Recenze: Statečná srdce

Název: Statečná srdce
Autor: Ariana Franklinová, Samantha Normanová
Počet stran: 327
Rok vydání: 2015
Nakladatelství: Jota


Historický román z pera oblíbené spisovatelky Ariany Franklinové a její nadané dcery Samanthy Normanové je opravdu mistrovským dílem. Statečná srdce nabízejí tu správnou směsici dobrodružství a intrik, tajemství a zločinu. Osudy hlavních aktérek, dvou statečných mladých žen, jsou nerozlučně spjaty s Anglií 12. století a pustošivou občanskou válkou.


Píše se rok 1141. Král Štěpán válčí o korunu se svou sestřenicí císařovnou Matyldou. V tak nebezpečném světě ani jedenáctiletá Emma, dcera rolníka z bažin, nemůže být v bezpečí. Zvrácený mnich ji unese z rodné vsi a zanechá ji opuštěnou napospas smrti...



Malá, ale strategicky důležitá pevnost Kenniford patří šestnáctileté Maud. Tato temperamentní a nebojácná hradní paní se postaví tváří v tvář osudu a vražednému hněvu krále Štěpána, když na svém sídle poskytne ochranu císařovně. Nadchází dlouhá, krutá zima. Kenniford se stává centrem dění a všechny nitky se sbíhají právě sem...


Příběh o odvaze, statečnosti a zradě, tak taková jsou Statečná srdce. Mají sílu vás vtáhnout do děje a mnohdy prožívat chvíle s hlavními hrdiny. Námět knihy je originální, neotřelý, i když zpracování lehce pokulhává. Místy mi v knize chyběla hloubka, některé situace se odehrály prostě moc rychle, což je na historický příběh docela škoda. Byla tu místa, se kterými by si mohly autorky pohrát a povznést tak příběh na jinou úroveň.

Kniha je psána formou příběhu, který vypráví umírající opat písařovi. Čtenář má také možnost sledovat příběh z různých úhlů pohledů. Může se na něj dívat očima milosrdného Gwila, odvážné Pendy či drzé Maud. Příběh tak alespoň není jednotvárný a čtenář si v něm může najít to svoje. Do jisté míry je kniha předvídatelná, proto pozornému čtenáři neunikne, kam směřuje, i když mohu říct, že závěr byl naprosto nečekaný.

Celý příběh se odehrává během války o korunu mezi králem Štěpánem a císařovnou Matyldou. Okolnosti války jsou v knize vysvětleny pouze stručně, a i když je válka důležitou součástí příběhu a má velký vliv na hrdiny, je odsunuta spíše do pozadí. Tento historický příběh je opředen tajemstvím, napětím a odlehčen vtipnými momenty a samozřejmě všudy přítomnou láskou. Má prostě od každého něco.

Čte se jedna báseň, jak už jsem řekla, místy knize chybí hloubka, proto ani nečekejte dlouhé popisy bitev, historických událostí a zamyšlení postav.
Co mi v knize okamžitě prásklo do očí, byl výraz "zamilovaný párek", který se do 12. století opravdu nehodí. Nevím, jestli je to třeba pouze chyba překladu nebo jestli to takhle autorky opravdu napsali, ale za mě ne.

"Je to příběh o vraždě a zradě. Je to příběh o zneuctění jednoho dítěte, jednoho hradu a celé země. A teď už proboha piš..."


Hlavní hrdinkou knihy je dozajista jedenáctiletá Emma. Tak jako v těchto příbězích, ani Emma to na začátku nemá lehké. Ale vše zlé, je nakonec k něčemu dobré. Emma je postava, se kterou jsem hodně soucítila hlavně v první části příběhu. Pak jí ale autorky přišili tak skvělé a nejen lukostřelecké schopnosti, že to bylo prostě až moc. Od té doby jsem už Emmu nemohla brát vážně.

Její ochránce Gwil je ten typ nepřístupného charakteru. Snaží se od sebe všechny odhánět, ale nakonec se mu pod kůži stejně někdo dostane, protože lásku, v jakékoliv formě, nelze odmítat pořád. Je tvrdý, ochranitelský, ale i náladový a protivný.

No a konečně tu máme moji oblíbenou hrdinku Maud. Maud dodávala celému příběhu šťávu. Je velmi mladá, ale i přesto drzá a sarkastická. Velmi těžko se dala zlomit. Byla hlavou celého hradu, rozhodovala o osudech mnoha lidí, a přesto zůstávala navenek klidná.


Statečná srdce mají svoje mouchy, tak jako všechno. Nejvíc mě na knize mrzí ta nedotaženost některých situací, protože by si to tak skvělý příběh určitě zasloužil.
Grafická podoba knihy je velmi povedená, je to doslova pastva pro oči, a nejen její obálka dokáže okouzlit na první pohled.
S klidem mohu knihu doporučit. Opravdu se jedná o skvělý příběh, založený na historických událostech. O napětí či různé zvraty se také nemusíte bát, i když místy je kniha dost předvídatelná.

3/5

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji Knihcentru.
Knihu můžete koupit zde.




Žádné komentáře:

Okomentovat

Created by Agata for WioskaSzablonów. Technologia blogger.