Recenze: Nefertiti - Sluneční stín

Název: Nefertiti: Sluneční stín
Podnázev: Neuvěřitelný osud nejkrásnější egyptské královny
Autor: Christian Jacq
Počet stran: 264
Rok vydání: 2015
Nakladatelství: Metafora


Je to více než tři tisíce let ... a její příběh nepřestává fascinovat. Neuvěřitelný osud nejkrásnější egyptské královny.
Nefertiti. Legendární královna, jejíž krása díky známé barevné bustě překonala věky. Kdo vlastně byla tato výjimečná žena? Dochované písemnosti a archeologické nálezy napovědí mnohé, ale dokáže vědec nahlédnout přes propast času až do lidských srdcí? Poodhalit tajemství dávných vášní? Každý určitě ne, ale egyptolog Christian Jacq je současně romanopiscem, takže čtenáře čeká neobyčejný příběh.
Intriky, nebezpečí, zrádci i spojenci, láska a ohromná vize, která předběhla svou dobu natolik, že musela skončit neúspěchem. Legenda o králi, který si svou vyvolenou našel podle střevíčku, která přetrvala až do moderních pohádek. To všechno v knize najdete.
Přijměte tedy pozvání do Achetatonu, Slunečního města, do jeho chrámů, paláců a zahrad ... a nechte se okouzlit milostným příběhem Achnatona a Nefertiti, dvojice, jejíž mystické vášnivé spojení změnilo chod dějin.

Na světě není snad nikdo, kdo by neznal její jméno - Nefertiti, jedna z nejznámějších egyptských královen. Žena, která byla krásná a inteligentní zároveň. Královna, jejíž činy nepřestávají udivovat i po tolika letech. Milující matka, věrná manželka i velká bojovnice.
Výběr této knihy byl doslova jednoznačný. Autor knihy Christian je na jedné straně egyptologem a na druhé romanopiscem. Historie to je moje, a kdo by odolal vědeckým faktům hezky ukrytým v románovém příběhu?

Určitě všichni znáte pohádku o Popelce, která na plese ztratila střevíček, podle kterého ji princ zase našel. Úvod příběhu a vztah mezi Nefertiti a Achnatonem je totiž stejně pohádkový. Postupně se však pohádkový příběh mění ve velmi čtivý román o lásce, víře, ale také křivdě a zradě.

Autor nechává čtenáře proniknout do příběhu doslova ze všech stran. Chvíli se na svět dívá očima Nefertiti, pak se přesouvá k jejímu otci či princezně Kije. I když takové pojetí příběhu může být na první pohled matoucí, opak je pravdou. Příběh tak hezky plyne a nesklouzává k nudným pasážím. Je dynamický a lehký, nezachází do podrobností, což je možná škoda, protože kniha se tak stává velmi přímočarou. Určitě bych uvítala o něco víc popisných částí, což by více navodilo atmosféru starých časů.

Velkým plusem knihy jsou vysvětlivky, které se nacházejí téměř na každé stránce. Autor tak vysvětluje historické události, omyly i neznámé výrazy. Pro nezasvěcené do egyptské kultury jsou tyto poznámky velmi potřebné a obohacující.


Ústředním motivem knihy je postava Nefertiti, její činy, vliv a vztah s Achnatonem. Nefertiti je popisována jako rozená vládkyně, která se sice musela mnohé naučit, ale rozvahu a majestátnost měla v krvi. Byla oddaná a průbojná. Achnaton v ní měl opravdového spojence. Společně se nebáli prosazovat nové věci či způsoby. Stáli jeden za druhým v dobrém či zlém.

Achnaton být vládcem nikdy příliš nechtěl, ale stalo se, že musel. Nedokážu si Achnatona bez své Nefertiti po boku vůbec představit. Protože to byla právě Nefertiti, kdo mu dodával odvahu, nápady a sílu.

Z ostatních postav jsem si do jisté míry oblíbila i princeznu Kiju. Nebylo by dobrého příběhu bez záporných charakterů, který představovala právě Kija. Byla velmi lstivá a nebezpečná. Kiju bych charakterizovala jako ženu s dvěma tvářemi. Jednu, kterou ukazuje vnějšímu světu a druhou, kterou si nechává pro sebe a svoje nejbližší. Zatímco první tvář je předstíraná dobrota, druhá je zatvrzelá zrada a zlost.


Jak už je psáno na obálce - Je to už víc než tři tisíce let ... A její příběh nepřestává fascinovat. Pokud máte chuť vrátit se zpět do minulosti a sledovat osudové kroky jedné z nejznámějších egyptských vládkyň, tak je Nefertiti pro vás ta pravá. Nechte se unést čtivým příběhem, který se odehrává na pozadí skutečných historických událostí. Ale mějte oči na stopkách, protože žádný příběh se neobejde bez nezdarů a záměrně chystaných nebezpečí.
Opravdu jediné, co bych této skvělé knize vytkla je přímočarost, ale pro někoho právě tento aspekt může znamenat důležité kritérium pří volbě knihy.

4/5

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Metafora.
Knihu můžete koupit zde.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Created by Agata for WioskaSzablonów. Technologia blogger.