlohu reprodrozda a místy otevřenou akci. Tuto část příběhu hodnotím průměrně. Sice se dozvídáme důležité, někdy i překvapivé informace o Třináctém kraji, ale to nestačí. Protože na druhou stranu je tu Katniss, která bez Peety neudělá snad ani jeden krok. Je uzavřená do sebe, věčně o něčem přemýšlí, nad něčím dumá. Snaží se rozhodnout mezi Hurikánem a Peetou, kterého střídavě odepisuje. Až na nějaké akce se tato část příběhu docela táhne, a určitě by neškodilo, kdyby autorka některé úvahy Katniss zkrátila.

Druhou část pak tvoří nasazení Katniss do ohniska skutečné války. Tento blok je již o poznání akčnější, a vypadá to, že i vinou této akce se Katniss trochu srovnala. Už konečně neměla tolik času přemýšlet nad Peetou a Hurikánem, nad smrtí a hlavně nebyla v depresi. V této části příběhu autorka také nešetřila smrtí, napětím a překvapivými zvraty.

Celý závěrečný díl se nese v duchu odporu a revoluce. Bojuje se na všech frontách, ale nebojte se, že by se příběh obešel bez dalších Hladových her! Autorka také poukazuje na to, že svržení jedné totality může znamenat nástup druhé. Konec příběhu přinesl spíše zklamání, jako by autorka nevěděla, jak příběh ukončit, a napsala hned to první, co ji napadlo. Epilogem se zklamání částečně zmírnilo, ale i sám epilog byl přitažený a nikdy autorce neodpustím, jak to s Katniss ukončila.


Ze všech tří dílů jsem měla Katniss ráda nejméně právě v Síle vzdoru. Katniss se neustále utápěla v žalu, byla v depresi, přemýšlela a přemýšlela. Chápu, že byla otřesená a bylo by divné, kdyby byla hned v pohodě, ale ona byla otřesená a vyděšená snad ze všeho. Na druhou stranu měla Katniss i svoje silné chvilky jako byla záchrana nemocnice či natáčení proklam v akci. Pořád to byla z části stejná Katniss, ale z té druhé části ji do staré dobré Katniss pořád něco chybělo. A to už nikdy nenašla.

Peeta. S Peetou měla autorka snad první a poslední originální myšlenku třetího dílu. Ano, líbil se mi ten nápad, navíc ho autorka opět vykreslila skvěle. Katniss Peetovi hodně často, i když nerada ubližovala, a teď se karta obrátila. Nebudu říkat, že si to Katniss nezasloužila, protože ona si to zasloužila.

Do popředí se dostává další významná postava - Hurikán. Hurikán je příjemná postava, možná příliš tlačil na pilu, ale není divu, když se Katniss chovala tak, jak se chovala.

Postavu, kterou jsem za všechny tři díly opravdu nesnášela, byla prezidentka Coinová. Musím jí však přiznat, že je bystrá a myslí dopředu. Vše má pečlivě naplánované a snaží se být přede všemi o krok napřed. Zneužívá lidi jako své figurky a na počtu mrtvý jí moc nezáleží. Druhý prezident Snow?


Třetí díl hodnotím jako nejhorší. Celý příběh je v podstatě o začátku, průběhu a konci revoluce s příměsí Katniss Everdeenové, která je značnou část příběhu mimo. Závěr trilogie byl nepromyšlený a přinesl zklamání. Ale kniha má i své jasné stránky. Máme možnost více poznat méně důležité postavy, dozvídáme se plno informací o Třináctém kraji, a čeká na nás i akce a napětí.
Celou trilogii vřele doporučuji ke čtení, a i když poslední díl není extra povedený, díky stylu psaní se čte alespoň dobře.

3/5

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Fragment.
Knihu můžete koupit zde


3 komentáře:

  1. Knihu právě poslouchám jako audio, jsem právě někde v půlce a také musím říct, že mě oproti předchozím dvěma knihám baví méně, tak snad už se to teď po té polovině trochu rozjede. Bedlivě se snažím vyhýbat jakýmkoliv spoilerům, jak to celé nakonec s Katniss dopadne, takže jsem na závěrečné rozuzlení celého trojúhelníku i samotného příběhu moc zvědavá.
    Povedená recenze, měj se krásně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A jaké to je, jako audio? Tomuto trendu jsem ještě nepropadla, dokonce z toho mám i trochu strach :D
      Příjemné čtení :)

      Vymazat
    2. Já audio můžu jedině doporučit, poslouchám tedy jen, když nemůžu číst fyzicky (při řízení, při vaření a tak) a už jsem si na to tak moc zvykla, že si to bez toho neumím vůbec představit :) Nejdřív jsem se toho taky bála, ale je to zase úplně jiný požitek ze "čtení" - je ale pravda, že si vybírám méně náročné tituly, třeba do thrilleru nebo detektivky bych v téhle podobě asi nešla. Zrovna Hunger games jsou výbornou volbou, protože je skvěle namluvila Tereza Bebarová. Další doporučuji třeba oba díly Aristokratky od Evžena Bočka, ty zas bezkonkurenčně namluvila moje oblíbená Veronika Kubařová :)

      Vymazat

Created by Agata for WioskaSzablonów. Technologia blogger.