Recenze: Odpusť mi. Megan

Název: Odpusť mi. Megan
Autorka: Abbie Rushtonová
Počet stran: 255
Nakladatelství: Yoli
Rok vydání: 2016


Některá tajemství by měla zůstat skryta…


Megan nemluví. A ani nemůže. Loni v létě se stalo něco hrozného a ona slíbila, že o tom nikdy nikomu neřekne. Trápí ji strašná vina. Přišla o kamarádku, odcizila se mámě a stala se terčem posměchu spolužaček. Nebýt Luka, neměla by už nikoho.
A pak se na jejich škole těsně před závěrečnými zkouškami objeví Jasmine. Temperamentní, nádherná, upovídaná Jasmine. A chce se s Megan kamarádit. Díky ní připadá Megan život zase o něco barevnější. A nejen jí. Jasmine padne do oka i Owenovi, za kterým pálí holky z celé školy.
Jenže pak se kolem nich začnou dít zvláštní věci. Že by to byla náhoda? Nebo jim hrozí nebezpečí? Megan by ráda znovu mluvila. Ale bojí se. Protože jestli se jí hlas vrátí, bude to znamenat jen jedno. Pravdu.


Bylo by jistě chybou v úvodu nevychválit obálku knihy, která je hravá, hezky barevně sladěná, jednoduchá, ale přesto vystihující a na první pohled zaujme. Navíc se jedná o paperback, na které jsem v poslední době hodně vysazená, přece jen, když s sebou berete knihu úplně všude, je jednodušší, když je hezky skladná a lehká.

Jedná se o jednoduše vyprávěný příběh o dívce Megan, která od smrti své nejlepší přítelkyně Hany, přestala mluvit. Ačkoliv Megan nemluví, příběhu to nijak neublížilo, a čtenář po nějaké době zjistí, že ani nepotřebuje, aby Megan mluvila, protože vše, co se odehrává uvnitř této dívky je naprosto dostačující.
Více než příběh, který je bohužel hodně předvídatelný a jednoduchý, je v knize stěžejní hledání sebe sama na pozadí zápletky a událostí, jež se v životě Megan staly. Megan to rozhodně nemá jednoduché, a aby vše nějakým způsobem zvládla, upíná se na vztahy, které má s mámou, svým kamarádem Lukem, zesnulým dědečkem a novou přítelkyní Jasmine.

Jak už jsem napsala, příběh je předvídatelný, přesto to není tak, že byste hned na začátku věděli, jak kniha skončí. Vše je postupně servírováno. Autorka umí překvapit, i když si nejsem jistá, že každému budou její zvraty zrovna po chuti. Na čtenáře samozřejmě čeká i nějaká ta akce a na samotném konci i napětí.

Velký důraz je v knize také kladen na vnitřní boj, který musí Megan každý den svádět. Ze začátku rozhodně ne, ale postupem času by Megan určitě ráda promluvila s Jasmine, ale vždy se jí připomene vnitřní hlásek, který ji ani na chvíli neopustí, který ji vždy zdůrazní, že vše zkazí, a že bude vhodné, když bude mlčet.


Megan je velmi sympatická mladá dívka, a ač to tak na první pohled ani nevypadá, je odvážná a silná. Autorka knihy namyslela, že to Megan nebude mít snadné, a také neměla. Na jedné straně se musela vyrovnat s životní tragédií, na druhé se samotou, pak také se zákeřnou spolužačkou Sadie. S Megan jsem větší problém neměla, i když některé situace mohla zvládat lépe. Místy mi připadla umíněná, ale konec konců jsem jí fandila, a doufala jsem, že v sobě najde sílu a konečně promluví.

Jasmine je zase úplný opak Megan, ale jak se říká, protiklady se přitahují. Je jako bouřka, která když někam vtrhne, nenechá nic tak, jak to původně bylo. Mnohdy ani nepřemýšlí a hned koná. Je to osobnost, která dokáže mluvit a mluvit. Je přirozeně optimistická, a kam se hne, tam je veselo. Ale i ona má své problémy, kterým musí čelit.

Samozřejmě v každé knize pro dívky a mládež musí figurovat namyšlená dívka, která si myslí, že ji všichni obdivují a nebojí se zajít až k šikaně. V Odpusť mi. Megan je touto dívkou Sadie, je to typická stereotypní postava, od které víte co čekat. Jednu postavu, jsem však v knize vystát nemohla, a kupodivu to Sadie nebyla. Tou postavou je matka Megan, která se chovala naprosto příšerně, jako by matkou ani nebyla a rozhodně mít neměla. Jako Megan bych se za takovou matku styděla.


Knihu rozhodně doporučuji věkové kategorii, pro kterou je určena, tedy pro mládež a dívky, protože přesně sem kniha patří. Náročnějšího čtenáře jistě neuspokojí předvídatelný děj, jednoduchá zápletka a dívka, která prožívá první lásku a nemůže se sama v sobě vyznat.
Odpusť mi. Megan hodnotím jako lehce nadprůměrnou knihu, která buď potěší nebo ne. Zde to ale opravdu hodně záleží na věku.

2/5


Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Yoli.




Žádné komentáře:

Okomentovat

Created by Agata for WioskaSzablonów. Technologia blogger.