Recenze: Slib

Název: Slib
Podnázev: Intimní příběh z války
Autorka: Audrey Mageeová
Počet stran: 272
Nakladatelství: Beta
Rok vydání: 2015


Aby se dostal aspoň na několik dní z východní fronty, voják wehrmachtu Peter Faber se na dálku ožení s dívkou, již nikdy neviděl a jež se za něj vdá kvůli důchodu válečné vdovy, který by v případě jeho smrti dostávala. Při krátkých líbánkách v Berlíně mezi nimi vznikne silný citový vztah, který jim dává naději a v následujících letech je drží nad vodou, ale v závěrečných měsících války se jim oběma sen o společném životě zhroutí.

Příběh Kathariny a Petera, tedy příběh dvou lidí, kteří se nikdy neviděli, ale přesto se vezmou, protože z toho má každý svoje výhody. Tak tento příběh mě nalákal už z několika důvodů. Tím hlavním byl určitě vztah Kathariny a Petera, jeho vývoj i důsledky. Druhým a neméně důležitým důvodem byla druhá světová válka. Může vůbec fungovat vztah dvou lidí, když se ve světě děje něco takového?

Pod krásnou obálkou na mě ze začátku čekalo zklamání. Úvod knihy se zakládal převážně na dialozích mezi Katharinou a Peterem. Jejich vztah byl divný, fádní a určitě bych v něm uvítala hloubku a poznání. I když pro sebe ti dva měli jen omezený čas, autorka si mohla s jejich vztahem více pohrát. Ale možná to byl i účel, protože jak moc má cenu rozvíjet vztah ve válce?

Zhruba po sto stranách ale přišel zvrat, a kniha si mě dostala na svoji stranu. Autorka popisuje válku z druhé strany, ze strany wehrmachtu, a ze strany obyčejných lidí z Berlína, kteří jsou oddáni Vůdci. I když to na první pohled není vidět, i ti lidé, kteří nejsou ve válce, musí vyhrát své osobní bitvy o jídlo či o místa v úkrytech.
Příběh poskytuje realistický náhled na válku a její strasti v Rusku. Na hlad, zimu, myšlenky na zradu či domov. Poodkrývá, čeho je všeho člověk schopen, aby si zachránil život. Ukazuje, co všechno může obyčejný voják obětovat, jen aby se vrátil domů.

"Aby mohl člověk postoupit dva kroky dopředu, musí někdy udělat jeden zpátky."


Závěr knihy se nese v duchu ztráty, nejen lidských životů, ale také cti i důvěry. Konec knihy je třešničkou na dortu a poukazuje na to, že i zlomený člověk, který je schopný zrady, křivdy, může dál soudit své blízké, za jejich špatná rozhodnutí, i když je třeba nemohli ovlivnit.


Katharinu jsem ze začátku opravdu nemusela, jevila se mi jako naivní žena, ale postupem času si i na ní válka vybrala svoji daň a Katharina dospěla, stala se mojí oblíbenkyní. Snažila se být pozitivní, nápomocná, starala se o svoje blízké, i když oni ji neopláceli stejnou mincí. I ji válka zlomila, ale opět se postavila na nohy a musela být silná.

Petera jsem si oblíbila hned na začátku, ale postupně se mi spíše zprotivil. Na postavě Petera je ukázáno, jak válka působí na obyčejného, řadového vojáka. Jak tento voják věří Německu, a v konečné fázi také jak začíná smýšlet jinak. Peter mě svým chováním zarazil hlavně na konci knihy, on sám se provinil v tom, čemu věřil, ale soudil Katharinu za něco, co sama nemohla ovlivnit. Nebyl čestný a nepostavil se problému čelem.


Slib opravdu doporučuji každému. Jedná se o knihu, která realisticky pojednává o válce v Rusku, ale i o té v Německu. Na dvou hlavních hrdinech se zrcadlí láska, čest i zrada. I když je úvod knihy lehce nepřesvědčivý, opravdu se vyplatí si počkat.
V knize se objevují i momenty, které jsou nechutné a nepříjemné. Proto kniha není přímo vhodná pro slabé povahy. Příjemným zpestřením příběhu jsou dopisy, které si psali Katharina s Peterem.
Pokud ještě stále přemýšlíte, jestli si Slib přečíst, možná Vás přesvědčí krásná a výstižná obálka.

4/5

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji Knihcentru.
Knihu můžete koupit zde.



4 komentáře:

  1. O tejto knihe som nikdy nepočula, ale milujem vojnovú literatúru, čiže po nej určite stiahnem.

    OdpovědětVymazat
  2. O knihe som ešte nepočula, každopádne ma zaujala a myslím, že by ma mohla aj baviť :-) Rada by som si ju prečítala, tvoja recenzia ma navnadila :D

    OdpovědětVymazat

Created by Agata for WioskaSzablonów. Technologia blogger.