Recenze - Železný král

Autorka: Julie Kagawa
Série: Železná víla
Název: Železný král
Díl: 1. 
Počet stran: 266
Rok vydání: 2012
Nakladatelství: Knižní klub

Život šestnáctileté Meghan Chaseové se převrátí naruby, když se dozví, že jejího malého bratra unesly podivné bytosti do kouzelné země Férie. Během záchranné mise se ukáže, že Meghan je dcerou mocného Letního krále a ona samotná je pro mnoho obyvatel říše cennou trofejí. Ve snaze najít bratra se spojí s Ashem, zimním princem a svým nepřítelem, jehož chladná krása, statečnost a skrývaná zranitelnost jsou Meghan čím dál méně lhostejné…

Série Železná víla se před pár lety náhle objevila na pultech knihkupectví a stejně náhle z nich i zmizela pro nevelký úspěch. Nakonec byla vydána jen půlka série, což fanoušky této série rozhodně nepotěšilo a postavilo je před jasnou volbu. Buď si dočíst knihu v originálním znění nebo ji nedočíst vůbec. Jak na tom ale Železná víla ve skutečnosti je?

Příběh na některých místech až připomíná pohádku, ale o pohádkový příběh se rozhodně nejedná. Jde o Young Adult příběh vystavěný na motivech Narnie a Alenky v říši divů. Asi do sté stránky pro mě bylo nemožné se do knihy ponořit a pořádně se začíst. Příběh nebyl ničím zajímavý, a celkový rozjezd byl zkrátka pomalejší. Neoriginalita a inspirace jinými příběhy na mě koukala skoro na každém rohu. Tohle mě od knihy v první chvíli opravdu odradilo, ale nakonec jsem to skousla a četla jsem dál. To jsem ještě netušila, jaké překvapení na mě čeká.

Ani přesně nevím, kdy se to stalo, ale přišel velký zlom, spád, důležitá část příběhu, myšlenka, akce - tyhle všechny věci dohromady. A kniha si mě získala v rámci možností na svoji stranu. Konečně dostala nějaký směr a sama autorka dokázala, že se jen neinspirovala, ale do příběhu vnesla i něco svého. Příběh byl plný hezkých myšlenek, děj najednou hezky plynul. Chvíli rychle a pak zase pomaleji. Samozřejmě nechybí velké dobrodružství a zrádná tajemství. Hlavní hrdinové se dost často dostávají do potíží, které jsou sice předvídatelné, ale v žádném případě nejsou stereotypní. Ač to z prvního dílu nemusí být až tak patrné, jsou v něm rozhodně zasety kořeny, které mohou mít potenciál do dalšího pokračování.

"Jakmile jednou začneš vidět věci, už to nedokážeš zastavit."


Hlavní postavou příběhu je Meghan Chaseová, která žila celý svůj život ve lži. Ač chce nebo ne, nepatří jen do smrtelného života, což je do určité míry klišé. Meghan ze začátku působí jako šedá myška, nevýrazná dívka, která není ničím zajímavá. I když se hlavní hrdinka ze začátku zdá jako slabý článek knihy, nakonec to tak také není. S rozjíždějící se zápletkou se totiž rozjíždí i Meghan, a dokazuje, že není ta, na které by se dalo štípat dříví. Oceňuji na ní především oddanost své pravé rodině. I Megan má své velké nedostatky. A tím je zranitelnost. 

Ash, zimní princ - krutý, drsný, bezcitný a přitažlivý. Přesně tak je vnímán Meghan, ale je to samozřejmě jen póza, protože zimní princ, ač je na Zimním dvoře projevení citů bráno jako znak slabosti, postupně dokazuje, že je v sobě má.

A poslední důležitou postavu představuje Puk. Drzý, trochu hyperaktivní, ironický, sarkastický a vtipný. Ač nejsem zrovna zastánce milostných trojúhelníků, zde to fungovalo. 


""Tvoje vzpomínky jsou tvou součástí. Když ztratíš některou ze svých vzpomínek, je to jako kdybys ztratila kousek vlastní duše."

Železný král je úvodní díl příjemné, milé a lehce podprůměrné Young Adult série. I když základy této série nejsou položeny na originálních motivech, je kniha plná milých myšlenek a velkého dobrodružství. Úvod sice působí poněkud kostrbatě a pomaleji, ale stojí za to vyčkat. 
Knihu doporučuji rozhodně nižší věkové kategorii, ale líbit se může všem. Je to příjemné a oddechové čtení na letní měsíce. 
Otevřený konec vás nutí přemýšlet nad pokračováním. Vychválit si zaslouží i skvěle propracovaná obálka. A mě už nezbývá nic jiného než se pustit do druhého dílu.


3/5



16 komentářů:

  1. Tak tahle kniha mi leží v knihovničce už neuvěřitelně dlouho a já se k ní stále nedostala :( Jsem na ni opravdu zvědavá, takže už se do ni musím take konecne pustit :)

    OdpovědětVymazat
  2. Moc pěkná recenze :) Knížku mám doma, ale ještě jsem ji nečetla :)Hodně zamrzelo že ji přestali vydávat a pak už jsme na ni neměla ani chuť :) Ale naučila jsem se číst v aj, takže ted bych se do ní ráda pustila :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě také hodně naštvalo, hlavně druhý díl je naprosto otřesný, co se týče chyb v textu. Zajímalo by mě, jestli kniha vůbec prošla korekturou. Já už mám za sebou i trojku a angličtina tam není nikterak složitá, takže určitě doporučuji :)

      Vymazat
  3. Tuhle sérii mám na svém to-read listu už nějaký ten pátek, ale pořád jsem se k ní nedostala - hlavně kvůli tomu, že v knihovně je k mání (u nás) jen první díl a mě se ty ostatní nechtějí kupovat. Ale jak tak koukám, i když není tahle knížka perfektní, možná to s ní přece jenom zkusím.

    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
  4. Když jsem byla v pátek v knihkupectví tuto knihu mi slečna doporučovala, ale vzhledem k mému věku váhám, ale na druhou stranu mám ráda otevřené konce, protože člověk si může tvořit své teorie a může mít několik verzí což v knize nejde. ;))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Série je jistě pro mladší čtenáře, ale ve své době se mi líbila a vlastně se mi líbí pořád, i když své chyby má. Je ale fakt, že je tu ten problém s nedovydáním.

      Vymazat
  5. Je naozaj blbé, že posledný diel nevydajú v preklade, načo sa vôbec púšťali do série? Každopádne je super, že po nie veľmi pútavom a dobrom začiatku sa príbeh rozbehol :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě tohle také štve, ale odpověď je jednoduchá. Prostě by se jim to nevyplatilo. A vlastně se po druhém díle ani nedivím, protože postrádá jakoukoliv korekturu :/

      Vymazat
  6. Kniha působí zajímavě, ale když nevydají všechny díly v překladu, tak se do ní raději nepustím. Krásná recenze.

    OdpovědětVymazat
  7. Recenzi máš strašně pěkně napsanou. Dokonce i přebla knihy se mi líbí a to je co říci. Nicméně knihu přenechám jiným, zapálenějším do tohoto žánru :)
    Katy

    OdpovědětVymazat
  8. Knihu mám doma a moc ráda bych se do ní pustila :)

    OdpovědětVymazat

Created by Agata for WioskaSzablonów. Technologia blogger.